Nei til hotellstjerner

Nei til hotellstjerner

Flere av Norges flotteste hoteller ønsker ikke å bli rangert med stjerner.
12 April 2012 - 15:24

– Å bli målt på minibarer og roomservice passer ikke for oss, sier Nils Henrik Geitle i De Historiske Hotel og Spisesteder til VG Nett.

– For våre hotellgjester er det opplevelsen som teller, ikke om det ligger blyant og brevark på skrivepulten.

Den nye nasjonale ordning med felles system for stjernemerking innføres i løpet av våren. Den skal gjøre det enklere for hotellgjester å orientere seg blant landets mange hoteller. Merkeordningen består av en undersøkelse med mer enn 500 kriterier som til sammen skal gi forbrukerne et anslag for kvaliteten ved hotellet, formidlet som antall stjerner.

Geitle representerer 43 av Norges eldste og mest særpregede hoteller, og han antar at 9 av 10 vil takke nei til stjernerangeringen.

– Vi har vår egen kvalitetsstandard som går på gjestfrihet, vertskapsrolle, historieformidling, atmosfære og andre immatrielle kvaliteter, som vi mener de nye stjerne-kriteriene ikke fanger opp, sier Geitle.

– Vi har gått gjennom stjerne-kriteriene og kommer elendig ut, bl.a. fordi vi ikke har TV og radio på rommet, minibar og brevpapir med penn liggende parat, sier Ole Henrik Nitter Walaker, niende generasjons driver av Norges eldste hotell, Walaker Hotell i Luster.
 
Etter det VG forstår er mange eiere og drivere av klassiske hoteller livredde for å ende opp med en 2'er på terningen fordi de f.eks. ikke tilbyr suiter, jacuzzi, roomservice og andre poengfremmende ting.

Også Kjetil Smørås, hotelldirektør og eier av Grand Hotel Terminus og Augustin Hotel i Bergen, avviser ordningen.

– Vi vil ikke bli målt etter slike kriterier, snarere etter gjestfrihet, særpreg og atmosfære. Det er slike ting som er viktig for gjestene våre, sier han.

Prosjektleder Anita Blomberg-Nygård i Norsk Akkreditering, som forvalter den nye nasjonale hotellstjerne-ordningen, sier de nye kriteriene tar hensyn til hoteller med særpreg og histore i veggene.

– Nettopp fordi Norge har mange historiske hoteller har vi lagt til rette for å få dem med i den nye klassifiseringsordningen. To av 12 medlemmer i fagrådet for den nye stjerneordningen kommer dessuten fra hoteller som er med i De Historiske, sier hun til VG Nett.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Unikt historisk besøk i basishyllene i november
+
Tester

Unikt historisk besøk i basishyllene i november

Vi snakker om den opprinnelige "hellige vinen" vinsanto fra Santorini som finnes i et begrenset antall flasker. Begrenset antall gjelder også andre av godbitene i basis i november, så julehandelen kan starte allerede nå.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne
+
Tester

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne

For noen viner er det ikke bare snakk om et sterkt renomme. Men - det blir nok bare med den ene smaken, for prisene er svært høye og volumene ørsmå. Trøsten er at det er masse annet godt nytt rødt i november.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Unikt historisk besøk i basishyllene i november
+
Tester

Unikt historisk besøk i basishyllene i november

Vi snakker om den opprinnelige "hellige vinen" vinsanto fra Santorini som finnes i et begrenset antall flasker. Begrenset antall gjelder også andre av godbitene i basis i november, så julehandelen kan starte allerede nå.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Som landets beste restaurant er Kvitnes Gård samtidig Norges kandidat til The Nordic Prize 2025

Kvitnes Gård er Norges kandidat til The Nordic Prize 2025. I februar faller den endelige dommen. Da blir det kanskje norsk seier for fjerde gang på rad.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her