Økologisk koster

Det koster opptil 8 000 kroner koster å fortelle gjester at et serveringssted serverer økologisk mat.
Redaksjonen
30 Januar 2009 - 11:00

- Her skal det oppmuntres til å satse økologisk i hele kjeden og så opplever vi i serveringsnæringen at det koster 8 000 kroner å få Debio-merket på døren, sier Nesan Mariyanayagam til ABC Nyheter.
 
4 000 i avgift
Avgiften per år er på 4 000 kroner. Da har man anledning til å markedsføre økomat på serveringsstedet. I tillegg kommer et engangsgebyr på 870 kroner. Dersom serveringsstedet ønsker rask saksbehandling kommer det i tillegg et gebyr på 3 000.
 
Nesan har drevet Cafe G på Dalen i Tokke i Telemark i to år. Helt siden oppstarten har han servert økologisk mat.
 
- Jeg har allerede kostnader ved å drive økologisk, så hvorfor skal jeg få dette i tillegg, spør Nesan.
 
Handlingsplan
I disse dager legger regjeringen frem en handlingsplan for økologisk matproduksjon og matforbruk. Målet er at 15 prosent av matproduksjonen skal være økologisk i 2015.
 
- Jeg har ikke fått støtte til noe som helst, jeg blir bare bedt om å betale, sier Nesan.
 
Idealisme
- At det koster for serveringssteder å annonsere at man serverer økologisk mat er faktisk nytt for meg, sier leder av NHO Reiseliv, Knut Almquist.
 
- Jeg kan i og for seg se det rimelige i at det skal koste noe å få slike merker, det handler jo om å skaffe seg et konkurransefortrinn.  På den annen side er mange av disse bedriftene små, de er drevet på idealisme og har ikke allverdens av økonomi. Jeg har forståelse for at disse synes dette er urimelig, sier han.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Fyll kyllingfileten med godsaker
Dagens rett
Kyllingfilet fylt med krydder og ost

Fyll kyllingfileten med godsaker

Gjør kyllingfileten sommerlekker med sesongens friske grønnsaker. Med denne oppskriften og drikkeforslaget er du på sikker grunn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her