Morsom og pedagogisk

Tom Victor Gausdal og Ole Martin Alfsen leverer så det suser med boka Mat og drikke. Saken er at de to kokkene faktisk er forbasket gode skribenter også.
Redaksjonen
23 November 2007 - 14:55

Mat og drikke er en solid sak på over 380 sider i stort format, med lekkert papir og gode bilder tatt av svenske Ingvar Eriksson. Boka oser av kvalitet, men skal da også følge opp Gausdals Husmannskost fra verdens nest beste kokk (2005), som ble kåret til verdens beste kokebok det året.

Per A. BorglundFoto: Morten Bibow

Lav snobbefaktor
Det er Gausdals og Alfsens fem år gamle samarbeid om å levere en ukentlig spalte om mat og vin til en rekke norske aviser som er utgangspunktet for denne boka, selv om det meste er skrevet på nytt.

Den er tematisk sortert etter årstider, med vekt på sesongenes beste råvarer. Snobbefaktoren er behagelig lav.

Råvarer som oksehaler, lammeskanker og seikaker lever et liv i perfekt harmoni med østers, kveite og andebryst. Gausdal anbefaler deg å handle kjøkkenutstyr på IKEA uten å blunke, og Alfsen er ikke sen om å anbefale øl til maten der det faktisk passer like bra eller bedre enn en dyr rødvin.

Også sofabruk
Men poenget er og blir kokkenes evne til å formidle kunnskap om mat og drikke ved hjelp av sin skriftlige formuleringsevne. Mat og drikke er like mye en lesebok som en kokebok. Her er flust med fiffige formuleringer og sløye små triks. Den er både morsom og pedagogisk, og som skapt til å ha med seg opp i sofaen en mørk høstkveld. Du vil ha stort utbytte av å lese den, selv om ordene ikke umiddelbart fører deg inn på kjøkkenet.

Småpirk
Og når den tid kommer, er oppskriftene lette å følge. Listen over ingredienser og beskrivelsen av fremgangsmåten er lurt satt opp, og du finner stort sett det du trenger av råvarer i en velassortert dagligvare.

Litt pirk hører med: matbildene burde vært tekstet. Det fungerer godt uten når oppskriftene og bildene korresponderer, men det gjør de innimellom ikke.

Første gang jeg bladde i boka ble jeg sittende lenge å studere bildet på 239. Hva er dette? Multer? Først når du blar om faller brikkene på plass. Røkelakslollipops, må vite!

Forlaget Press
499 kroner

Antall stjerner:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Hvis du trodde du ikke likte Barossa-vin, kommer du på andre tanker med disse
Godbiter i pollisten

Hvis du trodde du ikke likte Barossa-vin, kommer du på andre tanker med disse

Fra området som har mektige og alkoholsterke shiraz-er som varemerke, kommer det også spennende viner fra nytenkende produsenter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Deilig sommerrødvin for norske forhold
+
Ukens vin

Deilig sommerrødvin for norske forhold

Nordmenn får ikke nok av vin fra Piemonte, og denne sjarmøren tilfredsstiller så vel et stramt feriebudsjett som jakten på mest mulig naturlig vin. Bruskorken bidrar til frihetsfølelsen. Og den finnes i en enda kraftigere boksversjon.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Så eksotisk har du neppe smakt makrell før
Dagens rett

Så eksotisk har du neppe smakt makrell før

Marokkansk krydring og sitron gir det smaksrike fiskekjøttet et solid løft. Retten lager seg nesten selv.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik tar du vare på sommerens bær
Oppskrifter
Oppskrifter på syltetøy, gele og saft

Slik tar du vare på sommerens bær

Nå er de norske bærene her. Både de du finner i butikken og helt gratis i skogen. Her får du de tipsene og oppskriftene du trenger.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Hvis du trodde du ikke likte Barossa-vin, kommer du på andre tanker med disse
Godbiter i pollisten

Hvis du trodde du ikke likte Barossa-vin, kommer du på andre tanker med disse

Fra området som har mektige og alkoholsterke shiraz-er som varemerke, kommer det også spennende viner fra nytenkende produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Deilig sommerrødvin for norske forhold
+
Ukens vin

Deilig sommerrødvin for norske forhold

Nordmenn får ikke nok av vin fra Piemonte, og denne sjarmøren tilfredsstiller så vel et stramt feriebudsjett som jakten på mest mulig naturlig vin. Bruskorken bidrar til frihetsfølelsen. Og den finnes i en enda kraftigere boksversjon.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når denne retten står i ovnen, framkaller den minner fra sommerferier i Hellas
Dagens rett
Briami - ovnestekt squash, poteter og tomater

Når denne retten står i ovnen, framkaller den minner fra sommerferier i Hellas

For er det noe det greske kjøkken briljerer med, så er det å lage gode smaker av enkle, men ferske råvarer. Du kan langt på vei gjenskape den følelsen i eget kjøkken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Rester etter rekekosen? De bruker du i denne woken
Dagens rett
Rester etter rekekosen? De bruker du i denne woken

Rester etter rekekosen? De bruker du i denne woken

Siste dag av langhelgen må det bli restemiddag. Har du ikke reker, kan du godt bruke annen type skalldyr eller fisk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette tilbehøret gir ekstra karakter til grillspydene
Dagens rett
Iransk yoghurtsalat stil grillspydene

Dette tilbehøret gir ekstra karakter til grillspydene

Yoghurtsalat er en sommerfavoritt som skapt for ethvert grillmåltid, og så kjapp å lage at retten også midt i ferien. Prøv den også som dip til chipsen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Så eksotisk har du neppe smakt makrell før
Dagens rett

Så eksotisk har du neppe smakt makrell før

Marokkansk krydring og sitron gir det smaksrike fiskekjøttet et solid løft. Retten lager seg nesten selv.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her