Kritikk mot avisers vinsalg

I Danmark raser debatten om at danske aviser både omtaler og selger vin.

Er det etisk i orden, spør vinavisen.dk, at så vel Berlingske som EkstraBladet nå tyr til vin som nytt inntektsområde, og samtidig omtaler vin.

Berlingske startet allerede i vinter og da gikk Vinavisens redaktør Peter Winding sterkt ut mot tiltaket. - En ting er usympatisk markedsføring som går over grensen for god etikk, noe annet er at det frie ord ikke lengre føles fritt i en av Danmarks største aviser.

Jukser med førpris
Han viser til en annonse hvor avisen forteller om et "supertilbud" på en vin som er satt ned fra kroner 129,95 til 69,95. Denne vinen koster utenfor danske grenser normalt 60 kroner.
-Man finner en vin på det internasjonale markedet som ikke selges i Danmark og lager en fiktiv førpris og 14 dager etter en imponerende nåpris, skriver Winding.

En rekke danske importører har trukket annonser fra Berlingske i protest mot konseptet som kalles "Lidt mere vin". Før jul i fjor fikk sågar Berlingske en bot på 10.000 kroner av Fødevarestyrelsen for å ha solgt vin uten tillatelse.

Fremmer vin av lavere kvalitet
Fra august måned hiver også Ekstra Bladet seg på det samme konseptet. Avisen har invitert danske vinimportører til å levere "ukens vintilbud" i form av en kasse med 6 eller 12 flasker. De må samtidig garantere at vinen er minst 10 prosent billigere enn alle andre steder. Vintilbudene skal markedsføres via e-post og via "Ekstra Bladet Shop".

Vinimportør Carlo Merelli er svært kritisk: - Det ville være å skyte mig selv i foten i forhold til mine trofaste kunder. Hva ville de si til at en av mine viner fås til en lavere pris enn den jeg averterer med? Avisens "shop" appellerer dessuten mer til brede produkter hvor fortjenesten er enklere å skjule, og salget vil derfor indirekte fremme viner av lavere kvalitet.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen