De øvrige tre nasjoner plasserte seg som følger: Lars Solum Jønsson, faglærer ved Stockholms Restauranthøgskola, som stilte for Norge, finske Christina Laitinen, innkjøpssjef ved Hotel Intercontinental i Helsinki, og Islands Hjørtør Thårleifsson som for øvrig er vinkelner ved Jans Mat & Vinhus i Stavanger. Alle kandidater gjennomførte først en teoretisk test med en rekke krevende spørsmål innen vinkunnskap, utformet av den internasjonale sommelierpresidenten, Guiseppe Vaccarini. -dernest fulgte en praktisk del hvor en fireretters meny skulle vinsettes. Og her gjelder det ikke bare å plukke riktige viner; aller viktigst er å begrunne valget godt samt skape en helhet rundt måltidet. Både valget av aperitiff og avec, så vel flytende som rykende, teller med. Blindsmaking er en viktig del av konkurransen. Til tross for at ingen denne gang traff midt i blinken, og de fleste forslagene var langt fra fasit rent geografisk, gir godt resonnement poeng. De fire vinene var: La Chatelleine 1994 Sancerre, J. Mellot; Cartridge & Browne Chardonnay 1996, California; Enzo Medcella Rosso Conero 1996, I Lavi, Marche, Italia; Los Vascos Cabernet Sauvignon 1996, Dom. Baron de Rothschild, Chile. Som et underholdende, men ikke avgjørende element, inneholdt konkurransen også champagnesabling. Det høres kanskje brutalt ut? Og det er det, men likevel svært effektfullt hvis det å imponere er målet. Det gjorde også Christina Laitinen som sablet for første gang. Mer elegant kan det ikke gjøres! Og her er fremgangsmåten: Bruk helst ordentlig champagne, for "leken" krever en flaske med skikkelig innvendig trykk. Skrell av folien/papiret. Ta av metallnettingen. Finn der hvor flasken er skjøtet. Legg den i den ene hånden i ca 45 graders vinkel. Rett sabelen (champagnesabel fås kjøpt blant annet hos Bokfinken i Oslo) med den indre siden mot flaskehalsens kant og slå. Hvis du er heldig, kappes på denne måten flaskehalsen rett av, uten søl av glassbiter, og champagnen kan serveres. Litt svinn må du imidlertid regne med! Førstepremien var en femdagers tur til vinprodusenten Torres i Penedes, Spania. Vi gratulerer Den Norske Vinkelnerforening med et flott tiltak og ser frem til neste konkurranse som trolig finner sted i et av de andre nordiske landene. Snart møtes verdens vinkelnere til felles dyst, nærmere bestemt den 7. juni i Wien. For Norge stiller Jens Beisland, Jans Mat & Vinhus, Stavanger.
Norden beste vinkelner fra Sverige
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.
Les hele sakenArtikler detail - section 11
Lag noe ekstra godt med vannmelon
Vannmelon er utrolig godt i sommervarmen, og her er oppskriftene du bare må prøve.
Les hele sakenArtikler detail - section 11 Dagens rett
Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt
Og ingrediensene finner du på et pol nær deg.
Les hele sakenArtikler detail - section 11 Dagens rett 2
Disse innbydende jordbærblomstene er så gode som de ser ut
De er dessuten veldig raske å lage.
Les hele sakenArtikler detail - section 11 Ukens vin
Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien
Ethvert feriekjøleskap har plass til en boks med hvitvin - om det så bare er for å bruke til matlaging som damping av blåskjell. Men det er ingen grunn til å redusere bruken til det, for mange hvitvinsbokser inneholder virkelig seriøs vin.
Les hele sakenLag noe ekstra godt med vannmelon
Vannmelon er utrolig godt i sommervarmen, og her er oppskriftene du bare må prøve.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 2
Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt
Og ingrediensene finner du på et pol nær deg.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 3
Fantastisk vinvaluta fra Piemonte
70 prosent av druene kommer fra toppmarker i La Morra, men prisen er det halve.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 4
Knallgodt riesling-kjøp i magnum
Mens GG-rieslingene blir stadig dyrere, er det andre rieslingperler som holder seg på et svært fornuftig nivå, og som er like lagringsdyktige.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 5
Helgens beste: Biff fra grill eller panne med asparges, østerssopp og mandelpotetpuré
Finn frem knivene og skjerp appetitten, for i dag er det biff til middag.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 6
Disse innbydende jordbærblomstene er så gode som de ser ut
De er dessuten veldig raske å lage.
Les hele saken