Mai Tjemsland Master of Wine

Mai Tjemsland Master of Wine

Nå har Norge to med verdens gjeveste vintittel. Arne Ronold var den første norske Master of Wine, og det finnes fortsatt bare fem i Norden.
Redaksjonen
07 September 2009 - 11:41

Mai Tjemsland kan etter fire års studieinnsats av det ytterst konsentrerte slaget, endelig smykke seg med den uhyre ettertraktete tittelen Master of Wine (MW). Totalt i verden er det bare 275 som siden 1953 har bestått de krevende prøvene, og hun er nummer 73 i rekken av kvinnelige MWs.

Verre enn antatt

Så hva får noen til å ofre både fritid og arbeid, og samtidig investere rundt 100.000 i året på et prosjekt som gjennomsnittlig tar sju år? Like lenge som et medisinstudium, men uten den samme garantien for payback?

- Motivasjonen for å gå i gang med masterstudiet fikk jeg da jeg tok WSET Diploma på ett i stedet for to år. Og da tenkte jeg, ja, hvorfor ikke. Master of Wine er jo det neste steget, og den eneste høyere utdanningen innen vin, sier hun og legger til:

- Men det har vært mye verre enn jeg hadde trodd. Det første året brukte jeg bare på å orientere meg. Og da jeg skjønte hva det gikk ut på måtte jeg ofre all fritid samtidig som jeg måtte gjøre om på jobben. De to siste årene jobbet jeg veldig strukturert, fra lørdag til mandag. Og jeg var beintøff med meg selv. Hvis jeg ikke var i mål mandag kveld, fikk jeg ikke lov å legge meg.

Høy strykprosent

Det er lett å forstå at det har vært lite tradisjonell ferie på Tjemsland de siste årene. - Mannen min er veldig glad for at jeg ikke skal sitte fordypet i bøker i alle helger og ferier lenger, sier hun og slår samtidig fast: - Men han har vært med på alle reisene, som min faste sjåfør, så det har vært mye glede, og ikke minst god vin underveis.

Hun besto den praktiske eksamenen, altså blindsmakingene, for tre år siden. Og teorien tok hun opp igjen i fjor, og bestod. Kravene er ellers at disse to prøvene må bestås innen seks år fra oppmelding. Og kandidatene har fem forsøk. Strykprosenten er nemlig veldig høy.

Først når masteroppgaven (dissertation), som er et 10.000 ords originalt stykke arbeid, erklæres som bestått, er tittelen i havn. Tjemslands oppgave het: Factors determining the commercial success of the Bag-in-Box wine category in the Norwegian retail market.

Ikke flere restauranter

Mens hun prøver å forstå at hun ikke lenger skal studere, bruker hun tiden på finne ut "hva hun skal bli når hun blir stor". - Jeg ønsker meg mer vinrelaterte oppgaver enn tradisjonell restaurantjobbing fremover. Det er et fint tidspunkt i karrieren å gjøre noe annet, for jeg merker et langt liv med tunge løft og mye gåing og ståing i så vel rygg som knær, sier Tjemsland som er mest kjent for å stå bak en rekke restaurantprosjekter i hovedstaden de siste femten årene.

I dag har den diplomøkonomutdannete restauratøren "bare" Cafe M., Consenzo, Butlern.no Catering (blant annet kantine for HSH) og Amphora Vinoteque igjen i porteføljen. At den skal fylles opp med nye restaurantkonsepter fremover, avviser Mai Tjemsland ganske så bestemt.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her