På sengekanten

Det er nesten så vi ikke tror det er sant når vi leser at ordfører Kristian Helland i Bergen foreslår at skjenkesteder for familier ikke bør få skjenke alkohol før etter sengetid, eksempelvis klokken 21.00. La oss slå det fast med en gang; begrepet skjenk
Redaksjonen
13 Mars 2002 - 01:01

- Jeg tok ikke til ordet for noen endring av skjenkepolitikken generelt, selv om det er god grunn til det, sier ordføreren til avisen Folket og fortsetter: - Jeg tok til orde for at barn skal bli skjermet mot åpenlys skjenking og drikking av alkohol. I dag drikker 15-åringer mer enn noen gang. Men hvorfor gjør de det? Det må ha noe med hva vi voksne kommuniserer og det hadde jeg ønske om å diskutere på et seriøst grunnlag, sier Helland.

Alle ansvarlige mennesker tar selvfølgelig avstand fra at 15-åringer drikker alkohol. Vi er også enige i at hva barna gjør har noe med hva vi voksne kommuniserer. Og det er her kjernen til problemet ligger. Det er ført en alkoholpolitikk gjennom mange år som har gjort helgefylla til vår måte å omgås alkohol på. Alkoholpolitikken har gjort oss til åpenlyse storsmuglere, til et folk som bryter loven uten å blunke når vi kjøper smuglerbrennevin eller brenner selv. Som gjør det å nyte alkohol til noe kriminelt i seg selv. Det har vi altfor lenge kommunisert til barna, og vi vet alle at barn søker spenning. Ansvaret for måten samfunnet har kommunisert alkohol på må Helland og hans politiske venner og motstandere påta seg. Men nå vil han altså gjøre det enda mer spennende og hemmelighetsfullt.

Hellands utsagn om skjerming mot åpenlys skjenking og drikking av alkohol demonstrerer også hans holdning til alkohol. Smak på ordene åpenlys skjenking. Det oser nær sagt fusel. Hvem tar skade av at en servitør heller vin fra en flaske og serverer ved bordet? Eller at far tar en slurk av det samme og nyter det. Vi mistenker Helland sterkt for å ønske alkohol uansett hvor den nytes dit pepperen gror.

Vi regner med at ordføreren har satt foten utenfor Bergen og landets grenser. I land litt lenger sør har barn sett sine foreldre både skjenke åpnelyst og drikke på samme måte både til lunsj og middag i uminnelige tider. Hva har de kommunisert og har det ført til den samme holdningen til alkohol hos barn som vi ser i den byen Helland er sjef for? I de landene er dessuten vin et landbruksprodukt og ikke noe syndig som vi må gjemme bort til barna har lagt seg. Så lenge norske politikere drar både dyna og puta over hodet og konsekvent nekter å innse hva de bygger opp til må vi dessverre i mange år fremover finne oss i at de unge tiltrekkes av spenningen.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik smaker bobler fra det opprinnelige Champagne
+
Godbiter i pollisten

Slik smaker bobler fra det opprinnelige Champagne

Vi snakker om Vallée de la Marne som er det mest dominerende underområdet i Champagne, men samtidig det mest anonyme. Det var før.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Dette er den beste julevinen
+
Ukens vin

Dette er den beste julevinen

Den «julete» etiketten er tilfeldig, for den har sett slik ut i siden 2008, og innholdet er av en helt annen klasse enn juleviner.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er
+
Tester
80 portvin, madeira, sherry, vermut, rivesaltes, banyuls og andre hetviner testet

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er

28 år gammel portvin som er i like god toppform som 2022-utgaven. Det forteller alt om denne vinstilens selvfølgelige plass i en hver vinkjeller med ambisjoner. Men også at du ikke trenger en vinkjeller for å oppleve vellagret vin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Norsk sherrysatsing - minst i volum, stor i smak
+

Norsk sherrysatsing - minst i volum, stor i smak

På en 300 år gammel eiendom i Jerez lager paret Brita Wergeland Hektoen og Agustin Benjumeda sherry i mikrovolum, og på en annen mer tradisjonell måte enn de klassiske sherrybodegaene.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik smaker bobler fra det opprinnelige Champagne
+
Godbiter i pollisten

Slik smaker bobler fra det opprinnelige Champagne

Vi snakker om Vallée de la Marne som er det mest dominerende underområdet i Champagne, men samtidig det mest anonyme. Det var før.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Dette er den beste julevinen
+
Ukens vin

Dette er den beste julevinen

Den «julete» etiketten er tilfeldig, for den har sett slik ut i siden 2008, og innholdet er av en helt annen klasse enn juleviner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Det har ikke blitt laget så lite vin siden 1961

2024 ga rekordsmå avlinger over store deler av vinverdenen. Klimaendringene har hovedskylda.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette drikker du til pinnekjøtt
Tester
Drikke til pinnekjøtt

Dette drikker du til pinnekjøtt

De siste årene har det blitt mer og mer populært å velge vin i stedet for øl og akevitt til pinnekjøttet, men hva skal vi tenke på før valget tas?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

6 superlekre viner fra Tyskland til nydelig 5-retters fra Klosteret
Matkurs og vinkurs
Winemakers Dinner 20. februar i Oslo

6 superlekre viner fra Tyskland til nydelig 5-retters fra Klosteret

Den 20. februar er det klart for nok en uforglemmelig aften på Klosteret. Nyt en 5-retters meny med 6 viner fra to av Tysklands beste vinprodusenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er
+
Tester
80 portvin, madeira, sherry, vermut, rivesaltes, banyuls og andre hetviner testet

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er

28 år gammel portvin som er i like god toppform som 2022-utgaven. Det forteller alt om denne vinstilens selvfølgelige plass i en hver vinkjeller med ambisjoner. Men også at du ikke trenger en vinkjeller for å oppleve vellagret vin.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her