Nedslående kontroll

900 ansatte ved restauranter i Oslo ble kontrollert i en aksjon mot svart arbeid i forrige uke. Resultatet var nedslående.

Hele 70 kontrollører fra kemnerkontoret deltok i den historisk store aksjonen. De snakket med alle som var på jobb den aktuelle dagen. Det viste seg at nesten 60 prosent av spisestedene som ble kontrollert hadde en eller flere ansatte som ikke var registrert i Arbeidstagerregisteret. Alle ansatte skal være registrert i dette registeret.
 
Totalt ble 216 spisesteder kontrollert og 124 av disse hadde ansatte som ikke var i registeret.
 
Høyt tall
- Når du legger til alle som ikke var på jobb akkurat da vi kom, er det kjempehøye tall. Vi har aldri tidligere hatt så høye tall. Det er helt klart langt over det vi forventet, sier divisjonsdirektør Bjarne Isaksen ved Oslo kemnerkontor til Aftenposten.
 
I følge ham er hensikten med å la være å registrere arbeidstagere enkel.
 
Svart økonomi
- Det er for å ha en svart økonomi. Vi vet at 25 prosent av spisestedene i Oslo har mistet egenkapitalen. Da tærer de gjerne på andre ting, og kutter ut skatter og avgifter. Det kan også være for å utnytte folk som oppholder seg ulovlig i landet, sier Isaksen.
 
Ulike kriterier
Spisestedene har fått om lag en uke på seg til å komme med en forklaring.
 
Denne gangen var det ikke hos gjengangerne kontrollørene fant flest feil.
 
- Vi valgte ut restaurantene ut fra ulike kriterier. Ved de stedene vi har funnet feil tidligere, var bare 18 prosent av de ansatte uregistrert denne gangen. Det er en nedgang, og viser at kontroller virker, sier Isaksen.
 
Gruppen som kom dårligst ut er restauranter som har revisjonsmerknader. Dette kan være ulovlig lån, manglende skattetrekkskontoer eller at aksjekapitalen er gått tapt. Ved spisesteder i denne kategorien var hele 40 prosent av de ansatte uregistrert.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen