Kraftkar kåret til Årets ost

Den vellagrete blåskimmelosten Kraftkar fra Tingvollost, tok både gull og sølv under Landsutstillingen for gardsost 2009.

- Helt fantastisk. En bedre bekreftelse på at det man jobber med er riktig, kan man vel knapt få, forteller Egil Smith-Meyer i gårdsmeieriet Tingvollost.

Som gullmedaljevinner i klassen for mykoster, ble Kraftkar tildelt tittelen Årets ost, i skarp konkurranse med fjorten andre gullmedaljevinnere. Med en litt yngre variant av samme osten, tok Kraftkar sågar også sølvmedalje.

Juryen skriver følgende i sin begrunnelse:
"Til tross for et utseende som kan være uvant for noen, så er dette en fantastisk ost som konkurrerer ut det beste som importeres av blåmuggost når det kommer til smak. Produsenten har gjort et solid håndverk og har vært villig til å investere både i råstoff og i tid for å få frem et produkt med særpreg. Osten er lagret i over et år og er tilsatt fløte. Smaken er rik og rund og utvikler seg over lang tid i munnen."

I tillegg til Kraftkar, mottok Tingvollost ytterligere en sølvmedalje og to bronsemedaljer for sine øvrige oster. Tingvollost er et familiedrevet gårdsmeieri lokalisert i Tingvoll kommune på Nordmøre, som har laget syv forskjellige typer hvit- og blåskimmeloster siden etableringen i 2003.

Familiebedriften mottok tidligere i år sølv i kåringen av Nordens beste ost, og er også nominert til prisen for Årets produkt i råvarekonkurransen Smaken av Norge.

Landsutstillingen for gardsost arrangeres i regi av interesseorganisasjonen Norsk Gardsost, og er det nærmeste man kommer et NM for ost. Juryen er satt sammen av en ysteteknolog, en kokk og en forbruker med god kjennskap til ost. Totalt deltok 44 produsenter i årets konkurranse.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen