Nedslående kontroll

900 ansatte ved restauranter i Oslo ble kontrollert i en aksjon mot svart arbeid i forrige uke. Resultatet var nedslående.
Redaksjonen
28 November 2007 - 14:30

Hele 70 kontrollører fra kemnerkontoret deltok i den historisk store aksjonen. De snakket med alle som var på jobb den aktuelle dagen. Det viste seg at nesten 60 prosent av spisestedene som ble kontrollert hadde en eller flere ansatte som ikke var registrert i Arbeidstagerregisteret. Alle ansatte skal være registrert i dette registeret.
 
Totalt ble 216 spisesteder kontrollert og 124 av disse hadde ansatte som ikke var i registeret.
 
Høyt tall
- Når du legger til alle som ikke var på jobb akkurat da vi kom, er det kjempehøye tall. Vi har aldri tidligere hatt så høye tall. Det er helt klart langt over det vi forventet, sier divisjonsdirektør Bjarne Isaksen ved Oslo kemnerkontor til Aftenposten.
 
I følge ham er hensikten med å la være å registrere arbeidstagere enkel.
 
Svart økonomi
- Det er for å ha en svart økonomi. Vi vet at 25 prosent av spisestedene i Oslo har mistet egenkapitalen. Da tærer de gjerne på andre ting, og kutter ut skatter og avgifter. Det kan også være for å utnytte folk som oppholder seg ulovlig i landet, sier Isaksen.
 
Ulike kriterier
Spisestedene har fått om lag en uke på seg til å komme med en forklaring.
 
Denne gangen var det ikke hos gjengangerne kontrollørene fant flest feil.
 
- Vi valgte ut restaurantene ut fra ulike kriterier. Ved de stedene vi har funnet feil tidligere, var bare 18 prosent av de ansatte uregistrert denne gangen. Det er en nedgang, og viser at kontroller virker, sier Isaksen.
 
Gruppen som kom dårligst ut er restauranter som har revisjonsmerknader. Dette kan være ulovlig lån, manglende skattetrekkskontoer eller at aksjekapitalen er gått tapt. Ved spisesteder i denne kategorien var hele 40 prosent av de ansatte uregistrert.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her