Med det tredje skal det skje

Med den tredje NM-seieren i østersåpning i boks, er Heini Petersen mer enn noen gang rustet for VM i slutten av måneden.

Årets og fjorårets vinner av østers-NM Heini Petersen, frilanskokk, sørget for så vel personlig rekord som kanskje den beste norske prestasjonen noensinne.

En total på 2.04 er ikke bare veldig raskt, men vitner også om et særdeles godt håndlag.

Perfekt åpning
Østersåpning som konkurranseform handler ikke bare om hurtighet, men også om presentasjon. Østersene skal være helt perfekt åpnet, uten skader eller rester av skall. De skal dessuten være løsnet 100 prosent og klare til å spises.

Så er da Petersen en av de virkelige veteranene i denne sporten. Det er også mannen på andreplassen, Gorm Nørum, DS Louise, Oslo, også han opprinnelig dansk. Nørum ble nummer tre i fjorårets NM og forbedret sin egeninnsats gjennom et totalresultat på 3.43.

Tøffe flatøsters
Thomas Haug, Olavsgaard som vant østers-NM i 1997, måtte i år nøye seg med tredjeplassen, og det foran et tettpakket Egertorg midt i Oslo Sentrum.

Årets NM var en del av Oslo Høstfestival i regi av Oslo Arrangement.

Konkurranseøstersen var også i år fra Michael Kelly, Galway (Irland) som importeres av A La Carte Produkter. Denne såkalte flatøstersen (ostrea edulis), er langt hardere å åpne enn den mest vanlige østerstypen, nemlig gigas. Flatøsters er den samme type østers som brukes i VM. Denne gedigne folkefesten finner sted i Galway på Irlands vestkyst den 30. september.

Tredje VM-seier?
Og der skal altså Petersen forsvare de norske fargene og forhåpentligvis hente hjem den tredje VM-seieren. I 2004 ble nemlig Ola Nilsson, Madserud Gård, verdensmester, og året etter ble det nok en norsk seier da Øystein Reinsborg, Real Food, ble best.

I år satt Reinsborg i juryen sammen med Eyvind Hellstrøm fra Restaurant Bagatelle og Thor-Olav Skålvoll, A La Carte Produkter.

Til hjelp i forberedelsene frem til VM fikk norgesmesteren dessuten en Omega Seamaster til en verdi av 15.000 kroner i premie. Omega som besørger tidtaking til store internasjonale sportskonkurranser som OL, gikk også god for nøyaktig tid i årets østers-NM.

Tekst: Aase E. Jacobsen
Foto: Roger Kolbu
 

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen