Økologisk koster

Det koster opptil 8 000 kroner koster å fortelle gjester at et serveringssted serverer økologisk mat.

- Her skal det oppmuntres til å satse økologisk i hele kjeden og så opplever vi i serveringsnæringen at det koster 8 000 kroner å få Debio-merket på døren, sier Nesan Mariyanayagam til ABC Nyheter.
 
4 000 i avgift
Avgiften per år er på 4 000 kroner. Da har man anledning til å markedsføre økomat på serveringsstedet. I tillegg kommer et engangsgebyr på 870 kroner. Dersom serveringsstedet ønsker rask saksbehandling kommer det i tillegg et gebyr på 3 000.
 
Nesan har drevet Cafe G på Dalen i Tokke i Telemark i to år. Helt siden oppstarten har han servert økologisk mat.
 
- Jeg har allerede kostnader ved å drive økologisk, så hvorfor skal jeg få dette i tillegg, spør Nesan.
 
Handlingsplan
I disse dager legger regjeringen frem en handlingsplan for økologisk matproduksjon og matforbruk. Målet er at 15 prosent av matproduksjonen skal være økologisk i 2015.
 
- Jeg har ikke fått støtte til noe som helst, jeg blir bare bedt om å betale, sier Nesan.
 
Idealisme
- At det koster for serveringssteder å annonsere at man serverer økologisk mat er faktisk nytt for meg, sier leder av NHO Reiseliv, Knut Almquist.
 
- Jeg kan i og for seg se det rimelige i at det skal koste noe å få slike merker, det handler jo om å skaffe seg et konkurransefortrinn.  På den annen side er mange av disse bedriftene små, de er drevet på idealisme og har ikke allverdens av økonomi. Jeg har forståelse for at disse synes dette er urimelig, sier han.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen