Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif

Ødelegger for samlere

Prisene på de dyreste vinene på markedet presses til stadig høyere nivåer. De fører til problemer for de tradisjonelle vinsamlerne.
Redaksjonen
08 August 2007 - 10:00

Det er gode tider over store deler av verden. Det finnes mange nyrike som presser prisene opp på de mest eksklusive vinene. Derfor forsvinner fler og fler av de tradisjonelle vinsamlerne vekk fra markedet.
 
Nye storkunder
Det er russere og kinesere med mye penger som har blitt storkunder av de dyreste vinmerkene. Men også finansfolk med store bonuser bruker penger på de dyreste vinene. Og siden prisene presses i været, så har ikke tradisjonelle vinsamlere økonomi til å henge med, skriver Financial Times.
 
Vinhandlere som avisen har snakket med bruker begrepet "nye penger" og sier at de ser et stadig større innslag av dette. Veksten i økonomien i store deler av verden har gitt fler folk mer penger og dermed ny etterspørsel etter de dyreste vinene.
 
Prisvekst
Liv-ex 100-indeksen er en indeks over de 100 vinmerkene som det vil være mest lønnsomt å investere i. I indeksen er viner fra Bordeaux vektet med 90 prosent. Denne indeksen har steget med 42 prosent i år. Indeksen brukes av 155 vingrossister og har i sommer nådd det høyeste nivå siden den ble introdusert i år 2000.
Priseksempler
Her er noen eksempler på prisøkningen. En kasse Château Lafite Rothschild 1996 er solgt for 7000 pund (82 600 kr). Det tilsvarer en økning på 66 prosent på et halvt år. En kasse Château Mouton Rothschild 1998 har steget med 73 prosent og er solgt for 2600 pund (30 680 kr). Tar vi med en Château Latour 2004 selges denne for 3200 pund (37 760 kr). Det tilsvarer en prisoppgang på 56 prosent siden årsskiftet.
 
Mest dyrt
Stephen William i vinbutikken Antique Wine i London sier at tradisjonelle vinkjennere gjerne begynner med mindre dyre viner og arbeider opp sin samling gradvis med dyrere merker. Men folk med "nye penger" begynner rett på toppen.

Stephen Browett er innkjøpsdirektør i vinbutikken Farr Vintners i London og har solgt 17 kasser Château Lafite 2003 de siste to ukene for 7000 pund. Det er det dobbelte av prisen for ett år siden.

- Folk skriker etter mer, sier han.

Det meste av vinen ble solgt til britiske og asiatiske kjøpere.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før
Dagens rett
Kveite som wienerschnitzel

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før

Når du bruker kveite istedet for kalv, blir denne klassiske og ganske enkle oppskriften en riktig så feststemt rett.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til
Dagens rett
Karibisk fisketaco på grillen

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til

I denne oppskriften er kjøttdeigen byttet ut med fisk og tilbehøret er av en annen verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gult er fortsatt kult og sammen med grønt vårens farge - her får du alt i en og samme munnfull
Ukens kake
Sitronostekake med mangocurd og pistasjebunn

Gult er fortsatt kult og sammen med grønt vårens farge - her får du alt i en og samme munnfull

Søtt, syrlig og kaldt i skjønn forening med seig nøttebunn. Det blir vanskelig å holde fingrene unna.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Disse vinene vil italienerne helst ha for seg selv
Godbiter i pollisten

Disse vinene vil italienerne helst ha for seg selv

Men disse sommelierfavorittene finnes altså et tastetrykk unna, og vil garantert by på mye god vinopplevelse.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før
Dagens rett
Kveite som wienerschnitzel

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før

Når du bruker kveite istedet for kalv, blir denne klassiske og ganske enkle oppskriften en riktig så feststemt rett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til
Dagens rett
Karibisk fisketaco på grillen

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til

I denne oppskriften er kjøttdeigen byttet ut med fisk og tilbehøret er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Bruk restene av påskelammet til denne smaksrike retten
Dagens rett
Marokkansk lam med tabbouleh

Bruk restene av påskelammet til denne smaksrike retten

I denne oppskriften får du brukt opp både lam- og sauserester. Med herlige innslag fra midtøsten blir påskelammet forvandlet til en ny og  magisk smaksopplevelse

Les hele saken
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lam i gryte på fransk maner gjør jobben påskekvelden
Dagens rett
Lam på burgundervis

Lam i gryte på fransk maner gjør jobben påskekvelden

Lammekjøtt som får putre lenge i gryta med rødvin og andre godsaker er et veldig godt alternativ til lammestek.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Påsken er perfekt tidspunkt for en empanada-fest
Dagens rett
Empanadas som i Chile

Påsken er perfekt tidspunkt for en empanada-fest

Empanadas er chilensk nasjonalrett og derfor velegnet som festmat også her. Siden retten er lett å servere og spise, er den super hvis det er mange til bords.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her