Kurser utelivet før julebordsesongen

Kurser utelivet før julebordsesongen

Næringsetaten i Oslo vil ha slutt på overskjenking.

I år som i fjor vil Næringsetaten i Oslo gå rundt på byens skjenkesteder og tilby særskilt veiledning i alkoholloven med tanke på julebordssesongen. Nå videreføres konseptet til også å omfatte steder som ofte får besøk av julebordsgjestene etter at de har spist.
Dermed er det en del steder som ikke serverer mat, som også får tilbud om ekstra veiledning i alkoholloven. Til sammen vil nærmere 100 steder få besøk av Næringsetaten i forbindelse med julebordssesongen, skriver etaten i en pressemelding.

- Dette er et tilbud om dialog og en mulighet til å ta opp problemstillinger som kan oppstå i julebordsesongen. Det er ikke slik at utelivsaktørene alene har ansvaret for folks inntak av alkohol og hvordan de oppfører seg på byen. Men de som skjenker alkohol har stort ansvar for hvordan skjenkingen utøves. Vi minner om at de må være observante på en annen måte nå i julebordstiden, sier direktør Gunnhild Haugen.

Etter alkoholloven er det forbudt å skjenke eller selge alkohol til personer som er åpenbart påvirket av rusmidler. Åpenbart påvirkede personer skal heller ikke befinne seg på steder med skjenkebevilling.

- Hvert år avdekkes mange tilfeller av overskjenking og erfarer at skjenkenivået på utesteder er høyt. Bråk og vold henger ofte sammen med overstadig beruselse, skriver næringsetaten, som ønsker å være ute i forkant og bidra til forebygging i samarbeid med utelivsbransjen.

- Det blir godt mottatt at Næringsetaten aktivt går ut og søker dialog med bransjen, sier Haugen.

- Ved alle våre veiledningsbesøk får bransjen også informasjon om muligheten til å sende sine ansatte på en mer omfattende veiledningssesjon med Næringsetatens jurister.

Næringsetatens tips og råd til utelivsbransjen:
• Ha nok folk på jobb
• Øv på å si nei på en vennlig, men bestemt måte
• Forbered/lær opp personalet med tanke på å takle spesielle julebordsutfordringer
• Bruk internkontrollen aktivt. Gå gjennom aktuelle regelverk og interne rutiner på forhånd
• Ikke gi adgang til åpenbart påvirkede personer og ikke sett deg i den situasjonen at dine kunder blir åpenbart påvirket
• Husk at du plikter å sørge for at personer som ikke kan ta vare på seg selv får nødvendig bistand
• I julebordssesongen er mange gjester uvant med utelivet. Ikke alle har like stor alkoholtoleranse
• La både bartendere, servitører og dørvakter ta runder i lokalet for å sjekke beruselsesgraden
• Vær raus med vannglassene. Tilby alkoholfri drikke innimellom servering av alkoholholdig drikke

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen