Øko-vin i vinden

I 2009 økte salget av økologisk vin med 25 prosent sammenlignet med 2008.
Redaksjonen
18 Februar 2010 - 17:00

Totalt ble det solgt over 700.000 liter med økologisk vin i Norge. Statistikken utarbeidet av Focus Wines for Vin- og brennevinleverandørenes forening (VBF) omfatter tall for salg av vin både fra serveringssteder og Vinmonopolet. Tallene viser en tydelig trend av en positiv vekst i salget av økologisk vin på det norske markedet.

Trenden vil fortsette
I 2008 opplevde man en fordobling i salget av økologiske viner, mens veksten i 2009 var på 25 prosent. Til sammenlikning var veksten i det totale salget av svakvin på i underkant av tre prosent.

- Salget av økologisk vin har i løpet av de siste årene hatt en betydelig økning i Norge. Årsakene til dette er en kombinasjon av at norske forbrukere er stadig mer interessert i økologiske produkter samtidig som flere økologiske viner kommer ut i det norske markedet. Dette er en trend vi forventer vil fortsette fremover de neste årene, sier generalsekretær Ingunn Jordheim i VBF.

Fortsatt liten
På tross av god vekst i salget av økologiske viner de siste årene, utgjør produktgruppen kun litt over én prosent av det totale vinsalget i Norge.

Tallene fra VBF viser at økologisk musserende vin og fruktvin opplevde henholdsvis en fem og seksdobling av salget. Rødvinen er fortsatt den mestselgende kategorien blant de økologiske vinene på markedet, med 549.000 liter. Økologiske roséviner og champagne opplevde imidlertid en sterk reduksjon i salget. Hvilket trolig skyldes at varelinjer er blitt strøket hos Vinmonopolet, blant annet i forbindelse med fokusområdet i november 2008.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet
Dagens rett

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet

Når du gratinerer fisk, asparges og tomater med mozzarella, får du en smakfull rett med et hint av italiensk sommer.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Prøv noe nytt med kongekrabben
Dagens rett
Varm kongekrabbe med hvitløk, soyasaus og vårløk

Prøv noe nytt med kongekrabben

Råmarinert kongekrabbe med asiatiske smaker er en super forrett - eller smårett for to.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken
Ukens drink

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken

Til tross for et litt merkelig navn er denne drinken absolutt en du bør prøve. Med den populære pærelikøren Xante og ingen vodka, blir dette en lettere men fortsatt smakfull utgave av Lennart .

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Her er sommerens beste nyheter av brennevin, øl, sider, sake og alkoholfritt
+
Tester

Her er sommerens beste nyheter av brennevin, øl, sider, sake og alkoholfritt

Noen av dem kan sågar tas med til en strand nær deg, i skyggen under en parasoll eller for å holde myggen unna på fjellhytta eller teltturen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet
Dagens rett

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet

Når du gratinerer fisk, asparges og tomater med mozzarella, får du en smakfull rett med et hint av italiensk sommer.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Prøv noe nytt med kongekrabben
Dagens rett
Varm kongekrabbe med hvitløk, soyasaus og vårløk

Prøv noe nytt med kongekrabben

Råmarinert kongekrabbe med asiatiske smaker er en super forrett - eller smårett for to.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Må testes: Spennende britisk nykomling
+
Godbiter i pollisten

Må testes: Spennende britisk nykomling

For hvem kan si nei til lekre bobler, like syrefrisk og mineralsk chardonnay eller en sjarmerende rosevin?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Pizza er kanskje den beste måten å servere kjøttboller på
Dagens rett

Pizza er kanskje den beste måten å servere kjøttboller på

Om du går for 100 prosent hjemmelaget, eller velger halvfabrikata for noen av elementene, er det tid og energi som avgjør.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken
Ukens drink

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken

Til tross for et litt merkelig navn er denne drinken absolutt en du bør prøve. Med den populære pærelikøren Xante og ingen vodka, blir dette en lettere men fortsatt smakfull utgave av Lennart .

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her