Økologisk koster

Det koster opptil 8 000 kroner koster å fortelle gjester at et serveringssted serverer økologisk mat.
Redaksjonen
30 Januar 2009 - 11:00

- Her skal det oppmuntres til å satse økologisk i hele kjeden og så opplever vi i serveringsnæringen at det koster 8 000 kroner å få Debio-merket på døren, sier Nesan Mariyanayagam til ABC Nyheter.
 
4 000 i avgift
Avgiften per år er på 4 000 kroner. Da har man anledning til å markedsføre økomat på serveringsstedet. I tillegg kommer et engangsgebyr på 870 kroner. Dersom serveringsstedet ønsker rask saksbehandling kommer det i tillegg et gebyr på 3 000.
 
Nesan har drevet Cafe G på Dalen i Tokke i Telemark i to år. Helt siden oppstarten har han servert økologisk mat.
 
- Jeg har allerede kostnader ved å drive økologisk, så hvorfor skal jeg få dette i tillegg, spør Nesan.
 
Handlingsplan
I disse dager legger regjeringen frem en handlingsplan for økologisk matproduksjon og matforbruk. Målet er at 15 prosent av matproduksjonen skal være økologisk i 2015.
 
- Jeg har ikke fått støtte til noe som helst, jeg blir bare bedt om å betale, sier Nesan.
 
Idealisme
- At det koster for serveringssteder å annonsere at man serverer økologisk mat er faktisk nytt for meg, sier leder av NHO Reiseliv, Knut Almquist.
 
- Jeg kan i og for seg se det rimelige i at det skal koste noe å få slike merker, det handler jo om å skaffe seg et konkurransefortrinn.  På den annen side er mange av disse bedriftene små, de er drevet på idealisme og har ikke allverdens av økonomi. Jeg har forståelse for at disse synes dette er urimelig, sier han.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner
+

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner

Å skape det nye Napa Valley gjennom fem oppkjøp i løpet av to år, er en storstilt ambisjon, men Carlton McCoy og Lawrence Wine Estates er på god vei. Den største omveltningen er i vinmarkene som alle nå dyrkes biodynamisk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

En klassisk lammestek blir alltid vellykket
Dagens rett

En klassisk lammestek blir alltid vellykket

Mens lammesesongen fortsatt er på topp, benytter vi en hver mulighet til å lage det beste av denne råvaren. Nemlig lammestek.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Nå er sesongen startet: Slik koker du lutefisk
Dagens rett

Nå er sesongen startet: Slik koker du lutefisk

Strever du med lutefiskkokingen? Med denne oppskriften blir resultatet perfekt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner
+

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner

Å skape det nye Napa Valley gjennom fem oppkjøp i løpet av to år, er en storstilt ambisjon, men Carlton McCoy og Lawrence Wine Estates er på god vei. Den største omveltningen er i vinmarkene som alle nå dyrkes biodynamisk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

To deilige brunelloer på et pol nær deg
+
Godbiter i pollisten

To deilige brunelloer på et pol nær deg

I basisutvalget finnes de faktisk to gode brunelloer fra to gode naboer og til supre priser. Så heldige er vi.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne
+
Ukens vin

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne

Det er nå vi vil ha kjøttfulle rødviner fra Rhône. Og denne byr på utrolig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Retromat som er både hot og god
Dagens rett

Retromat som er både hot og god

Når kålruletter gis en asiatisk twist, blir de spesielt gode, som med denne feststemte oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

En klassisk lammestek blir alltid vellykket
Dagens rett

En klassisk lammestek blir alltid vellykket

Mens lammesesongen fortsatt er på topp, benytter vi en hver mulighet til å lage det beste av denne råvaren. Nemlig lammestek.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her