NM-tittel for fjerde gang

Heini Petersen sikret seg sin fjerde NM-seier i årets mesterskap som fant sted i strålende Stavanger-solskinn.
Aase E. Jacobsen
02 Juli 2008 - 13:18

Tidenes tøffeste NM i østersåpning, som utspant seg den 1. juli samtidig med Bocuse d'Or Europa 2008, skulle vise seg å bli grei match for den flergangige norgesmesteren Heini Petersen.

Presisjon viktig
Den frilansende kokken vant nemlig med en totaltid på 4.37 minutter, foran Xiang Xu, Selected Chef, med 5.48 minutter. Som for øvrig oppnådde en veldig god tid for selve åpningen, bare 7 sekunder svakere enn Petersen, men som fikk så mange straffepoeng at det bare holdt til en andreplass.

Det gjelder altså ikke bare å åpne de 30 Fjordtun-østersene så raskt som mulig, men med mest mulig presisjon. De skal nemlig løsnes fra skallet og uten skader, de skal også være uten skallrester og selvsagt helt uten eventuelle blodrester. Dessuten skal de legges opp pent og delikat som om de skulle serveres til en restaurantgjest.

Ingen nåde
Og der skåret begge de to beste finalistene veldig godt, selv om de altså måtte akseptere en del trekk av den lite nådige juryen. Den besto av Eivind Bergtun, fra østersleverandøren Fjordtun, Thor-Olav Skålvoll, A la Carte, Anti Letik, finsk østersmester av året samt Lasse Lundqvist, sjef for Bocuse d'Or Finland.

De tre andre i finalen, Egil Noreide, Østmarksetra, Kent Medhus, Augusta Arnesen og Lasse Anttila, Lasse Liten, noterte totaltider på 7.01, 8.28 og 8.29 etter å ha åpnet til sammen 30 flatøsters som kom rett fra Bømlo-kysten.

Til sammen 14 kokker deltok i årets NM som var det 11. i rekken i Apéritif-regi. Samarbeidspartnere var i år Eksportutvalget fra Fisk, Bollinger og Haugen-gruppen samt Omega som også sto for tidtakingen.

Petersen skal representere Norge i VM i Galway, Irland siste helg i september, og satser på å bedre innsatsen fra i fjor hvor han endte på en solid tredjeplass. Sikrer han gull denne gangen, blir det Norges tredje VM-seier.

Foto: Roger Kolbu

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar
Dagens rett

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar

Vi har satt en av våre aller beste fisker på menyen til helgens festmiddag.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp til biffen
+
Ukens vin

Knallkjøp til biffen

En solid og smaksrik rødvin til 200-lappen er velkomment bidrag til etter-ferie-økonomien.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Få servert 8 fantastiske viner fra Piemonte
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking 22. september i Oslo

Få servert 8 fantastiske viner fra Piemonte

Den 22. september kan du nyte et bredt spekter viner fra en velkjent vinprodusent fra Piemonte.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her