Nordlending til topps i kjøtt-NM

Svein Arve Leitvoll fra Sømne brukte bare 27 minutter på å skjære en kvart okse i perfekte stykningsdeler. Dermed er han ny norgesmester i kjøttskjæring.

- Veldig gøy og overraskende, selv om jeg kjente at ting fungerte i dag, sa en nokså svett Leitvoll da han tok imot publikums hyllest under NM i kjøttskjæring for svenner. Konkurransen gikk av stabelen i forbindelse med Matfestivalen i Ålesund onsdag. Andreplassen gikk til Frank Orheim fra Stranda, mens Øivind Pedersen fra Egersund fikk bronse.
 
For kjøttskjæring er tungt fysisk arbeid. Et stykke storfe på 80 kilo er noe de færreste av oss gir seg i kast med på kjøkkenbenken, og i alle fall ikke på tid. En proff kjøttskjærer deler altså det hele vakkert opp på knappe 30 minutter.
 
- Jeg har ikke trent så veldig mye. Dette er jo det daglige arbeidet mitt, selv om vilkårene her er litt annerledes. Vi jobber vanligvis i lokaler som holder åtte-ti grader, og uten publikum og pressefotografer svirrende rundt bordet. Dessuten er tidspresset en ekstra stressfaktor, sier Leitvoll, som til daglig er kjøttskjærer ved Gilde Nord-Norges Salgslag i Brønnøysund. Han har deltatt i NM to ganger tidligere, men det er første gang han oppnår premieplassering.
 
Gull verdt
Tempo er bare ett av kriteriene på veien til pallen. Viktigst er måten man skjærer ut kjøttet på. Bein og sener skal vekk, de enkelte stykningsdeler skal skjæres perfekt ut, kjøttet skal sorteres etter fettprosent og svinnet skal være minst mulig. Under dommernes årvåkne blikk vurderes også håndlag, orden og hygiene. En kjøttskjærer må dessuten kunne slipe sin kniv, og knivseggene inspiseres nøye etter endt konkurranse.
 
- Kjøttskjærerne håndterer store verdier hver dag, og en dyktig fagmann er gull verdt for bedriften sin. Skjæringen av kjøttet har stor betydning både for mørhet og svinnprosent, og utfordringen ligger i å holde høy hastighet uten å skjære feil, sier Bjørn Tore Teigen ved Opplysningskontoret for kjøtt.
 
Også lærlinger
Dette er tiende gang Norgesmesterskapet i Kjøttfag arrangeres, og konkurransen samler kjøttfagfolk fra hele landet. Espen Lynghaug i Kjøttindustriens Fellesforening (KIFF), mener konkurransen er viktig for å holde på det høye nivået i faget.
 
- Kjøttbransjen er en industri tuftet på gode, gamle håndverkstradisjoner. Teknologi kan ikke erstatte den enkelte medarbeiders fagkunnskap. Derfor er det viktig å bruke ressurser på å beholde og utvikle de gode fagfolkene, sier Lynghaug.
 
Kilde: Opplysningskontoret for kjøtt / Pressekontoret

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen