Laber øl-sommer

Nordmenn drikker mindre øl. Næringen skylder på mediene.
Redaksjonen
16 September 2010 - 10:55

Ølsalget i sommer var det dårligste på seks år. Ustabilt sommervær er ikke den eneste årsaken, mener Bryggeri- og Drikkevareforeningen.

- Øl har i lengre tid vært på vikende front overfor vin og brennevin, sier direktør Petter Nome i Bryggeri- og Drikkevareforeningen i en artikkel fra nyhetsbyrået Newswire.

De siste årene har vi drukket stadig mer vin, og siden 2000 er salget av brennevin og vin nesten fordoblet.
Nome peker på at vin får massiv oppmerksomhet i mediene og at Vinmonopolet og vinimportørene er dyktige på salg og markedsføring. Han sier dette er en stor utfordring for norske bryggerier.

- Hvis vi tenker folkehelse, alkoholmisbruk og arbeidsplasser, har Norge alt å tjene på en sterkere posisjon for øl. Øl er kortreist drikke med lavt alkoholinnhold. Bryggeriene er en viktig del av norsk næringsliv, kultur og lokale identitet.

Ned tre prosent
For de tre sommermånedene sett under ett var salget av øl tre prosent lavere enn i fjor. Svikten var størst i juli, da sank ølsalget med hele ni prosent sammenlignet med juli i fjor.

Juli er den viktigste måneden for landets bryggerier, men salget er alltid væravhengig. I år ble det solgt litt mer øl i juni enn i juli. Totalt ble det omsatt 71,4 millioner liter øl i sommer, mot 73,6 millioner liter i fjor.

- Ustabilt vær i sør og kaldt julivær i nord påvirket naturlig nok ølsalget. Men ølomsetningen har gått jevnt og trutt nedover siden 2007, sier Petter Nome.

Salgssvikten gjelder alle typer øl, fra alkoholfritt til sterkøl. Nedgangen er størst i utelivssektoren. Hittil i år er svikten i ølsalget på utestedene på hele 7,6 prosent.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på omeletten som garantert gir mersmak
Dagens rett
Ovnsbakt grønnkålomelett

Lag en vri på omeletten som garantert gir mersmak

Dette kan bli din nye favorittoppskrift på omelett. Supersunn og supergod.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her