Lønnsavtalene godkjent

De nye lønnsavtalene for servitørene på Hotel Continental ble godkjent av særavtalenemnda. Det er bedre med en trygg arbeidsplass enn ingen, sier daglig leder ved Theatercaféen.
Redaksjonen
30 Mai 2007 - 17:17

- Overraskende og skuffende, sier Arild Hamre, forbundssekretær i Hotell- og Restaurantarbeiderforbundet til forbundets hjemmeside.
 
- Det som dette betyr i praksis er at avtalen er godkjent og ikke tariffstridig og dermed kan den innføres. Det vi vet nå er at vi har en avtale som er gyldig, sier Børre Kleivan som er daglig leder på Theatercaféen.
 
I slutten av april signerte det nyvalgte klubbstyret på Hotel Continental nye lønnsavtaler for Theatercafeen, Dagligstuen, og Continental Bankett og Konferanse. Avtalene innebar at prosentlønnssystemet som har vært brukt tidligere ble forkastet. Den nye avtalen er et fastlønnssystem med bonus.
 
Ned i lønn
Hotell- og Restaurantarbeiderforbundet (HRAF) var svært kritiske til lønnsavtalene. I følge forbundet innebar den nye avtalen lønnskutt på 150.000 - 200.000 kroner for servitørene.
 
Ifølge tariffavtalen skal alternative lønnsystemer bestå av en kombinasjon av fastlønn og bonus. Bonusen i de nye avtalen er så små at de ikke er reelle, argumenterte HRAF.
 
Godkjent
Siden partene var uenige ble avtalen oversendt særavtalenemnda. Det er første gang siden 1996 at denne nemda har meglet mellom arbeidsgivere og ansatte.
 
Hovedorganisasjon (HSH), består av en nøytral oppmann, denne gang kretsmeklingsmann Dag Nafstad. I realiteten var det han som avgjorde saken.
 
I går kveld godkjente nemndas flertall lønnsavtalene.
 
- Vi er overrasket og veldig skuffet over at en nøytral oppmann synes det er helt i orden med store lønnsnedslag så lenge de ligger over minstelønnssatsene, sier Hamre.
 
Kan sies opp
Men skuffelsen til tross: HRAF er glade å ha fått gjennomslag for at de nye lønnsavtalene er å betrakte som særavtaler knyttet til tariffavtalen. Det betyr at de kan sies opp.
 
- Hvis klubben velger å si opp avtalene, er vi tilbake til prosentlønnssystemet igjen, sier Hamre.
 
Men så lett er det ikke nødvendigvis. Daglig leder ved Theatercafeen, Børre Kleivan, har flere ganger sagt at bedriften ikke kan leve med prosentlønnsavtalen. Driften går med underskudd. Et reelt alternativ da er å stenge cafeen.
 
- Alle avtaler kan sies opp. Du kan ikke lage en avtale som ikke kan sies opp over evig tid, så på ett eller annet tidspunkt vil man kunne reforhandle den, sier Kleivan.
 
Da tolker jeg det slik at hvis avtalen sies opp for å få en prosentlønnsavtale, så vil du stå ved det du har sagt tidligere, nemlig at driftsunderskuddet er såpass stort at da får man se på alternative løsninger?
 
Lønnsomme arbeidsplasser
- Vi kan ikke leve med prosentlønnsystemet her i huset, da må vi stenge. Men det er ikke tema her nå, for nå har vi en løsning som sikrer lønnsomme arbeidsplasser fremover. Og det er det klubben forholder seg til, og klubben har skrevet avtalen med oss. Jeg kan ikke se noen grunn til at den skal sies opp nå eller i nær fremtid, sier Kleivan.
 
Til tross for en turbulent tid er Kleivan fornøyd med nemdas avgjørelse.
 
- Det er klart for at vi er veldig glade for at vi kan drive Theatercaféen videre og sikre 150 arbeidsplasser. Vårt inntrykk har i lang tid vært at et stort flertall av de berørte parter skjønner alvoret og har akseptert den løsningen vi nå har kommet frem til.
 
Bedre med en jobb enn ikke jobb, rett og slett?
 
- Ja, bedre med en trygg arbeidsplass enn ingen, ja, sier Kleivan.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik smaker bobler fra det opprinnelige Champagne
+
Godbiter i pollisten

Slik smaker bobler fra det opprinnelige Champagne

Vi snakker om Vallée de la Marne som er det mest dominerende underområdet i Champagne, men samtidig det mest anonyme. Det var før.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Dette er den beste julevinen
+
Ukens vin

Dette er den beste julevinen

Den «julete» etiketten er tilfeldig, for den har sett slik ut i siden 2008, og innholdet er av en helt annen klasse enn juleviner.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er
+
Tester
80 portvin, madeira, sherry, vermut, rivesaltes, banyuls og andre hetviner testet

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er

28 år gammel portvin som er i like god toppform som 2022-utgaven. Det forteller alt om denne vinstilens selvfølgelige plass i en hver vinkjeller med ambisjoner. Men også at du ikke trenger en vinkjeller for å oppleve vellagret vin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Norsk sherrysatsing - minst i volum, stor i smak
+

Norsk sherrysatsing - minst i volum, stor i smak

På en 300 år gammel eiendom i Jerez lager paret Brita Wergeland Hektoen og Agustin Benjumeda sherry i mikrovolum, og på en annen mer tradisjonell måte enn de klassiske sherrybodegaene.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik smaker bobler fra det opprinnelige Champagne
+
Godbiter i pollisten

Slik smaker bobler fra det opprinnelige Champagne

Vi snakker om Vallée de la Marne som er det mest dominerende underområdet i Champagne, men samtidig det mest anonyme. Det var før.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Dette er den beste julevinen
+
Ukens vin

Dette er den beste julevinen

Den «julete» etiketten er tilfeldig, for den har sett slik ut i siden 2008, og innholdet er av en helt annen klasse enn juleviner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Det har ikke blitt laget så lite vin siden 1961

2024 ga rekordsmå avlinger over store deler av vinverdenen. Klimaendringene har hovedskylda.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette drikker du til pinnekjøtt
Tester
Drikke til pinnekjøtt

Dette drikker du til pinnekjøtt

De siste årene har det blitt mer og mer populært å velge vin i stedet for øl og akevitt til pinnekjøttet, men hva skal vi tenke på før valget tas?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

En litt hissig pastarett setter fart på diskusjonen
Dagens rett
Cannelloni med chili og cottage cheese

En litt hissig pastarett setter fart på diskusjonen

Pasta er alltid godt. I dagens oppskrift gir vi deg en rimelig, enkel og ikke minst vegetarisk og småsint utgave av arten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er
+
Tester
80 portvin, madeira, sherry, vermut, rivesaltes, banyuls og andre hetviner testet

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er

28 år gammel portvin som er i like god toppform som 2022-utgaven. Det forteller alt om denne vinstilens selvfølgelige plass i en hver vinkjeller med ambisjoner. Men også at du ikke trenger en vinkjeller for å oppleve vellagret vin.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her