Nordens beste kokk er fra Sverige

Oslo (NW): Henrik Norstrøm fra Sverige ble nordisk kokkemester 1998, knepent foran nordmannen Trond Moi, fra restaurant Bølgen & Moi i Bærum. Dommerne la stor vekt på renhet og enkelthet. Menyene, basert på skrei, lever og rogn til forrett, svinenakke til
Redaksjonen
05 Februar 1998 - 02:23

- Norstrøm vant fordi dommerne prioriterte enkelthet, renhet og en klar presentasjon. Det er en trend i internasjonale kokkekonkurranser at vinnerne er de som best lykkes i å verne om råvarenes smak. Det visuelle var også viktig, sa hoveddommeren Magnus Gjønvik fra Trondheim.
 
Eksplosiv Moi
- Trond Moi hadde en mer eksplosiv fremstilling. Det sto på vippen mellom de to, men Moi representerer en mer ekstrem trend, kanskje for ekstrem for et internasjonalt dommerpanel, sa Gjønvik. Islendingen Håkon Mar Örvarsson kom på 3. plass.
 
Råvarene var valgt fordi de stilte kokkene overfor store krav. Svinenakke er en lite påaktet råvare. Den er smaksmessig svært bra, og er såpass billig at den kan danne grunnlag for interessante retter også i vanlige hjem.
 

Svensken Henrik Nordstrøm (i midten) fra Restaurant Bon Lloc i Stockholm ble onsdag kåret til Nordens beste kokk. Til venstre sølvvinneren Trond Moi, og til høyre den overraskende bronsevinneren Håkon Mar Örvarsson fra Island.
Foto: Bengt Wilson
 
Finnene kommer
Begge vinnerne holdt svært høy kvalitet, som avspeiler at Sverige og Norge ligger helt i topp i det internasjonale kjøkken, mente dommerpanelet. Panelet hadde representanter for alle fem nordiske land.
 
De tre andre landenes kokker valgte mer tradisjonelle løsninger, som ble for tamme. Det mest interessante er at Finland, som tidligere ikke har markert seg i matsammenheng, nå er på vei oppover. Dette skyldes ikke minst at landet i og med EU-medlemskapet har fått tilgang på langt bedre råvarer enn tidligere.
 
Torsdag er Moi i ilden igjen, for å konkurrere med fem andre finalister om hvem som skal representere Norge ved Kokke-VM "Bocuse d''Or" i Lyon i 1999.
 
NewsWire
 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?
Dagens rett
Ribbe i melk

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?

Det er lov til å eksperimentere med julematen, og her får du en oppskrift på en spennende vri på den tradisjonelle ribba.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli
Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli

For mange er torsk toppen av lykke til jul, og det er ikke rart når du får den servert slik som her i mandelpotetsuppe med spinat og hollandaise

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer
Ukens drink

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer

Denne drinken er inspirert av julefilmen Elf fra 2003 - med Will Ferrell i hovedrollen. En perfekt kickstart for juleferien.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik velger du drikke til juledesserten
Julemat
Drikke til juledesserten

Slik velger du drikke til juledesserten

Vi tøyser ikke med de søte juletradisjonene, derfor blir det også veldig klassisk i glasset.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?
Dagens rett
Ribbe i melk

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?

Det er lov til å eksperimentere med julematen, og her får du en oppskrift på en spennende vri på den tradisjonelle ribba.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så lekker kan juletorsken bli
Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli

For mange er torsk toppen av lykke til jul, og det er ikke rart når du får den servert slik som her i mandelpotetsuppe med spinat og hollandaise

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du julestemning på et øyeblikk
Dagens rett
Rugbrød med medisterkake og bacon

Slik lager du julestemning på et øyeblikk

Her får du en smakfull og enkel oppskrift som er perfekt nå i juleinnspurten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer
Ukens drink

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer

Denne drinken er inspirert av julefilmen Elf fra 2003 - med Will Ferrell i hovedrollen. En perfekt kickstart for juleferien.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her