Kokkelandslaget klar for OL

Med gull i blikket er det norske kokkelandslaget på vei til bransjens OL i Erfurt i Tyskland. På pressekonferansen onsdag fortalte det ti mann sterke laget om forventningspress og detaljerte forberedelser.
Redaksjonen
18 Oktober 2000 - 01:00

- Vi er meget fornøyde med resultatene på de siste generalprøvene. Vi har justert en del underveis, men regner med å ta siste finpuss i Erfurt, sa manager Harald Osa.
 
Osa fortalte om en hektisk sluttspurt der kokkene har jobbet døgnet rundt.
 
- De siste årenes gode resultater viser at vi har en reell sjanse å ta OL-gull. Det hadde vært gøy å slå sølvet fra 1996, sier manageren til Newswire.
 
Lastebil med mat
Ved avreise til Tyskland har laget med seg blant annet 25 kilo gelatin, sjokolade, trøffel, norske meierivarer, kasseroller, visper, eddik, krydder og to kjøleskap.
 
- Vi fyller en hel lastebil med råvarer og materiale. God planlegging og nøye forberedelser kan være utslagsgivende når marginene er små. Vi har leid eget kjøkken på SAS-hotellet i Erfurt slik at forholdene skal være best mulige, sier Osa.
 
Landslaget regner også med et par turer til Berlin, 25 mil unna, for å få tak i førsteklasses råvarer.
 
600 nordmenn
Søndag går startskuddet for drøyt 30 lag fra hele verden, og torsdag 26. oktober blir det sammenlagte resultatet kunngjort. De største konkurrentene til det norske laget er Sveits, Singapore, Sør-Afrika og Sverige.
 
- Norge konkurrerer i varmmat på mandag og kald mat på onsdag, noe vi er veldig fornøyd med. Varmmat er vårt sterkeste kort og i de siste konkurransene har vi nådd helt til topps. Det hjelper på selvfølelsen, sier lagkaptein Jørn Lie som håper på god støtte fra de omlag 600 nordmenn som er tilstede.
 
Oppgaven er å en lage treretters middag til 110 personer i løpet av fem timer. Menyen består av Kamchatkakrabbe med blomkåk og varm tomatgelé, rosmarinstekt kalvefilet med braissert rødkål, steinsopp og mandelpoteter, og hvit sjokolade og lime chiboust til dessert.
 
- Vi har vært heldige med vår gruppe. USA og Island er sterke lag, mens Romania, Russland og Tsjekkia er enklere motstandere, sier Lie.
 
Ekstrahjelp i kake
Parallelt med varmmat konkurransen må laget forberede onsdagens presentasjon av kaldmat.
 
- Vi vet at vi stiller noe svakere i kaldmat, men hvis alle ti kokkene har en god dag kan alt skje. Dessuten har vi vært så heldige at vi har fått med oss forsterkninger på konditorsiden, sier landslagskapteinen.
 
Både Rune Kristian Elnan fra ungdomslandslaget, og tidligere medlem av kokkelandslaget Nina Sjøen, er kalt inn som ekstrahjelp på søtsaker. Og dette kan komme godt med når lagene skal fylle og dekorere et 14 kvadratmeter stort bord.
 
- Vi skal blant annet lage en seksrettes meny, flere store anretningsfat, tapas, desserter, petit-four og en stor show-piece i sjokolade eller karamell, sier Lie.
 
Dommerne stiller store krav til smak, utseende, farger, kunstferdighet og konsistens. Det norske bordet skal pyntes i jordfarger med fliser, blader, norsk sten og sildrende vann.

 
 
Kokkelandslaget med forsterkninger klare for gullkampen i Erfurt.

 
(Newswire)
Foto: Øyunn Syrstad Høydal, Newswire.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Fyll kyllingfileten med godsaker
Dagens rett
Kyllingfilet fylt med krydder og ost

Fyll kyllingfileten med godsaker

Gjør kyllingfileten sommerlekker med sesongens friske grønnsaker. Med denne oppskriften og drikkeforslaget er du på sikker grunn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her