NM-tittel for fjerde gang

Heini Petersen sikret seg sin fjerde NM-seier i årets mesterskap som fant sted i strålende Stavanger-solskinn.

Tidenes tøffeste NM i østersåpning, som utspant seg den 1. juli samtidig med Bocuse d'Or Europa 2008, skulle vise seg å bli grei match for den flergangige norgesmesteren Heini Petersen.

Presisjon viktig
Den frilansende kokken vant nemlig med en totaltid på 4.37 minutter, foran Xiang Xu, Selected Chef, med 5.48 minutter. Som for øvrig oppnådde en veldig god tid for selve åpningen, bare 7 sekunder svakere enn Petersen, men som fikk så mange straffepoeng at det bare holdt til en andreplass.

Det gjelder altså ikke bare å åpne de 30 Fjordtun-østersene så raskt som mulig, men med mest mulig presisjon. De skal nemlig løsnes fra skallet og uten skader, de skal også være uten skallrester og selvsagt helt uten eventuelle blodrester. Dessuten skal de legges opp pent og delikat som om de skulle serveres til en restaurantgjest.

Ingen nåde
Og der skåret begge de to beste finalistene veldig godt, selv om de altså måtte akseptere en del trekk av den lite nådige juryen. Den besto av Eivind Bergtun, fra østersleverandøren Fjordtun, Thor-Olav Skålvoll, A la Carte, Anti Letik, finsk østersmester av året samt Lasse Lundqvist, sjef for Bocuse d'Or Finland.

De tre andre i finalen, Egil Noreide, Østmarksetra, Kent Medhus, Augusta Arnesen og Lasse Anttila, Lasse Liten, noterte totaltider på 7.01, 8.28 og 8.29 etter å ha åpnet til sammen 30 flatøsters som kom rett fra Bømlo-kysten.

Til sammen 14 kokker deltok i årets NM som var det 11. i rekken i Apéritif-regi. Samarbeidspartnere var i år Eksportutvalget fra Fisk, Bollinger og Haugen-gruppen samt Omega som også sto for tidtakingen.

Petersen skal representere Norge i VM i Galway, Irland siste helg i september, og satser på å bedre innsatsen fra i fjor hvor han endte på en solid tredjeplass. Sikrer han gull denne gangen, blir det Norges tredje VM-seier.

Foto: Roger Kolbu

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen