Nordens beste baristaer er fra Norge

Etter en tre dager lang kamp mellom de nordiske landenes barista-landslag, gikk Norge av med seieren i Nordic Barista Cup 2005. Programmet baristaene måtte gjennom var både innholdsrikt og krevende, og det var en meget jevn konkurranse.

Danmark imponerte dommerne den første dagen av konkurransen med sin lagånd og samarbeid i det som var den mest tekniske og teoretiske delen av konkurransen. Alle lagene fikk 3 poser med grønne bønner som de skulle røste selv, og som skulle benyttes ved neste dags konkurranse. Lagene fikk deretter en gjennomgang av installeringen av en GB5 La Marzocco espressomaskin, og gjennomførte en cupping på fem typer espresso som de valgte utifra som sin blend til resten av konkurransen.

På dag to ble lagene utfordret i den teorien de hadde gjennomgått dagen før og i løpet av én time skulle de ha installert og justert en espressomaskin, samt brygget kaffe på sin egen kaffe fra dagen før. Danmark gikk igjen av gårde med seieren i denne disiplinen foran Island og Finland med Norge på fjerde plass.

Norge hadde derimot mer hell med seg i neste post på programmet som var en triangulær cupping der deltakerne skulle peke ut én blend fra tre kopper. De to beste lagene - Island og Norge gikk til finalen. Etter en nervepirrende finale var begge lagene likt, men Island ble dømt foran pga bedre resultat i innledende runde.

Konkurransens siste dag var derimot helnorsk! Lagånden i det norske laget og samarbeidet under konkurransen denne siste dagen var utmerket og det la dommerene godt merke til. Første post på programmet var utsalg av kaffe fra utvalgte kaffebarer på Grünerløkka til inntekt for organisasjonen Coffee Kids. Deretter gikk turen til selve finalen, som var tredelt; espresso, latte kunst og signaturdrink. Norge halte seieren i land i den første disiplinen (espresso) mens Danmark og Finland tok hjem seirene i de respektive disiplinene. Seieren på finaledagen var nok til å hale i land seieren i Nordic Barista Cup 2005 for Norge.

Sluttresultatet for finalerunden var:
- Norge: 52 poeng
- Danmark/Island: 47 poeng
- Sverige: 45 poeng
- Finland: 37 poeng

Norges lag bestod av:
Gunhild Seljenes
Regjerende Norgesmester i Barista, hun har også vært medlem av det norske baristalandslaget de siste tre år.

● Einar K. Holthe
Daglig leder av Kaffefuglen i Oslo, best kjent for eksperimentelle signaturdrikker. 2. plass i NM 2005.
Les mer om ham og Kaffefuglen her: http://www.aperitif.no/index.db2?id=64326

● Halvard Amble
Baristalandslagets midtnorske alibi - kommer fra Trondheim, hvor han har vært en sentral skikkelse rundt kaffekulturen i området. Amble fikk tredjeplass i NM 2005.

● Jonas Lippestad
Nykommer til landslaget, men med en eksperimentell side ved seg når det gjelder signaturdrikker.

● Martin Hogsnes Solvang (team coach)
Norges coach og motivator - hans oppgave er å inspirere sitt lag og han er viden kjent for sitt konkurranseinstinkt.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen