Kokker i kulturmøte

Femten polske kokkestudenter får i disse dager vist sine ferdigheter og presenterer egen matkultur for norske ganer.

Det handler om et samarbeid mellom en polsk videregående skole og Fosen videregående skole. Polakkene er i Norge som et ledd i det interkulturelle utdanningsprogrammet Leonardo Da Vinci. Det er et EU/EØS-basert utdanningsprogram hvor målet er økt fagkunnskap og økt kulturforståelse.
 
- Vi lærer mye nytt, og det er så mange hyggelige mennesker her, sier Michal Kluk, en av de 15 kokkestudentene som er i Ørland og Bjugn på kokkepraksis i disse dager.
 
Han er elev ved en skole i Tychy i Polen. Det er en videregående skole med til sammen over 700 elever, spesialisert for yrkesfag.
 
Mat er kultur
De 15 studentene er fordelt på ulike spisesteder i kommunene. Både hotell, sykehjem, kantine og restauranter har fått nyte godt av de unge polakkenes ferdigheter.
 
- De er kjent for sin grundighet og arbeidsvilje, noe de til fulle får vise disse tre ukene, sier fagleder ved Fosen videregående skole, Kjell Bigset til Fosna-folket.
 
Flere av studentene jobber på Ørland kysthotell, der de også bor. De laget en helaftens gourmetmiddag og har også holdt en polsk aften.
 
Fisk på menyen
Rektor Joanna Zebrowska forteller at det allerede er tidligere elever som serverer fisk på norsk vis i en restaurant i Polen. Det er et resultat av et studieopphold her. Så nå forventer de at det kommer på menyen flere steder etter hvert.
 
De polske elevene mener at tempoet i Norge er rolig.
 
- Her er det ikke noe stress, men jobben blir jo gjort, sier Michal Kluk.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen