Nytt EU-direktiv burde også gjelde vin

Nytt EU-direktiv burde også gjelde vin

Det nye EU-direktivet om merking av uemballert mat, som norske myndigheter slavisk følger, er inkonsekvent. Vin er nemlig unntatt.

Som om ikke seks meter med nye regler siden Norge stemte nei til EU i 1994 er nok, har myndighetene i dette landet valgt å følge nok et EU-direktiv. Denne gangen berører det samtlige serveringssteder direkte. Alle som tilbyr uemballert mat er fra 13. desember pålagt å merke med de 14 vanligste allergenene. Det betyr at maten som tilbys må merkes med hvorvidt den inneholder melk, egg, peanøtter, nøtter, soya, gluten, fisk, skalldyr, bløtdyr (!), selleri, sennep, sesamfrø, lupin eller svovel.

Skaper flere problemer

Helt konkret må menyene heretter spesifisere om en rett inneholder noen av disse 14 allergenene. Ikke uventet imøteses dette nye kravet med skepsis og uro i bransjen. Ikke fordi folk har svin på skogen, men rett og slett fordi det er en mye mer kompleks oppgave enn den kan synes som.

En ting er at opplysningen må komme fram i den skriftlige menyen. I mange bedrifter skiftes den daglig og noen steder framføres den kun muntlig. Det vil selvsagt føre til merkostnader (som må belastes gjestene) og trolig på sikt til at det blir mindre variasjon, kreativitet og ikke minst fleksibilitet. En annen er at alle som jobber med buffeter må passe bedre på – også at ikke gjester roter i skiltingen eller flytter mat fra ett allergenholdig fat til et annet.

Kryssforurensning er nemlig en stor utfordring som det er helt umulig å sikre seg mot.

Vin en potensiell versting

Det er selvsagt alvorlig for dem som er sterkt allergiske, men undersøkelser viser at vi er ikke så følsomme som vil gjerne vil ha det til. Hver fjerde nordmann mener selv å være matallergiker. Men forskning fra 2010 i USA viser at 8 prosent av barn (men færre voksne) er allergiske mot et eller flere matprodukter og en drøy tredel av disse har fått alvorlige reaksjoner. Og ifølge melk.no har bare 2-3 prosent av etniske nordmenn laktoseintoleranse og under 1 prosent av voksne sådanne melkeproteinallergi. Det er med andre ord et stort sprik mellom det faktiske og det følte problemet.

Og hvis denne moderne overfølsomheten fører til at vi får et mindreverdig og dyrere restaurantprodukt, hva har vi så oppnådd? Ingenting, etter min mening, bortsett fra enda flere tvangstrøyer. For den nye ordningen løser veldig lite.

Det som er ekstra «komisk» oppi det hele er at vinen som serveres til maten går fri. Hvilket også er et EU-bestemt unntak som norske myndigheter slavisk følger. Ikke det at den inneholder så mange av de opplistete allergenene, men nok til å være en potensiell versting. Innhold av svovel er riktignok som regel merket påflasken, men svært mange produsenter bruker eggestoffer til klaring. Og det må altså ikke deklareres. Forstå det den som kan.

 

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen