Kunst i vinbaren

Den fargesterke bardisken var egentlig et kunstverk laget til Høstutstillingen. Nå funkler den i Altona vinbar i Bergen, og gir gjestene en spesiell opplevelse. Takket være innehaver Ragnhild Smørås store sans og forståelse for kunst.
Redaksjonen
24 November 2003 - 14:57

Historien om Altona vinbar på Hotell Augustin i Bergen er nærmest fantastisk. I 1996 ble den 400 år gamle kjelleren gjenoppdaget i ruinene etter en brann. Bak gammelt støv og mange lag med maling dukket det frem flotte, buete murhvelvinger og en stor kobbergryte, restene etter en vinstue fra 1600-tallet.

I dag fremstår Altona vinbar som Bergens mest særegne sted for vin og kultur. Her henger ikke kunsten på veggene, den er integrert i interiøret. Fra bardisken deler vinstuen seg i flere små avlukker av noen spesielle rom. Til venstre murte, hvitkalkede buehvelvinger med åpninger så lave at du må gå i rett vinkel, til høyre fortellerstuen,  der humoristiske "luftskips"-lamper i plast gir tankene glideflukt. Lampene er frekt, men spennende installert mellom originale takstokker fra 1600-tallet. De massive bordene i dette største rommet er laget av støpeflater på metallbein.  De blir på en måte vår tids "steinuttrykk", og spiller sammen med de originale skiferhellene i gulvet og taket. En utskåret dør i kirsebærtre gir liv i et annet rom, kapellet. Men de opprinnelige veggene i alle rom får lov å leve sitt eget liv. På Altona har all kunsten en klar funksjon i miljøet.

Profilerte kunstnere
- Jeg er veldig godt fornøyd med det endelige uttrykket, sier hotelldirektør Ragnhild Smørås, ildsjelen bak Altona. For å få vinbaren akkurat så spennende som hun ønsket, innledet hun samarbeid med en interiørarkitekt og flere profilerte kunstnere. Til sammen har kunstinteriøret kostet 300-400 000 kroner.
- Hvorfor prioriterte dere kunst fremfor designinteriør på Altona?
- For det første ønsket vi å tilbakeføre kjelleren så mye som mulig til sitt opprinnelige uttrykk. Vi skrapte tonnevis med maling av veggene, og kalket de gamle, flotte murhvelvingene på den gamle måten, med kalk som puster. Men vi trengte en bardisk, vi trengte belysning og en ny dør. Og da ønsket vi ikke å kopiere det gamle, men tilføre vår tids uttrykk. Derfor tok vi kontakt med flinke kunstnere.

Tradisjonsbærere
-  For meg går det nemlig et skille mellom design og kunst. Design er tidsbegrenset, mens kunsten lever på en annen måte, den tilfører noe mer enn det estetiske. Kunsten gir tankeflukt, opplevelse, kunsten har det historiske innebygd i seg. Slik sett er kunstnerne våre viktigste tradisjonsbærere, de har historien som bakteppe når de skal skape nye ting.

Det var sønnen til Ragnhild Smørås, Kjetil, som husket den spesielle betongveggen til Kjetil Berge fra Høstutstillingen. Kunne de bruke den til noe? De tok kontakt, og Berge ble fascinert av tanken.

Da baren vel var på plass, ble kunsthåndverkeren Kathrine Berg på Tangen utfordret til å skape moderne lamper som kommuniserte med bardisken, men samtidig tilførte noe eget.
- Et sjeldent oppdrag, men veldig spennende, sier hun. Jeg jobber jo med å lage stemninger i rom, og her var det mine lamper som skulle gi det lyset som trengtes.
Det å trekke kunsten inn i hverdagen er en hjertesak for Ragnhild Smørås.
- Som bedriftsleder har du et ansvar for å bruke pengene til gagn for andre mennesker  - gi jobben en dimensjon ut over det å tjene økonomisk, mener hun.
På Altona dyrkes også ordet. Vinbaren har egne fortellerkvelder, og skuespilleren Frode Rasmussen har avtale om å oppføre så mange teaterstykker han selv vil. Og siden dette er en vinbar, holder vinkartet selvfølgelig også høy kvalitet.

Tekst: Astrid Gynnild
Foto: Tommy Næss
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

By på en nydelig rett med breiflabb i dag
Dagens rett

By på en nydelig rett med breiflabb i dag

Det er sausen som gjør susen i denne oppskriften. Den gode smaken av søt sitrus matcher breiflabbens hummeraktige karakter veldig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Dette er en søndagsmiddag å glede seg til
Dagens rett
Posjert kylling med rotfrukter og urtesaus

Dette er en søndagsmiddag å glede seg til

Saftig kyllingkjøtt som «svømmer» på en seng av ferske smakfulle rotgrønnsaker er velegnet til å samle familien til en høstlig søndagsmiddag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Liker ikke likør? Da har du ikke smakt denne drinken
Ukens drink

Liker ikke likør? Da har du ikke smakt denne drinken

Likør er en viktig ingrediens i mange drinker. I denne uhyre lettlagde oppskriften spiller den dessuten hovedrollen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle
+
Godbiter i pollisten

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle

Fra denne californiske vinprodusenten kommer det svært pålitelige viner og det til pene priser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
By på en nydelig rett med breiflabb i dag
Dagens rett

By på en nydelig rett med breiflabb i dag

Det er sausen som gjør susen i denne oppskriften. Den gode smaken av søt sitrus matcher breiflabbens hummeraktige karakter veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Dette er en søndagsmiddag å glede seg til
Dagens rett
Posjert kylling med rotfrukter og urtesaus

Dette er en søndagsmiddag å glede seg til

Saftig kyllingkjøtt som «svømmer» på en seng av ferske smakfulle rotgrønnsaker er velegnet til å samle familien til en høstlig søndagsmiddag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne
+
Ukens vin

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne

For denne spanske vinen som kun koster 194 kroner, er laget av primært bordeauxdruer og er riktig så vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Med denne får du en solid smak av Nord-Rhône for en liten sum
+
Godbiter i pollisten

Med denne får du en solid smak av Nord-Rhône for en liten sum

Fra samme produsent kommer også strålende utgaver fra de beste terroirene i Nord-Rhône.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Sjeldent møte med norsk vinmaker
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

Sjeldent møte med norsk vinmaker

Den 05. november får du servert spennende historier og 7 viner fra den norske vinimportøren og vinmakeren som har fått høyest mulig utmerkelse i Italia.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Liker ikke likør? Da har du ikke smakt denne drinken
Ukens drink

Liker ikke likør? Da har du ikke smakt denne drinken

Likør er en viktig ingrediens i mange drinker. I denne uhyre lettlagde oppskriften spiller den dessuten hovedrollen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her