Østerrike innfører appellasjonssystem

Østerrike innfører nå på lik linje med Italia og Frankrike et appellasjonssystem, Districtus Austria Controllatus. Dette som et forsøk på å gjøre kvaliteten på østerriksk vin lettere å identifisere.
Redaksjonen
20 Mai 2003 - 01:00

Det nye DAC-systemet som på mange måter er lik det franske AOC og det italienske DOC vil gradvis fases inn og erstatte dagens noe uoversiktelige klassifikasjon. I dag baseres kvaliteten på 34 offisielt godkjente druevarianter samt en labyrint av kvalitet og stilarter. Det er nå fremfor alt vinregionen som skal fremheves.

- Vi håper at DAC skal være med på å etablere en mer fokusert identitet for østerriksk vin, sier Michael Turner, direktør i Austrian Wine Marketing Board. Det er den samlede uttrykk for områdets karakteristikk, så som druevalg, smak og jordsmonn osv.. - Nettopp slik vi kjenner viner fra Chianti, Chablis og Rioja, fortsetter han.

- Hver DAC vil, på lik linje med klassifiseringen i Burgund, bli forbundet med én druetype. I starten vil druetypen indikeres på frontetiketten, men etter hvert skal denne fremkomme på vinens baketikett.

Hver av Østerrikes 19 vinregioner avgjør selv om de vil innføre den nye klassifiseringen. Imidlertid har allerede Weinviertel, det aller største området, gått inn for ordningen. Det er Grüner Veltliner som der blir den eneste druen som får betegnelsen "Weinviertel DAC". Andre druesorter får heller ikke lov til å benytte "Weinviertel" på etiketten, men må benevne vinen med "Niederösterreich".

Vinene fra Weinviertel DAC må inneholde minst 12 prosent alkohol, ha en ren og klar krydret karakter og ingen påtagelig fatkarakter. Så langt har over 400 mindre produsenter tappet sine første "Weinviertel DAC"-viner, og 80 000 kasser sluppet på markedet.

Les mer her

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Er du i tvil? Dette er de sju slagene du skal bake til jul
Julemat
Oppskrifter julekaker

Er du i tvil? Dette er de sju slagene du skal bake til jul

Inviter familie og venner på juleverksted og bak julens mest klassiske småkaker sammen. Oppskriftene finner du her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Med dette på helgemenyen er det garantert suksess
Dagens rett

Med dette på helgemenyen er det garantert suksess

Vi varter opp med et skikkelig festmåltid denne helgen som blir ekstra smakfull.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Får du tak i en liten kveite, skal du gjøre dette med den
Dagens rett

Får du tak i en liten kveite, skal du gjøre dette med den

Ovnsbakt pepperkveite er intet mindre enn et luksusmåltid, men som er uhyre enkelt å lykkes med.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Dropp gin tonic - prøv denne cocktailen med safran i stedet
Ukens drink

Dropp gin tonic - prøv denne cocktailen med safran i stedet

Gin er mer populært enn noensinne. Her får den ekstra smak av safran, og blandet med andre smaksforsterkere blir dette en drink du husker.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Er du i tvil? Dette er de sju slagene du skal bake til jul
Julemat
Oppskrifter julekaker

Er du i tvil? Dette er de sju slagene du skal bake til jul

Inviter familie og venner på juleverksted og bak julens mest klassiske småkaker sammen. Oppskriftene finner du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Med dette på helgemenyen er det garantert suksess
Dagens rett

Med dette på helgemenyen er det garantert suksess

Vi varter opp med et skikkelig festmåltid denne helgen som blir ekstra smakfull.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Lag en skikkelig Lucia-fest
Julemat
Oppskrift lussekatt

Lag en skikkelig Lucia-fest

Her er historien om Santa Lucia og oppskriftene på lussekatter og tilhørende drikke, og et utvalg andre safransmakende søtsaker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Røykt eller urøykt pinnekjøtt?
Guide

Røykt eller urøykt pinnekjøtt?

Det er det store spørsmålet for pinnekjøttentusiastene - og dem blir det stadig flere av.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik får blåskjellene Lucia-skrud
Dagens rett
Blåskjell i safransaus

Slik får blåskjellene Lucia-skrud

Det er lov å kose seg litt ekstra når det er Lucia-dag, og du vil bli overrasket over hvor godt blåskjell og safran hører sammen,

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Får du tak i en liten kveite, skal du gjøre dette med den
Dagens rett

Får du tak i en liten kveite, skal du gjøre dette med den

Ovnsbakt pepperkveite er intet mindre enn et luksusmåltid, men som er uhyre enkelt å lykkes med.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her