Mener Mack-brus er ulovlig

Franske champagneprodusenter tvinger Mack til å skifte navn på en brus.
Redaksjonen
17 Oktober 2007 - 15:00

Champagneprodusentene føler seg så truet av produktet Fruktsjamp fra verdens nordligste bryggeri at de bruker advokater og rettsystemet for å tvinge Mack til å skifte navn på brusen.
 
Denne uken sørger vinbøndene fra Champagne-regionen i Nord-Frankrike for å
bryte en 112 år gammel nordnorsk brustradisjon. 
 
Mye ressurser
Champagneprodusentene mener brusen Fruktsjamp strider med retten de har
til navnet Champagne.
 
Derfor er de også villige til å bruke betydelige ressurser på å stoppe det som var et av de første mineralvannproduktene fra Macks Ølbryggeri.
 
Sjimpanse
Løsningen fra Mack er å gjøre Fruktsjamp om til Fruktsjimpanse. De nye flaskene kommer i butikken denne uken, med etiketter som tydelig forteller historien om konflikten med franskmennene.
 
Parodisk preg
Allerede i 1895 lanserte Mack Frugt Champagne, men i 2005 endret Mack navnet til Fruktsjamp etter press fra de franske vinbøndenes sammenslutning.
 
Bare to år senere er Macks Ølbryggeri tvunget inn i et forlik med organisasjonen, som heller ikke ville godta navnet Fruktsjamp.
 
Liten aktør
- Vi er en liten aktør og har få ressurser å bruke på en slik prosess. Jeg skjønner jo at dette er alvorlig ment, men det får et noe parodisk preg når de føler seg truet av en nordnorsk brusprodusent. Det blir jo også litt smigrende, sier bryggeridirektør Harald Bredrup i en pressemelding.
 
Komisk
Resultatet av vinbøndenes forsøk på å bevare sin egenart er at en aktør på det nordnorske brusmarkedet nå må endre navn på ett av sine produkter for andre gang.
 
- Det sier seg selv at det blir vanskeligere å drive i et tøft marked når vi til stadighet blir tvunget til å endre navn og innpakning på ett av våre største produkt, sier markedsdirektør Siri Hamnvik.
 
Hun håper likevel ikke saken vil skade salget av brusen, fordi folk nok vil kjenne igjen den samme fruktsmaken med nytt navn og nye etiketter.
 
- Og så tror jeg virkelig at folk ser det komiske i dette, sier Hamnvik.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 
Dagens rett
Bakt torsk med burgundersaus

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 

For når torsken kommer med rødvinssaus, passer det faktisk veldig godt med rødvin. Men ikke hvilken som helst rødvin. 

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet
Dagens rett

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet

Bak denne retten står ikke uventet en mester som også har produsert en av tidenes aller beste kokebøker.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg
Ukens drink

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg

Eggnog med en vri som er umulig å ikke bli hekta på. Du kan fint lage den i en bolle og servere den til flere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Har du ikke fått nok ribbe?
Dagens rett
Glasert tapasribbe

Har du ikke fått nok ribbe?

Har du fortsatt en juleribbe i kjøleskapet eller rett og slett ikke er gått lei ennå, er dette løsningen: Glasert tapasribbe. Nam.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 
Dagens rett
Bakt torsk med burgundersaus

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 

For når torsken kommer med rødvinssaus, passer det faktisk veldig godt med rødvin. Men ikke hvilken som helst rødvin. 

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet
Dagens rett

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet

Bak denne retten står ikke uventet en mester som også har produsert en av tidenes aller beste kokebøker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg
Ukens drink

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg

Eggnog med en vri som er umulig å ikke bli hekta på. Du kan fint lage den i en bolle og servere den til flere.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her