Det er Slow Food som arrangerer messen som finner sted 18.-21. september i Bra i Piemonte. Her samles ost fra alle verdenshjørner og de to norske ostekategoriene, Pultost fra Hedmark og Oppland og brun geitost fra Sogn, deltar i utstillingen av de såkalte Presidia. Det er matvarer som har oppnådd en særskilt beskyttelse fra Slow Food, for å sikre at tradisjonen overlever.
Men det er vel å merke ikke pultost og brunost fra Tine eller Synnøve Finden det er snakk om. Derimot ekte stølsost, slik den har vært laget i århundrer. Pultosten lages av syrnet skummet upasteurisert melk som varmes opp og henges både for å bli kvitt mysen og for å starte gjæring. Denne stoppes ved å tilsette karvefrø som jo også setter en umiskjennelig smak på osten.
Geitosten fra Undredal i Sogn lages også på svært tradisjonelt vis ved at fersk upasteurisert geitemyse tilsatt litt geitmelk og fløte kokes i 8-10 timer og som når den avkjøles blir til en brun fast masse. Den knas og fylles i former, gjerne med mønster som gir ostens utseende særpreg.
Les mer her: www.slowfood.it
Foto: Pascale Baudonnel