Omega-3 er sunt

Nå kan hotell- og restaurantgjester og cateringkunder glede seg. En japansk undersøkelse viser nemlig at Omega-3-fettsyren EPA reduserer risikoen for hjertesykdommer med 20 prosent.
Redaksjonen
20 April 2007 - 13:56

Det har tidligere blitt hevdet at Omega-3-fettsyren var sunn. Dette har forskerne trodd helt siden 1960-tallet. Da fant de ut at eskimoer som spiste minst 30 gram fet fisk hver dag halverte risikoen for å dø av hjertesykdommer.
 
Men i 2003 kom den irske Dart-II-studien.
 
Motbevist
Den motbeviste alle tidligere undersøkelser og slo fast at det ikke var bevist at Omega-3-fettsyrer var sunt.
 
Men nå har en japansk studie slått fast at EPA er bra for folk. EPA er en flerumettet fettsyre som inngår i familien Omega-3. Den finnes først og fremst i fet fisk som laks, makrell, tunfisk og muslinger. Den er ikke så god til å forebygge alzheimer, det er søsterfettsyren DHA som forskerne mener kan bidra til dette. Men den forebygger hjertesykdommer.
 
Spente forskere
I 2004 hellet det anerkjente Cochrane-instituttet over til å slå fast at det ikke var belegg for å anbefale Omega-3-fett mot hjerte- og karsykdommer.
 
Siden dette har forskerne med forventning ventet på resultatet av den japanske Jelis-studien. Den har vært under ledelse av professor Mitsuhiro Yokoyama ved universitetet i Kobe. Her har de behandlet og fulgt opp 18 645 pasienter over en periode på fem år. Alle hadde høyt kolesterol.
Tjue prosent
Konklusjonen er at risikoen for å dø av hjertesykdommer minsket med tjue prosent ved jevnt inntak av Omega-3-fettsyrer.

- Dette er en kjempestor studie som forskere rundt i verden har ventet på i flere år. Det er dessuten en behandlingsstudie av den typen som har størst bevisverdi, sier Tommy Cederholm, professor i klinisk nutritisjon ved Uppsala Universitet til Svenska Dagbladet.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Nyheter polet i mai: Så nært grand cru du kan komme - men uten å betale den prisen
+
Tester

Nyheter polet i mai: Så nært grand cru du kan komme - men uten å betale den prisen

Mens grand cru Burgund er utenfor de aller flestes økonomiske komfortsone, er det andre områder som leverer viner på samme høye nivå uten at du blir ranet. Blant mainyhetene er det utrolig mange sterke uttrykk som dokumenterer dette.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

For Henriot er vinen uten årgang den viktigste
+

For Henriot er vinen uten årgang den viktigste

Henriots rimeligste champagne inneholder vin fra 1969 og utover – det vil si fra mer enn ulike 50 årganger. Det er altså ikke av rene kommersielle hensyn at Henriot Souverain fremheves som sjelen i champagnehuset.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne proffe retten lager du på en halvtime
Dagens rett
Kveite med asparges og grønne erter

Denne proffe retten lager du på en halvtime

Det er god grunn til å lage skikkelig festmat når du har en slik råvare som kveite - og ikke minst friske grønnsaker. Denne oppskriften klarer alle.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Søndagsmiddag som får opp appetitten
Dagens rett
Kyllinglår med pepperrot- og gressløksmør

Søndagsmiddag som får opp appetitten

Denne kyllingretten er sommerlig og samtidig smaksrik. Perfekt etter en lang tur i skogen. Oppskriften er såre enkel.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Nyheter polet i mai: Så nært grand cru du kan komme - men uten å betale den prisen
+
Tester

Nyheter polet i mai: Så nært grand cru du kan komme - men uten å betale den prisen

Mens grand cru Burgund er utenfor de aller flestes økonomiske komfortsone, er det andre områder som leverer viner på samme høye nivå uten at du blir ranet. Blant mainyhetene er det utrolig mange sterke uttrykk som dokumenterer dette.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

For Henriot er vinen uten årgang den viktigste
+

For Henriot er vinen uten årgang den viktigste

Henriots rimeligste champagne inneholder vin fra 1969 og utover – det vil si fra mer enn ulike 50 årganger. Det er altså ikke av rene kommersielle hensyn at Henriot Souverain fremheves som sjelen i champagnehuset.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Bobler, sjømat og sommerstemning
Matkurs og vinkurs
Winedinner 22. mai i Oslo

Bobler, sjømat og sommerstemning

Den 22. mai inviterer vi til en smakfull kveld på Louise Aker Brygge med 5 glass av Italias beste musserende viner, franciacorta, og et bugnende sjømatfat.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne proffe retten lager du på en halvtime
Dagens rett
Kveite med asparges og grønne erter

Denne proffe retten lager du på en halvtime

Det er god grunn til å lage skikkelig festmat når du har en slik råvare som kveite - og ikke minst friske grønnsaker. Denne oppskriften klarer alle.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her