Norge med på Cheese 2009

Pultost fra Hedmark og Oppland og brun geitost fra Sogn representerer Norge på den internasjonale ostemessen Cheese 2009.

Det er Slow Food som arrangerer messen som finner sted 18.-21. september i Bra i Piemonte. Her samles ost fra alle verdenshjørner og de to norske ostekategoriene, Pultost fra Hedmark og Oppland og brun geitost fra Sogn, deltar i utstillingen av de såkalte Presidia. Det er matvarer som har oppnådd en særskilt beskyttelse fra Slow Food, for å sikre at tradisjonen overlever.

Men det er vel å merke ikke pultost og brunost fra Tine eller Synnøve Finden det er snakk om. Derimot ekte stølsost, slik den har vært laget i århundrer. Pultosten lages av syrnet skummet upasteurisert melk som varmes opp og henges både for å bli kvitt mysen og for å starte gjæring. Denne stoppes ved å tilsette karvefrø som jo også setter en umiskjennelig smak på osten.
Geitosten fra Undredal i Sogn lages også på svært tradisjonelt vis ved at fersk upasteurisert geitemyse tilsatt litt geitmelk og fløte kokes i 8-10 timer og som når den avkjøles blir til en brun fast masse. Den knas og fylles i former, gjerne med mønster som gir ostens utseende særpreg.

Les mer her: www.slowfood.it

Foto: Pascale Baudonnel

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen