Kulturvandalisme i Piemonte

Å rive opp perfekte vinstokker i sin beste alder kan ikke kalles noe annet, i følge Geir Gjerdrum i Best Buys.
Aase E. Jacobsen
12 September 2011 - 12:08

Innehaver av den historiske delen av den legendariske Rionda-vinmarken i Serralunga, Tommaso Canale, døde i fjor og hans 2,2 hektar ble fordelt på tre slektninger. Geir Gjerdrum i Best Buys har nylig tatt bilder av denne parsellen og bildene viser grufulle detaljer. Mesteparten av de verdifulle vinstokkene er revet opp. Gjerdrum kaller dette for kulturvandalisme.

- Å rive opp vinmarken var intet annet en meningsløs vandalisme og sier litt om hva slags holdninger til kvalitet arvingene har. Kanskje vinstokkene ikke gav høy nok avling for dem, spør en fortørnet Gjerdrum. Han legger til: - Vinmarken var i fantastisk stand og ble drevet i hovedsak på samme måte som Luca Roagna gjør det i sine vinmarker. Ingen gjødsel eller sprøytemidler, ingen kloner, kun selection massale, dessuten viltvoksende gress og urter i vinmarken. Vinstokkene var mellom 45-65 år gamle.

Gjerdrums inngående kjennskap til denne parsellen skyldes samarbeidet med Luca Roagna som kjøpte tre årganger Rionda fra Canale (2004-2006). Den samme vinen som opprinnelig gjorde vinmarken berømt, men da med Bruno Giacosa på etiketten og kun i utvalgte år i perioden 1979 til 1993. Roagna forsøkte å kopiere Giacosas konsept ved å kjøpe vin, men fatmodne den selv. Den store forskjellen er at vinen med Roagna-etikett selges til en svært rimelig pris i Norge.

De beste i behold
2006-årgangen blir imidlertid den siste, for fra 2007-2010 fordeles vinen som fortsatt ligger i Canales kjeller på de tre arvingene. Roagna har i følge Gjerdrum fjernet alle Rionda-vinene fra sin offisielle prisliste, men Best Buys får kjøpe mer, men da med en annen etikett. Vinen er imidlertid den samme, og Roagna har riserva-utgavene av 2005 og 2006 på lager for fremtidig lansering. I øyeblikket er en spesialutgave av 2004 samt 2005 i salg.

Det er imidlertid først og fremst to av de nye eierne, Guido Porro og Ettore Germano, som har revet opp. Giovanni Rosso har bare fjernet døende planter samt dolcettoen i sin parsell som også er den mest verdifulle i hele Rionda. De aller beste plantene med en alder på mer enn 60 år er derfor i behold, i følge Rosso.

Foto: Geir Gjerdrum

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar
Dagens rett

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar

Vi har satt en av våre aller beste fisker på menyen til helgens festmiddag.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp til biffen
+
Ukens vin

Knallkjøp til biffen

En solid og smaksrik rødvin til 200-lappen er velkomment bidrag til etter-ferie-økonomien.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Møt slektning av Mona Lisa og bli kjent med 7 av hennes viner
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Son

Møt slektning av Mona Lisa og bli kjent med 7 av hennes viner

Bli med på en uforglemmelig kveld når Prinsesse Natalia Giucciardini Strozzi tar med seg sine viner og fascinerende slektshistorie til Son Spa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her