Nordens beste kokk er fra Sverige

Oslo (NW): Henrik Norstrøm fra Sverige ble nordisk kokkemester 1998, knepent foran nordmannen Trond Moi, fra restaurant Bølgen & Moi i Bærum. Dommerne la stor vekt på renhet og enkelthet. Menyene, basert på skrei, lever og rogn til forrett, svinenakke til
Redaksjonen
05 Februar 1998 - 03:23

- Norstrøm vant fordi dommerne prioriterte enkelthet, renhet og en klar presentasjon. Det er en trend i internasjonale kokkekonkurranser at vinnerne er de som best lykkes i å verne om råvarenes smak. Det visuelle var også viktig, sa hoveddommeren Magnus Gjønvik fra Trondheim.
 
Eksplosiv Moi
- Trond Moi hadde en mer eksplosiv fremstilling. Det sto på vippen mellom de to, men Moi representerer en mer ekstrem trend, kanskje for ekstrem for et internasjonalt dommerpanel, sa Gjønvik. Islendingen Håkon Mar Örvarsson kom på 3. plass.
 
Råvarene var valgt fordi de stilte kokkene overfor store krav. Svinenakke er en lite påaktet råvare. Den er smaksmessig svært bra, og er såpass billig at den kan danne grunnlag for interessante retter også i vanlige hjem.
 

Svensken Henrik Nordstrøm (i midten) fra Restaurant Bon Lloc i Stockholm ble onsdag kåret til Nordens beste kokk. Til venstre sølvvinneren Trond Moi, og til høyre den overraskende bronsevinneren Håkon Mar Örvarsson fra Island.
Foto: Bengt Wilson
 
Finnene kommer
Begge vinnerne holdt svært høy kvalitet, som avspeiler at Sverige og Norge ligger helt i topp i det internasjonale kjøkken, mente dommerpanelet. Panelet hadde representanter for alle fem nordiske land.
 
De tre andre landenes kokker valgte mer tradisjonelle løsninger, som ble for tamme. Det mest interessante er at Finland, som tidligere ikke har markert seg i matsammenheng, nå er på vei oppover. Dette skyldes ikke minst at landet i og med EU-medlemskapet har fått tilgang på langt bedre råvarer enn tidligere.
 
Torsdag er Moi i ilden igjen, for å konkurrere med fem andre finalister om hvem som skal representere Norge ved Kokke-VM "Bocuse d''Or" i Lyon i 1999.
 
NewsWire
 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier
Dagens rett

Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier

Her i form av smaksrik og marinert breiflabb på en krydret og aromatisk kokossuppe som kan serveres varm eller kald.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Med dette til middag blir helgen minneverdig
Dagens rett
Teriyakibiff

Med dette til middag blir helgen minneverdig

Denne japanskinspirerte biffretten er utrolig lettlaget, men ikke mindre smaksintens og saftig av den grunn.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien
Ukens drink

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien

Med den nye ginen fra Tanqueray fra basisutvalget får negronien en karakter som matcher sommeren veldig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Det blir ekstra stas på sommerfesten med en slik iskake
Ukens kake

Det blir ekstra stas på sommerfesten med en slik iskake

Den er både forseggjort og særdeles velsmakende. Spesielt om du bruker egne solbær.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier
Dagens rett

Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier

Her i form av smaksrik og marinert breiflabb på en krydret og aromatisk kokossuppe som kan serveres varm eller kald.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Med dette til middag blir helgen minneverdig
Dagens rett
Teriyakibiff

Med dette til middag blir helgen minneverdig

Denne japanskinspirerte biffretten er utrolig lettlaget, men ikke mindre smaksintens og saftig av den grunn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Det er ikke bare de vakre etikettene som gjør at disse vinene skiller seg ut
+
Godbiter i pollisten

Det er ikke bare de vakre etikettene som gjør at disse vinene skiller seg ut

Innholdet er fascinerende og absolutt noe for seg selv i australsk sammenheng, og mannen som har gitt navn til dem, lever opp til inntrykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene
+
Ukens vin

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene

En drøm til østers, blåskjell og reker – samt nordmenns favoritt sushi, eller når du bare vil ha en herlig frisk hvitvin i glasset.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Bli med på en italiensk aften med nordisk vri
Matkurs og vinkurs
Winedinner 03. september i Oslo

Bli med på en italiensk aften med nordisk vri

Nyt 10 smakfulle småretter og 6 nøye utvalgte viner – alt satt sammen med kjærlighet for å gi deg en kveld du sent vil glemme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien
Ukens drink

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien

Med den nye ginen fra Tanqueray fra basisutvalget får negronien en karakter som matcher sommeren veldig godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her