Nei til hotellstjerner

Nei til hotellstjerner

Flere av Norges flotteste hoteller ønsker ikke å bli rangert med stjerner.
12 April 2012 - 15:24

– Å bli målt på minibarer og roomservice passer ikke for oss, sier Nils Henrik Geitle i De Historiske Hotel og Spisesteder til VG Nett.

– For våre hotellgjester er det opplevelsen som teller, ikke om det ligger blyant og brevark på skrivepulten.

Den nye nasjonale ordning med felles system for stjernemerking innføres i løpet av våren. Den skal gjøre det enklere for hotellgjester å orientere seg blant landets mange hoteller. Merkeordningen består av en undersøkelse med mer enn 500 kriterier som til sammen skal gi forbrukerne et anslag for kvaliteten ved hotellet, formidlet som antall stjerner.

Geitle representerer 43 av Norges eldste og mest særpregede hoteller, og han antar at 9 av 10 vil takke nei til stjernerangeringen.

– Vi har vår egen kvalitetsstandard som går på gjestfrihet, vertskapsrolle, historieformidling, atmosfære og andre immatrielle kvaliteter, som vi mener de nye stjerne-kriteriene ikke fanger opp, sier Geitle.

– Vi har gått gjennom stjerne-kriteriene og kommer elendig ut, bl.a. fordi vi ikke har TV og radio på rommet, minibar og brevpapir med penn liggende parat, sier Ole Henrik Nitter Walaker, niende generasjons driver av Norges eldste hotell, Walaker Hotell i Luster.
 
Etter det VG forstår er mange eiere og drivere av klassiske hoteller livredde for å ende opp med en 2'er på terningen fordi de f.eks. ikke tilbyr suiter, jacuzzi, roomservice og andre poengfremmende ting.

Også Kjetil Smørås, hotelldirektør og eier av Grand Hotel Terminus og Augustin Hotel i Bergen, avviser ordningen.

– Vi vil ikke bli målt etter slike kriterier, snarere etter gjestfrihet, særpreg og atmosfære. Det er slike ting som er viktig for gjestene våre, sier han.

Prosjektleder Anita Blomberg-Nygård i Norsk Akkreditering, som forvalter den nye nasjonale hotellstjerne-ordningen, sier de nye kriteriene tar hensyn til hoteller med særpreg og histore i veggene.

– Nettopp fordi Norge har mange historiske hoteller har vi lagt til rette for å få dem med i den nye klassifiseringsordningen. To av 12 medlemmer i fagrådet for den nye stjerneordningen kommer dessuten fra hoteller som er med i De Historiske, sier hun til VG Nett.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl
Dagens rett

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl

Glem hvitvin til blåskjellene. Denne oppskriften har mørkt øl i både gryte og glass. Kanskje har du allerede testet juleølet, og har noen skvetter, ja, da får du brukt dem her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her