Morsom og pedagogisk

Tom Victor Gausdal og Ole Martin Alfsen leverer så det suser med boka Mat og drikke. Saken er at de to kokkene faktisk er forbasket gode skribenter også.
Redaksjonen
23 November 2007 - 13:55

Mat og drikke er en solid sak på over 380 sider i stort format, med lekkert papir og gode bilder tatt av svenske Ingvar Eriksson. Boka oser av kvalitet, men skal da også følge opp Gausdals Husmannskost fra verdens nest beste kokk (2005), som ble kåret til verdens beste kokebok det året.

Per A. BorglundFoto: Morten Bibow

Lav snobbefaktor
Det er Gausdals og Alfsens fem år gamle samarbeid om å levere en ukentlig spalte om mat og vin til en rekke norske aviser som er utgangspunktet for denne boka, selv om det meste er skrevet på nytt.

Den er tematisk sortert etter årstider, med vekt på sesongenes beste råvarer. Snobbefaktoren er behagelig lav.

Råvarer som oksehaler, lammeskanker og seikaker lever et liv i perfekt harmoni med østers, kveite og andebryst. Gausdal anbefaler deg å handle kjøkkenutstyr på IKEA uten å blunke, og Alfsen er ikke sen om å anbefale øl til maten der det faktisk passer like bra eller bedre enn en dyr rødvin.

Også sofabruk
Men poenget er og blir kokkenes evne til å formidle kunnskap om mat og drikke ved hjelp av sin skriftlige formuleringsevne. Mat og drikke er like mye en lesebok som en kokebok. Her er flust med fiffige formuleringer og sløye små triks. Den er både morsom og pedagogisk, og som skapt til å ha med seg opp i sofaen en mørk høstkveld. Du vil ha stort utbytte av å lese den, selv om ordene ikke umiddelbart fører deg inn på kjøkkenet.

Småpirk
Og når den tid kommer, er oppskriftene lette å følge. Listen over ingredienser og beskrivelsen av fremgangsmåten er lurt satt opp, og du finner stort sett det du trenger av råvarer i en velassortert dagligvare.

Litt pirk hører med: matbildene burde vært tekstet. Det fungerer godt uten når oppskriftene og bildene korresponderer, men det gjør de innimellom ikke.

Første gang jeg bladde i boka ble jeg sittende lenge å studere bildet på 239. Hva er dette? Multer? Først når du blar om faller brikkene på plass. Røkelakslollipops, må vite!

Forlaget Press
499 kroner

Antall stjerner:
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut
Dagens rett

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut

Denne lekre lakseretten er også svært lettlaget. Bare prøv denne supre oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder
Ukens drink

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder

Vodka, bjørnebærlikør, vanilje, ananas og lime gjør denne drinken til en flytende kjærlighet-på-pinne.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

I dag blir det ekstra god pasta til middag
Dagens rett

I dag blir det ekstra god pasta til middag

Kjøttboller gir et mer interessant resultat for pastasausen enn å bare steke kjøttdeigen på vanlig måte. Og med brede pappardelle-pastabånd blir den ekstra vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut
Dagens rett

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut

Denne lekre lakseretten er også svært lettlaget. Bare prøv denne supre oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her