Kulturvandalisme i Piemonte

Å rive opp perfekte vinstokker i sin beste alder kan ikke kalles noe annet, i følge Geir Gjerdrum i Best Buys.
Aase E. Jacobsen
12 September 2011 - 11:08

Innehaver av den historiske delen av den legendariske Rionda-vinmarken i Serralunga, Tommaso Canale, døde i fjor og hans 2,2 hektar ble fordelt på tre slektninger. Geir Gjerdrum i Best Buys har nylig tatt bilder av denne parsellen og bildene viser grufulle detaljer. Mesteparten av de verdifulle vinstokkene er revet opp. Gjerdrum kaller dette for kulturvandalisme.

- Å rive opp vinmarken var intet annet en meningsløs vandalisme og sier litt om hva slags holdninger til kvalitet arvingene har. Kanskje vinstokkene ikke gav høy nok avling for dem, spør en fortørnet Gjerdrum. Han legger til: - Vinmarken var i fantastisk stand og ble drevet i hovedsak på samme måte som Luca Roagna gjør det i sine vinmarker. Ingen gjødsel eller sprøytemidler, ingen kloner, kun selection massale, dessuten viltvoksende gress og urter i vinmarken. Vinstokkene var mellom 45-65 år gamle.

Gjerdrums inngående kjennskap til denne parsellen skyldes samarbeidet med Luca Roagna som kjøpte tre årganger Rionda fra Canale (2004-2006). Den samme vinen som opprinnelig gjorde vinmarken berømt, men da med Bruno Giacosa på etiketten og kun i utvalgte år i perioden 1979 til 1993. Roagna forsøkte å kopiere Giacosas konsept ved å kjøpe vin, men fatmodne den selv. Den store forskjellen er at vinen med Roagna-etikett selges til en svært rimelig pris i Norge.

De beste i behold
2006-årgangen blir imidlertid den siste, for fra 2007-2010 fordeles vinen som fortsatt ligger i Canales kjeller på de tre arvingene. Roagna har i følge Gjerdrum fjernet alle Rionda-vinene fra sin offisielle prisliste, men Best Buys får kjøpe mer, men da med en annen etikett. Vinen er imidlertid den samme, og Roagna har riserva-utgavene av 2005 og 2006 på lager for fremtidig lansering. I øyeblikket er en spesialutgave av 2004 samt 2005 i salg.

Det er imidlertid først og fremst to av de nye eierne, Guido Porro og Ettore Germano, som har revet opp. Giovanni Rosso har bare fjernet døende planter samt dolcettoen i sin parsell som også er den mest verdifulle i hele Rionda. De aller beste plantene med en alder på mer enn 60 år er derfor i behold, i følge Rosso.

Foto: Geir Gjerdrum

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl
Dagens rett

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl

Glem hvitvin til blåskjellene. Denne oppskriften har mørkt øl i både gryte og glass. Kanskje har du allerede testet juleølet, og har noen skvetter, ja, da får du brukt dem her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her