Kokebokfinalistene klare
Etter lange og grundige diskusjoner har juryen kommet frem til fem verdige finalister til Beste norske kokebok 2010.
Redaksjonen
05 November 2010 - 13:45
Norli og aperitif.no, Norges største nettsted om mat og drikke, kårer "Beste norske kokebok 2010". Det er tredje gang norskproduserte kokebøker får slik oppmerksomhet.
Målsetningen er å øke forbrukernes oppmerksomhet på norskproduserte kokebøker, samt bidra til salg og markedsføring av norske kvalitetskokebøker. Alle forlag har hatt mulighet til å nominere blant årets utgivelser.
Det har kommet inn totalt 17 nominasjoner til årets konkurranse.
I fjor vant boken Morten Schakenda om boller og brød og tilfeldigheter fra bakeriet i Lom. Prisen bidro til ekstra blest rundt denne boken.
Fem spente finalister klare
Etter å ha vurdert alle de innsendte kokebøkene grundig, har juryen etter inngående diskusjoner kommet frem til følgende fem finalister:
• Ekte mat, Andreas Viestad, Cappelen-Damm Forlag
• Bagatelle. Hellstrøms siste måltid, Eyvind Hellstrøm, Aschehoug Forlag
• Mitt Toscana, Dag Tjersland, Font Forlag
• Den store kakeboka, Sverre Sætre, Press Forlag
• Hvordan bli en masterchef, Eyvind Hellstrøm et al., Press Forlag
I tiden frem mot annonseringen av årets vinner, kan du lese mer om hver av finalistene i egne artikler her på våre sider.
Her vil du kunne lese mer om juryens begrunnelse for hvorfor nettopp disse fem finalistene er plukket ut, se eksempler på de fristende oppskriftene, og lese mer rundt bøkene.
Vinneren av årets pris blir annonsert i Norlis avdeling i Universitetsgaten fredag 19. november, samt selvfølgelig på våre sider.
Hvem kan stille?
Det er kun norskproduserte kokebøker som kan meldes på til konkurransen, det vil si at oversatte kokebøker ikke vil bli vurdert.
Apéritif har tidligere anmeldt en rekke kokebøker, både norske og internasjonale - les mer om disse her.
De enkelte bøkene vurderes blant annet etter følgende kriterier:
• Kreativitet
• Originalitet
• Språklig kvalitet
• Kvalitet på oppskriftene
• Design/bildekvalitet/trykk/papirvalg
• Brukervennlighet
• Blir man "sulten" av boken?
• Tilgjengelighet på råvarene som er brukt i oppskriftene
• Selgende design og kommersielt potensiale
Juryen
Det er en meget sterk jury satt sammen fra flere matfaglige områder som skal vurdere de enkelte bøkene.
Juryen består av:
• Aase E. Jacobsen, ansvarlig redaktør, Apéritif, Norges største nettsted om mat og drikke
• Kjersti Ørgersen Hartmann, seksjonsleder, Norli Bokhandel
• Knut Stene-Johansen, professor i litteratur og matskribent
• Odd Ivar Solvold, stjernekokk og kokebokforfatter, innehaver Solvolds
• Henry Notaker, kokebokhistoriker, forfatter og tidl. programleder i NRK
• Per Borglund, matskribent og eier av Norges største kokeboksamling
Foto: Stockxpert, Gaute Gusrud
Forsiden akkurat nå