Nedslående kontroll

900 ansatte ved restauranter i Oslo ble kontrollert i en aksjon mot svart arbeid i forrige uke. Resultatet var nedslående.
Redaksjonen
28 November 2007 - 15:30

Hele 70 kontrollører fra kemnerkontoret deltok i den historisk store aksjonen. De snakket med alle som var på jobb den aktuelle dagen. Det viste seg at nesten 60 prosent av spisestedene som ble kontrollert hadde en eller flere ansatte som ikke var registrert i Arbeidstagerregisteret. Alle ansatte skal være registrert i dette registeret.
 
Totalt ble 216 spisesteder kontrollert og 124 av disse hadde ansatte som ikke var i registeret.
 
Høyt tall
- Når du legger til alle som ikke var på jobb akkurat da vi kom, er det kjempehøye tall. Vi har aldri tidligere hatt så høye tall. Det er helt klart langt over det vi forventet, sier divisjonsdirektør Bjarne Isaksen ved Oslo kemnerkontor til Aftenposten.
 
I følge ham er hensikten med å la være å registrere arbeidstagere enkel.
 
Svart økonomi
- Det er for å ha en svart økonomi. Vi vet at 25 prosent av spisestedene i Oslo har mistet egenkapitalen. Da tærer de gjerne på andre ting, og kutter ut skatter og avgifter. Det kan også være for å utnytte folk som oppholder seg ulovlig i landet, sier Isaksen.
 
Ulike kriterier
Spisestedene har fått om lag en uke på seg til å komme med en forklaring.
 
Denne gangen var det ikke hos gjengangerne kontrollørene fant flest feil.
 
- Vi valgte ut restaurantene ut fra ulike kriterier. Ved de stedene vi har funnet feil tidligere, var bare 18 prosent av de ansatte uregistrert denne gangen. Det er en nedgang, og viser at kontroller virker, sier Isaksen.
 
Gruppen som kom dårligst ut er restauranter som har revisjonsmerknader. Dette kan være ulovlig lån, manglende skattetrekkskontoer eller at aksjekapitalen er gått tapt. Ved spisesteder i denne kategorien var hele 40 prosent av de ansatte uregistrert.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier
Dagens rett

Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier

Her i form av smaksrik og marinert breiflabb på en krydret og aromatisk kokossuppe som kan serveres varm eller kald.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Med dette til middag blir helgen minneverdig
Dagens rett
Teriyakibiff

Med dette til middag blir helgen minneverdig

Denne japanskinspirerte biffretten er utrolig lettlaget, men ikke mindre smaksintens og saftig av den grunn.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien
Ukens drink

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien

Med den nye ginen fra Tanqueray fra basisutvalget får negronien en karakter som matcher sommeren veldig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Det blir ekstra stas på sommerfesten med en slik iskake
Ukens kake

Det blir ekstra stas på sommerfesten med en slik iskake

Den er både forseggjort og særdeles velsmakende. Spesielt om du bruker egne solbær.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier
Dagens rett

Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier

Her i form av smaksrik og marinert breiflabb på en krydret og aromatisk kokossuppe som kan serveres varm eller kald.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Med dette til middag blir helgen minneverdig
Dagens rett
Teriyakibiff

Med dette til middag blir helgen minneverdig

Denne japanskinspirerte biffretten er utrolig lettlaget, men ikke mindre smaksintens og saftig av den grunn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Det er ikke bare de vakre etikettene som gjør at disse vinene skiller seg ut
+
Godbiter i pollisten

Det er ikke bare de vakre etikettene som gjør at disse vinene skiller seg ut

Innholdet er fascinerende og absolutt noe for seg selv i australsk sammenheng, og mannen som har gitt navn til dem, lever opp til inntrykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene
+
Ukens vin

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene

En drøm til østers, blåskjell og reker – samt nordmenns favoritt sushi, eller når du bare vil ha en herlig frisk hvitvin i glasset.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Bli med på en italiensk aften med nordisk vri
Matkurs og vinkurs
Winedinner 03. september i Oslo

Bli med på en italiensk aften med nordisk vri

Nyt 10 smakfulle småretter og 6 nøye utvalgte viner – alt satt sammen med kjærlighet for å gi deg en kveld du sent vil glemme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien
Ukens drink

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien

Med den nye ginen fra Tanqueray fra basisutvalget får negronien en karakter som matcher sommeren veldig godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her