Nordlending til topps i kjøtt-NM

Svein Arve Leitvoll fra Sømne brukte bare 27 minutter på å skjære en kvart okse i perfekte stykningsdeler. Dermed er han ny norgesmester i kjøttskjæring.
Redaksjonen
26 August 2004 - 02:00

- Veldig gøy og overraskende, selv om jeg kjente at ting fungerte i dag, sa en nokså svett Leitvoll da han tok imot publikums hyllest under NM i kjøttskjæring for svenner. Konkurransen gikk av stabelen i forbindelse med Matfestivalen i Ålesund onsdag. Andreplassen gikk til Frank Orheim fra Stranda, mens Øivind Pedersen fra Egersund fikk bronse.
 
For kjøttskjæring er tungt fysisk arbeid. Et stykke storfe på 80 kilo er noe de færreste av oss gir seg i kast med på kjøkkenbenken, og i alle fall ikke på tid. En proff kjøttskjærer deler altså det hele vakkert opp på knappe 30 minutter.
 
- Jeg har ikke trent så veldig mye. Dette er jo det daglige arbeidet mitt, selv om vilkårene her er litt annerledes. Vi jobber vanligvis i lokaler som holder åtte-ti grader, og uten publikum og pressefotografer svirrende rundt bordet. Dessuten er tidspresset en ekstra stressfaktor, sier Leitvoll, som til daglig er kjøttskjærer ved Gilde Nord-Norges Salgslag i Brønnøysund. Han har deltatt i NM to ganger tidligere, men det er første gang han oppnår premieplassering.
 
Gull verdt
Tempo er bare ett av kriteriene på veien til pallen. Viktigst er måten man skjærer ut kjøttet på. Bein og sener skal vekk, de enkelte stykningsdeler skal skjæres perfekt ut, kjøttet skal sorteres etter fettprosent og svinnet skal være minst mulig. Under dommernes årvåkne blikk vurderes også håndlag, orden og hygiene. En kjøttskjærer må dessuten kunne slipe sin kniv, og knivseggene inspiseres nøye etter endt konkurranse.
 
- Kjøttskjærerne håndterer store verdier hver dag, og en dyktig fagmann er gull verdt for bedriften sin. Skjæringen av kjøttet har stor betydning både for mørhet og svinnprosent, og utfordringen ligger i å holde høy hastighet uten å skjære feil, sier Bjørn Tore Teigen ved Opplysningskontoret for kjøtt.
 
Også lærlinger
Dette er tiende gang Norgesmesterskapet i Kjøttfag arrangeres, og konkurransen samler kjøttfagfolk fra hele landet. Espen Lynghaug i Kjøttindustriens Fellesforening (KIFF), mener konkurransen er viktig for å holde på det høye nivået i faget.
 
- Kjøttbransjen er en industri tuftet på gode, gamle håndverkstradisjoner. Teknologi kan ikke erstatte den enkelte medarbeiders fagkunnskap. Derfor er det viktig å bruke ressurser på å beholde og utvikle de gode fagfolkene, sier Lynghaug.
 
Kilde: Opplysningskontoret for kjøtt / Pressekontoret

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier
Dagens rett

Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier

Her i form av smaksrik og marinert breiflabb på en krydret og aromatisk kokossuppe som kan serveres varm eller kald.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Med dette til middag blir helgen minneverdig
Dagens rett
Teriyakibiff

Med dette til middag blir helgen minneverdig

Denne japanskinspirerte biffretten er utrolig lettlaget, men ikke mindre smaksintens og saftig av den grunn.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien
Ukens drink

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien

Med den nye ginen fra Tanqueray fra basisutvalget får negronien en karakter som matcher sommeren veldig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Det blir ekstra stas på sommerfesten med en slik iskake
Ukens kake

Det blir ekstra stas på sommerfesten med en slik iskake

Den er både forseggjort og særdeles velsmakende. Spesielt om du bruker egne solbær.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier
Dagens rett

Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier

Her i form av smaksrik og marinert breiflabb på en krydret og aromatisk kokossuppe som kan serveres varm eller kald.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Med dette til middag blir helgen minneverdig
Dagens rett
Teriyakibiff

Med dette til middag blir helgen minneverdig

Denne japanskinspirerte biffretten er utrolig lettlaget, men ikke mindre smaksintens og saftig av den grunn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Det er ikke bare de vakre etikettene som gjør at disse vinene skiller seg ut
+
Godbiter i pollisten

Det er ikke bare de vakre etikettene som gjør at disse vinene skiller seg ut

Innholdet er fascinerende og absolutt noe for seg selv i australsk sammenheng, og mannen som har gitt navn til dem, lever opp til inntrykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene
+
Ukens vin

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene

En drøm til østers, blåskjell og reker – samt nordmenns favoritt sushi, eller når du bare vil ha en herlig frisk hvitvin i glasset.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Bli med på en italiensk aften med nordisk vri
Matkurs og vinkurs
Winedinner 03. september i Oslo

Bli med på en italiensk aften med nordisk vri

Nyt 10 smakfulle småretter og 6 nøye utvalgte viner – alt satt sammen med kjærlighet for å gi deg en kveld du sent vil glemme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien
Ukens drink

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien

Med den nye ginen fra Tanqueray fra basisutvalget får negronien en karakter som matcher sommeren veldig godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her