På sengekanten

Det er nesten så vi ikke tror det er sant når vi leser at ordfører Kristian Helland i Bergen foreslår at skjenkesteder for familier ikke bør få skjenke alkohol før etter sengetid, eksempelvis klokken 21.00. La oss slå det fast med en gang; begrepet skjenk
Redaksjonen
13 Mars 2002 - 01:01

- Jeg tok ikke til ordet for noen endring av skjenkepolitikken generelt, selv om det er god grunn til det, sier ordføreren til avisen Folket og fortsetter: - Jeg tok til orde for at barn skal bli skjermet mot åpenlys skjenking og drikking av alkohol. I dag drikker 15-åringer mer enn noen gang. Men hvorfor gjør de det? Det må ha noe med hva vi voksne kommuniserer og det hadde jeg ønske om å diskutere på et seriøst grunnlag, sier Helland.

Alle ansvarlige mennesker tar selvfølgelig avstand fra at 15-åringer drikker alkohol. Vi er også enige i at hva barna gjør har noe med hva vi voksne kommuniserer. Og det er her kjernen til problemet ligger. Det er ført en alkoholpolitikk gjennom mange år som har gjort helgefylla til vår måte å omgås alkohol på. Alkoholpolitikken har gjort oss til åpenlyse storsmuglere, til et folk som bryter loven uten å blunke når vi kjøper smuglerbrennevin eller brenner selv. Som gjør det å nyte alkohol til noe kriminelt i seg selv. Det har vi altfor lenge kommunisert til barna, og vi vet alle at barn søker spenning. Ansvaret for måten samfunnet har kommunisert alkohol på må Helland og hans politiske venner og motstandere påta seg. Men nå vil han altså gjøre det enda mer spennende og hemmelighetsfullt.

Hellands utsagn om skjerming mot åpenlys skjenking og drikking av alkohol demonstrerer også hans holdning til alkohol. Smak på ordene åpenlys skjenking. Det oser nær sagt fusel. Hvem tar skade av at en servitør heller vin fra en flaske og serverer ved bordet? Eller at far tar en slurk av det samme og nyter det. Vi mistenker Helland sterkt for å ønske alkohol uansett hvor den nytes dit pepperen gror.

Vi regner med at ordføreren har satt foten utenfor Bergen og landets grenser. I land litt lenger sør har barn sett sine foreldre både skjenke åpnelyst og drikke på samme måte både til lunsj og middag i uminnelige tider. Hva har de kommunisert og har det ført til den samme holdningen til alkohol hos barn som vi ser i den byen Helland er sjef for? I de landene er dessuten vin et landbruksprodukt og ikke noe syndig som vi må gjemme bort til barna har lagt seg. Så lenge norske politikere drar både dyna og puta over hodet og konsekvent nekter å innse hva de bygger opp til må vi dessverre i mange år fremover finne oss i at de unge tiltrekkes av spenningen.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Utvalget av portvin har aldri vært bedre - og kvaliteten er skyhøy
+
Tester

Utvalget av portvin har aldri vært bedre - og kvaliteten er skyhøy

Også de andre sterkvintypene som madeira, sherry, rivesaltes og banyuls byr på store smaksopplevelser, for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Utvalget av portvin har aldri vært bedre - og kvaliteten er skyhøy
+
Tester

Utvalget av portvin har aldri vært bedre - og kvaliteten er skyhøy

Også de andre sterkvintypene som madeira, sherry, rivesaltes og banyuls byr på store smaksopplevelser, for alle budsjetter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne fristende kringlen har alt det gode vi forbinder med julen
Ukens kake
Julstjerne - hvetekrans med mørk sjokolade, appelsin, rørsukker og kanel

Denne fristende kringlen har alt det gode vi forbinder med julen

Masse kanel, sjokolade og appelsin sikrer julestemningen sammen med formen på kringlen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her