Komponerer meny til chilensk vin

Kokker fra Stavanger, Oslo, Holter og Åndalsnes skal konkurrere om å bli Norges beste vinkokk.
Redaksjonen
16 November 2005 - 10:34

Tre tusen kokker fra hele landet ble tidligere i høst invitert til å delta i konkurransen. Vinneren premieres med en studiereise til Chile.
- Denne konkurransen er spesiell. Målet er å heve kokkenes kunnskaper om kombinasjonen mat og vin, sier Arne Sommerfeldt, daglig leder i Amka/Saga AS, og arrangør av Santa Rita Gourmet Cup.

Til gjestens beste
Kokkene har på forhånd fått tildelt tre viner fra Santa Ritas portefølje og må komponere matretter som passer til vinene. De skal lage en forrett av kylling til rødvin, en hovedrett av fisk til hvitvin og en dessert til rosévin.
- Dette er vanskeligere enn tradisjonelle menyregler, og viser hvor høyt nivået er, sier Arne Sommerfeldt.

Menyen skal ha en naturlig stigning i opplevelse, både smaksmessig og visuelt. Det gjelder både mat og vin.
- Når kokkene får bedre kunnskaper om vin, kan vi som restaurantgjester få en bedre totalopplevelse av å spise på restaurant, mener Sommerfeldt.

Kokker på vinskole
Den chilenske vinprodusenten Santa Rita valgte for sju år siden ut Norge som et av pionerlandene for denne konkurransen. Målet er å ha en verdensfinale i Chile.

Alle de tidligere norske vinnerne fra konkurransen har fått et studieopphold i Chile som premie, der de får besøke flere av de kjente vinområdene i landet. Norske kokker har også servert vinnermenyen til chilenske vineksperter og internasjonal mat- og vinpresse.

Santa Rita er en av Chiles eldste vinprodusenter, og en av de største, med flere bestselgere i Norge.

Vinene kokkene skal komponere mat til er:
Santa Rita 120 Merlot (Forrett, råvare av kylling)
Santa Rita Reserva Sauvignon Blanc (Hovedrett, råvare av fisk)
Santa Rita Rosé (Dessert, valgfri råvare)

Finalistene i Santa Rita Gourmet Cup 2005:
Tommy Raanti, Timbuktu Bar & Restaurant, Stavanger
Bent Åge Rustad, Statholdergaarden, Oslo
Anders Isager, Bølgen & Moi, Stavanger
Willy Solvang, Hotell Aak, Åndalsnes
Andreas Schmid, Trugstad Gård, Holter i Akershus
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag en liten festmeny med krabbe - og en sommerlig søt avslutning
Dagens rett

Lag en liten festmeny med krabbe - og en sommerlig søt avslutning

Ta for deg av sesongens beste råvarer og lag et festmåltid med krabbe denne helgen. Prøv denne deilige treretters menyen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt
Ukens drink

Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt

Og ingrediensene finner du på et pol nær deg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien
+
Tester

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien

Ethvert feriekjøleskap har plass til en boks med hvitvin - om det så bare er for å bruke til matlaging som damping av blåskjell. Men det er ingen grunn til å redusere bruken til det, for mange hvitvinsbokser inneholder virkelig seriøs vin.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag en liten festmeny med krabbe - og en sommerlig søt avslutning
Dagens rett

Lag en liten festmeny med krabbe - og en sommerlig søt avslutning

Ta for deg av sesongens beste råvarer og lag et festmåltid med krabbe denne helgen. Prøv denne deilige treretters menyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt
Ukens drink

Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt

Og ingrediensene finner du på et pol nær deg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte
+
Ukens vin

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte

70 prosent av druene kommer fra toppmarker i La Morra, men prisen er det halve.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallgodt riesling-kjøp i magnum
+
Godbiter i pollisten

Knallgodt riesling-kjøp i magnum

Mens GG-rieslingene blir stadig dyrere, er det andre rieslingperler som holder seg på et svært fornuftig nivå, og som er like lagringsdyktige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Helgens beste: Biff fra grill eller panne med asparges, østerssopp og mandelpotetpuré
Dagens rett

Helgens beste: Biff fra grill eller panne med asparges, østerssopp og mandelpotetpuré

Finn frem knivene og skjerp appetitten, for i dag er det biff til middag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her