Nådeløs kamp om suksessene

Leitz-saken dokumenterer en stadig mer aggressiv kamp om de mest lukrative vinagenturene.
Aase E. Jacobsen
31 Januar 2011 - 16:50

Med en gang en suksess på Vinmonopolet er etablert, er "gribbene" der for å forsøke å overta representasjonen i Norge. Det er inntrykket Apéritif sitter igjen med etter å ha snakket med en rekke aktører på markedet.

Doppio Passo er en av de største og mest lukrative suksessene på det norske markedet i "nyere" tid. De siste to årene har den søritalienske rødvinen ligget på topp i Norge med til sammen nærmere 2,7 millioner solgte liter. Importøren ExCellars' viktigste inntektskilde har vært utsatt for mange angrep de siste årene.

- Vi opplever ganske ofte forsøk på overtakelse eller flørting med våre leverandører, men ingen har lykkes hittil, sier adm. dir. Geir Eikeland som legger til: - Ikke bare angrep, men også stadig flere forsøk på å kopiere Doppio Passo. Vi blir stadig konfrontert med mindre vellykkete kopier. Det er også en ukultur og et tegn på manglende utviklingskraft og kreativitet.

Ikke gratis
På den hvite siden fremhever Leitz seg som et "lite rieslingeventyr" som har etablert seg som den mestselgende tørre tyske hvitvinen med rundt 650.000 liter i løpet av de siste to år. Importør Record Vinimport med Kjell Cordtsen i spissen hevder at det har ikke kommet gratis. - Record Vinimport har gjennom sine første syv år hatt en samlet netto fortjeneste på bare 2,7 millioner kroner før skatt. Firmaet begynte først å utbetale lønn til ansatte i april 2009, etter fem og et halvt års drift, sier Cordtsen i en pressemelding.

Her avvises det samtidig at firmaet har tjent urimelig mye på Leitz' viner, noe som skal være en av bakgrunnene for det omstridte importørskiftet. Men det er først og fremst måten det har skjedd på som har sjokkert aktører i bransjen. Blant andre Torstein Hiorth Østenstad som sendte et åpent brev til både Johannes Leitz og hans nye importør i Norge, Red & White.

Betalingsproblemer
Parallelt med importørskiftet som skjedde uten Record Vins vitende, melder DNs profilerte vinjournalist Tom Marthinsen overgang til nettopp Red & White. På aperitif.no settes det spørsmålstegn ved om Marthinsen har misbrukt sin stilling som vinjournalist for å få tak i dette attraktive agenturet til sin kommende arbeidsgiver.

Marthinsen avviser i en kommentar til e24.no at han har hatt en aktiv rolle, men påpeker at det har vært en kjent sak at Leitz-agenturet var på vandring. I en artikkel i Finansavisen lørdag 22. januar, påstår samtidig Marthinsen at en av bakgrunnene for importørskiftet har vært Record Vinimports betalingsproblemer. Cordtsen stiller seg totalt uforstående til dette.

- Record Vinimport har to år på rad vært rangert blant Oslos ti på topp i DNs Gaselleliste og har en plettfri økonomisk vandel. Antydninger om at Leitz ikke har fått de pengene han skulle ha, er fullstendig ubegrunnet, heter det i pressmeldingen.

Er Tom Marthinsen habil?
Hvor Marthinsen har opplysningene sine fra om manglende betalingen er ikke så vanskelig å gjette seg til. Enten må det være direkte fra Leitz eller fra Red & White.

Apéritif er kjent med at Red & White siden 2007 har prøvd å få tak i dette agenturet. Flere importører har vært på frierføtter i Rheingau. Og Leitz skal ha forhandlet med mange samtidig.

Kreves mer
Moestue er en av importørene som er blitt kontaktet av Leitz.
- Men vi var enige om at det måtte være en minnelig løsning som inkluderte eksisterende importør i form av en myk overgang over flere år, sier innehaver Christopher Moestue i en kommentar.

Han bekrefter ellers at en større profesjonalisering i bransjen gjør det vanskeligere å holde på suksessagenturer, det kreves mer for å beholde dem.

Det er også blitt antydet at det betales mellomlegg for å lokke suksessagenturer. - Jeg kjenner til at en eksisterende leverandør til det norske markedet ble tilbudt et betydelig beløp for å skifte importør, men dette er ikke veldig utbredt. De fleste byttene skjer dog i minnelighet, forteller Moestue.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Så enkelt kan du lage chop suey
Dagens rett

Så enkelt kan du lage chop suey

I dag frister vi med oppskriften på en lettlaget kinesiskinspirert rett til middag: Chop suey med kylling

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her