Komponerer meny til chilensk vin

Kokker fra Stavanger, Oslo, Holter og Åndalsnes skal konkurrere om å bli Norges beste vinkokk.
Redaksjonen
16 November 2005 - 09:34

Tre tusen kokker fra hele landet ble tidligere i høst invitert til å delta i konkurransen. Vinneren premieres med en studiereise til Chile.
- Denne konkurransen er spesiell. Målet er å heve kokkenes kunnskaper om kombinasjonen mat og vin, sier Arne Sommerfeldt, daglig leder i Amka/Saga AS, og arrangør av Santa Rita Gourmet Cup.

Til gjestens beste
Kokkene har på forhånd fått tildelt tre viner fra Santa Ritas portefølje og må komponere matretter som passer til vinene. De skal lage en forrett av kylling til rødvin, en hovedrett av fisk til hvitvin og en dessert til rosévin.
- Dette er vanskeligere enn tradisjonelle menyregler, og viser hvor høyt nivået er, sier Arne Sommerfeldt.

Menyen skal ha en naturlig stigning i opplevelse, både smaksmessig og visuelt. Det gjelder både mat og vin.
- Når kokkene får bedre kunnskaper om vin, kan vi som restaurantgjester få en bedre totalopplevelse av å spise på restaurant, mener Sommerfeldt.

Kokker på vinskole
Den chilenske vinprodusenten Santa Rita valgte for sju år siden ut Norge som et av pionerlandene for denne konkurransen. Målet er å ha en verdensfinale i Chile.

Alle de tidligere norske vinnerne fra konkurransen har fått et studieopphold i Chile som premie, der de får besøke flere av de kjente vinområdene i landet. Norske kokker har også servert vinnermenyen til chilenske vineksperter og internasjonal mat- og vinpresse.

Santa Rita er en av Chiles eldste vinprodusenter, og en av de største, med flere bestselgere i Norge.

Vinene kokkene skal komponere mat til er:
Santa Rita 120 Merlot (Forrett, råvare av kylling)
Santa Rita Reserva Sauvignon Blanc (Hovedrett, råvare av fisk)
Santa Rita Rosé (Dessert, valgfri råvare)

Finalistene i Santa Rita Gourmet Cup 2005:
Tommy Raanti, Timbuktu Bar & Restaurant, Stavanger
Bent Åge Rustad, Statholdergaarden, Oslo
Anders Isager, Bølgen & Moi, Stavanger
Willy Solvang, Hotell Aak, Åndalsnes
Andreas Schmid, Trugstad Gård, Holter i Akershus
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik har du ikke smakt klippfisk før
Dagens rett
Klippfisk trukket i olivenolje med sitronsaus og egg

Slik har du ikke smakt klippfisk før

I dag gir vi deg kanskje den beste oppskriften på hvordan du skal servere klippfisk.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær mer om rødvin
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

Lær mer om rødvin

Vil du lære mer om rødvin? Ta med deg en venn eller kom alene og få en god innføring og 8 viner i glasset. Kurset passer for alle uansett forkunnskap.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her