Kurser utelivet før julebordsesongen

Kurser utelivet før julebordsesongen

Næringsetaten i Oslo vil ha slutt på overskjenking.
13 November 2013 - 23:27

I år som i fjor vil Næringsetaten i Oslo gå rundt på byens skjenkesteder og tilby særskilt veiledning i alkoholloven med tanke på julebordssesongen. Nå videreføres konseptet til også å omfatte steder som ofte får besøk av julebordsgjestene etter at de har spist.
Dermed er det en del steder som ikke serverer mat, som også får tilbud om ekstra veiledning i alkoholloven. Til sammen vil nærmere 100 steder få besøk av Næringsetaten i forbindelse med julebordssesongen, skriver etaten i en pressemelding.

- Dette er et tilbud om dialog og en mulighet til å ta opp problemstillinger som kan oppstå i julebordsesongen. Det er ikke slik at utelivsaktørene alene har ansvaret for folks inntak av alkohol og hvordan de oppfører seg på byen. Men de som skjenker alkohol har stort ansvar for hvordan skjenkingen utøves. Vi minner om at de må være observante på en annen måte nå i julebordstiden, sier direktør Gunnhild Haugen.

Etter alkoholloven er det forbudt å skjenke eller selge alkohol til personer som er åpenbart påvirket av rusmidler. Åpenbart påvirkede personer skal heller ikke befinne seg på steder med skjenkebevilling.

- Hvert år avdekkes mange tilfeller av overskjenking og erfarer at skjenkenivået på utesteder er høyt. Bråk og vold henger ofte sammen med overstadig beruselse, skriver næringsetaten, som ønsker å være ute i forkant og bidra til forebygging i samarbeid med utelivsbransjen.

- Det blir godt mottatt at Næringsetaten aktivt går ut og søker dialog med bransjen, sier Haugen.

- Ved alle våre veiledningsbesøk får bransjen også informasjon om muligheten til å sende sine ansatte på en mer omfattende veiledningssesjon med Næringsetatens jurister.

Næringsetatens tips og råd til utelivsbransjen:
• Ha nok folk på jobb
• Øv på å si nei på en vennlig, men bestemt måte
• Forbered/lær opp personalet med tanke på å takle spesielle julebordsutfordringer
• Bruk internkontrollen aktivt. Gå gjennom aktuelle regelverk og interne rutiner på forhånd
• Ikke gi adgang til åpenbart påvirkede personer og ikke sett deg i den situasjonen at dine kunder blir åpenbart påvirket
• Husk at du plikter å sørge for at personer som ikke kan ta vare på seg selv får nødvendig bistand
• I julebordssesongen er mange gjester uvant med utelivet. Ikke alle har like stor alkoholtoleranse
• La både bartendere, servitører og dørvakter ta runder i lokalet for å sjekke beruselsesgraden
• Vær raus med vannglassene. Tilby alkoholfri drikke innimellom servering av alkoholholdig drikke

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten
Dagens rett

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten

Kombinasjonen av fet yoghurt med hvitløk, posjerte egg og chiliolje eller -smør er rett og slett digg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før
+
Godbiter i pollisten

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før

Det er takket være den fantastiske 2019-årgangen som har gitt en vin som vil utvikle seg videre i minst 10-12 år.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Sørfransk vinkos for hjemmepåsken til en liten penge
+
Ukens vin

Sørfransk vinkos for hjemmepåsken til en liten penge

Denne økologiske rødvinen finnes dessuten i så å si alle polutsalg – og det til en veldig gunstig pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

La deg friste av påskens beste oppskrifter med appelsin
Guide

La deg friste av påskens beste oppskrifter med appelsin

Påske er skiturer, kos i hytteveggen - og appelsiner. Men appelsiner kan brukes til mye mer enn det. Her får du et knippe oppskrifter med nettopp appelsin.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten
Dagens rett

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten

Kombinasjonen av fet yoghurt med hvitløk, posjerte egg og chiliolje eller -smør er rett og slett digg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før
+
Godbiter i pollisten

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før

Det er takket være den fantastiske 2019-årgangen som har gitt en vin som vil utvikle seg videre i minst 10-12 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Påskens lammestek lager du enkelt på grillen
Dagens rett
Langtidsgrillet lammebog til påske

Påskens lammestek lager du enkelt på grillen

Du starter forberedelsene dagen før og mens lammebogen godgjør seg på grillen, lager du tilbehøret. Bedre kan det knapt gjøres.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Lag en spennende rett med lam
Guide
Krydrede oppskrifter med lam

Lag en spennende rett med lam

Det velsmakende lammekjøttet finner vi i nesten alle matkulturer, og her får du noen spennende oppskrifter fra mer eksotiske strøk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Det er ingen tvil om at det er påske med denne suppen på bordet
Dagens rett

Det er ingen tvil om at det er påske med denne suppen på bordet

Du skaper god midtukestemning med denne smakfulle suppen. Rimelig og ikke minst lettvint er oppskriften også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Sørfransk vinkos for hjemmepåsken til en liten penge
+
Ukens vin

Sørfransk vinkos for hjemmepåsken til en liten penge

Denne økologiske rødvinen finnes dessuten i så å si alle polutsalg – og det til en veldig gunstig pris.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her