Kan dumpe lønn lovlig

Arbeidsinnvandrere kan jobbe lovlig for småpenger fra 1. mai neste år.

I følge Arvid Eikeland i Fellesforbundet blir det fritt frem for arbeidsgivere å tilby så lav lønn de vil, helt lovlig.
 
Michella Maria Jensen, tillitsvalgt på Plaza hotell i Oslo, er redd for at mange arbeidsgivere vil sette profitt høyere enn moral, og derfor vil dumpe lønnen til utenlandske arbeidstakere fra 1. mai neste år
 
Bar bakke
Saken er at fra 1. mai neste år står tusenvis av arbeidsinnvandrere på bar bakke.
 
Da faller overgangsordningen for nye EU-land bort, og med det retten til minstelønn og andre sosiale rettigheter. Hittil har de hatt rett på 95,50 i timen.
 
-  I praksis blir det fritt fram for arbeidsgivere å tilby så lav lønn de vil. Arbeidsgiver kan tilby 20 kroner i lønn, uten ekstra overtidsbetaling, sier Eikeland.
 
- Jeg frykter at vi fra 1. mai neste år vi få to arbeidsmarkeder, der utlendinger blir en sosial underklasse, sier Michella Maria Jensen, tillitsvalgt på Radisson SAS Plaza Hotel i Oslo.
 
Rettigheter forsvinner
Når overgangsordningen for nye EU-land står arbeidsinnvandrere uten garantert rett til minstelønn, regulert arbeidstid, betalt overtid og feriepenger, skriver dagsavisen.no.
 
- Dessuten frykter jeg at mange bedrifter vil outsource virksomheten sin i ly av finanskrisen, slik at de indirekte kan dumpe lønninger, sier Michella Maria Jensen.
 
Hun er ikke er bekymret for de ansatte på hotell Plazas del, selv om hotellet har ansatte fra rundt 70 ulike land. Der har de tariffavtale.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen