Øl med noe attåt

To nye bøker handler om øl i kombinasjon med mat. Den ene holder i massevis, den andre faller igjennom.

Helge Hagens Pølser og øl føyer seg pent inn i rekken av kvalitetsbøker signert naturforvalteren bosatt i Brumunddal. Hans forrige bok, Fisk fra fangst til fest (2006), er en praktbok om hvordan behandle og tilberede fisk.

Per A. Borglund Foto: Morten Bibow

Sikpølse og ketchup
I år er det øl og pølser som er tema, og det er ikke wiener fra Shell eller pils fra fabrikk det er snakk om. Dette er boka for deg som aksepterer å legge mer enn to pinner i kors for å få et måltid mat med drikke til. I Hagens verden starter prosessen fram mot gode pølser med jakt eller slakt, rengjøring av tarmer og valg av krydder.

Lær å lage alt fra salami til sikpølse (pølse av fisk, altså) og spekepølse av for eksempel elg. I den har einebær en naturlig plass blant flere typer smakstilsetninger. Du lærer også å lage din egen ketchup, med en oppskrift som faktisk stammer fra selveste Schønberg Erken.

Egenprodusert øl
Så var det ølet. For mange blir dette vel avansert, og det er en kjent sak at pinlig nøyaktighet og god hygiene er nødvendig for å kunne framstille eget brygg. Her får du alle triks om mesking, bruk av gjærlås, valg av humle (de kommer blant annet som pellets) og alt det andre som skal til før strupen etter mye om og men kan leskes. Forfatteren runder av det hele med en liten oppskriftsdel, der du finner retter som ølgravet fisk, kjøtt i øl, blåskjell i øl og skrei med spekepølse.

En levende og inspirerende bok, med gode bilder som gjør det lettere å henge med i timen.

Tun Forlag
398 kroner
 
Antall stjerner:

Bent Engen, Hylje Mortensen og Dag H. Engen har laget boka Dessert, øl og vin . Leseren får oppskrifter på 40 desserter som har øl i seg og en rekke andre retter som duger som måltidets punktum. Hva med en karamellpudding med smak av mjød?

Vage råd
I tillegg skal boka hjelpe deg med å velge riktig rype øl eller vin til dessertene. Og det er her jeg synes den svikter. Mange av anbefalingene blir rett og slett for generelle, eller det er alt for tuklete å få tak i drikken som anbefales.

La oss bruke Pasjonsfruktmousse som et eksempel. "Her er det vanskelig å finne et egnet norsk øl", heter det, og du anbefales å dra til utlandet for å finne et fruktig hveteøl, eller aller helst reise til Belgia og shoppe en halvtørr gueze/lambic eller en syrlig flemish red. Ja, ja.

Ok oppskrifter
Ikke mange vil legge så mye innsats i å skaffe det optimale drikkefølget til en dessert.
Skulle du ende opp med vin til denne desserten, er rådet at "her fungerer det meste som er søtt med noe syre av både viner og hetviner, men vårt valg vil være en edelsøt hvitvin". Her må man nok også ha grundig hjelp av betjeningen på Polet når det kommer til stykket!

I tillegg har fagbladet Ølgjerd (som utgis av Norøl) påpekt at det i boka anbefales øl som ikke lenger er tilgjengelig i handelen, og at forfatterne har hoppet bukk over flere norske øltyper som kunne ha passet bra til rettene.

Oppskriftene virker forøvrig helt ok.

ØL Forlag
299 kroner
 
Antall stjerner:

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen