- Monopolet er i fare

Økende motstand mot gårdssalg av alkohol i Sverige.

Regjeringens forslag om å tillate gårdssalg av alkohol i Sverige møter økende kritikk på hjemmebane. Resultatet av høringsrunden viser at mange aktører sier nei til forslaget.

Statens folkehelseinstitutt peker på økt risiko for folkehelsen, mens flere instanser mener det opprinnelige forslaget er endret for ikke å stride mot EU-rettens bestemmelser om fri etableringsrett. Slik forslaget er formulert, stilles det ikke krav til at salget av alkohol må skje fra en gård. Og det skal også være tillatt å selge alkohol som andre har produsert.

I tillegg advarer professor i europarett ved Universitetet i Stockholm, Ulf Bernitz, mot at forslaget om gårdssalg kan sette hele alkoholmonopolet i fare. Han får følge av det svenske justisdepartementet, som uttaler at det svenske monopolet trolig vil bli gjenstand for ny granskning av EU-domstolen dersom gårdssalg blir tillatt.

Denne gangen er det ikke sikkert at EU lar Sverige beholde Systembolaget, mener departementet.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Test 952 musserende og perlende viner fra hele verden

Dette er hva du kan velge mellom av bobler til jule- og nyttårsfeiringen

Utvalget av bobler på polet er enormt og det i alle prisklasser. Her finner du 952 viner i alle farger, formater, opprinnelser og kategorier. Alt fra fra champagne, cremant, prosecco, spumante, cava, sekt og andre typer tørrere boblevin som alle kan skaffes i tide til den store festen. Les hele saken

Til toppen