Norges beste eplemost kåret

Discovery er eplesorten som gjør seg best, både i rene eplemoster og i blandinger.
Redaksjonen
28 September 2010 - 20:08

Dette røde runde eplet som er blitt mer og mer vanlig innen norsk epledyrking gir en most med mer eller mindre intens rosafarge. I tillegg til god sødme og syre. Epleblomstens Discovery-most måtte imidlertid dele topplasseringen med Rindes Åkerø-most, i kategorien rene eplemoster i konkurransen Årets Beste Eplemost. Kåringen fant sted under den femte Norsk Eplefest på Gvarv den 25. september. Både disse to mostene og den som kom på tredjeplass, Eplemost frå Sogn av typen Discovery, er laget av økologisk dyrkete epler.

Rene og gode smaker
Noe som gledet juryleder Ane Hansdatter Kismul, politisk rådgiver i Landbruks- og matdepartementet, stort. Med seg i juryen hadde hun Aase E. Jacobsen, ansv. redaktør i Apéritif, og Elisabeth Rett fra SeljordVin.

- Vinnerne kjennetegnes av svært rene og gode smaker, tilnærmet perfekt balanse mellom syre og sødme og veldig god fylde, sier Jacobsen som anbefaler den rosa Discovery-mosten som et veldig godt alkoholfritt alternativ til aperitiff eller rosévin. Den fungerer også veldig godt i drinker på grunn av den delikate rosafargen. Åkerø-mosten har en fylde som gjør at den uten problem erstatter rødvin i et måltid.

Rent bord
I kategorien blandingsmost tok Karine Nybøle og Anders Høibøs Eventyrmoster de to første plassene med henholdsvis Katja og Discovery og Carroll og Discovery. Tredjeplassen gikk til Sagamost av Katinka, Sunrise og Delcorf fra Sagaplant.

Blandingsmostene oppnådde generelt litt lavere skår enn de rene mostene, men også denne klassen karakteriseres av gjennomgående høy kvalitet.

Premien er i tillegg til heder og ære tilbud om å levere til Arne Brimis Vianvang for vinnerne.

Telemark gjorde nesten rent bord på hjemmebane i denne konkurransen som samlet i alt 26 moster fordelt på 13 produsenter fra Telemark, Buskerud og Sogn. Ingen moster fra Hardanger deltok i årets kåring som er den andre i sitt slag. Alle mostene ble smakt blindt og i sine respektive kategorier. Alle mostene som deltok er pasteuriserte, men ufiltrerte, og kunne komme fra så vel fjorårets som årets avling.

Les mer her: www.eplefest.no

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

7 år gammel crémant til 209,90 er et kupp
+
Ukens vin

7 år gammel crémant til 209,90 er et kupp

Den har ligget nesten like lenge på bunnfallet i flasken og har derfor sugd til seg mye karakter og ikke minst veldig fine små bobler.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Dette er den virkelige akevittoppen - men det er 136 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Dette er den virkelige akevittoppen - men det er 136 andre å velge blant

Her er oversikten over de 140 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Mesteren med pinot noir-champagne tar det enda lenger
+

Mesteren med pinot noir-champagne tar det enda lenger

Det tradisjonsrike champagnehuset Bollinger har i de senere år intensivert sitt fokus på pinot noir og blanc de noirs-champagne gjennom lansering av flere terroirspesifikke cuvéer.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik finner du det beste drikkefølget til ribbe
Tester
Drikke til ribbe

Slik finner du det beste drikkefølget til ribbe

Juleribba skal man ikke tukle med, og ikke drikkefølget heller, tenker du kanskje. Men om du har lyst å prøve noe annet, får du noen gode alternativer her.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
7 år gammel crémant til 209,90 er et kupp
+
Ukens vin

7 år gammel crémant til 209,90 er et kupp

Den har ligget nesten like lenge på bunnfallet i flasken og har derfor sugd til seg mye karakter og ikke minst veldig fine små bobler.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Dette er den virkelige akevittoppen - men det er 136 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Dette er den virkelige akevittoppen - men det er 136 andre å velge blant

Her er oversikten over de 140 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Røykt eller urøykt pinnekjøtt?
Guide

Røykt eller urøykt pinnekjøtt?

Det er det store spørsmålet for pinnekjøttentusiastene - og dem blir det stadig flere av.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik lager du julekonfekten selv
Julemat
Oppskrifter julegodter

Slik lager du julekonfekten selv

Marsipan, karameller og sjokolade er slett ikke vanskelig å lage selv. Apéritif har tipsene og oppskriftene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik pimper du en grillet kylling fra butikken
Dagens rett

Slik pimper du en grillet kylling fra butikken

Grillet kylling er manges favoritt når middagen må raskt på bordet. Med enkle grep gir du den litt ekstra smaksdybde.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Mesteren med pinot noir-champagne tar det enda lenger
+

Mesteren med pinot noir-champagne tar det enda lenger

Det tradisjonsrike champagnehuset Bollinger har i de senere år intensivert sitt fokus på pinot noir og blanc de noirs-champagne gjennom lansering av flere terroirspesifikke cuvéer.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her