Pascal har mistet retten til lærlinger

Beskyldes for trakassering av lærlinger.
Redaksjonen
27 August 2010 - 11:14

Den anerkjente konditoren Pascal Dupuny har mistet retten til å utdanne lærlinger. Det er kraftige påstander om mangelfull oppfølging og trakassering av unge lærlinger som ligger til grunn for beslutningen til Utdanningsetaten i Oslo kommune, skriver Fellesforbundets medlemsblad, Magasinet.

- Jeg kan bekrefte at Pascals godkjenning som lærebedrift er trukket tilbake. De har ikke lenger anledning til å ta inn nye lærlinger via den offentlige lærlingordningen.
Opplæringsforholdene er ikke lagt til rette på en slik måte som loven krever, sier avdelingsdirektør for fagutdanning i etaten, Lars Juterud, til VG.

Hilde Garborg Vårlid (21) sier til VG at hun gledet seg til å lære faget hos en så anerkjent konditor som Pascal Dupuy.
- Så feil kan man ta, sier hun til avisen.

I september 2008, etter å ha vært lærling siden august 2007, opplevde hun at Dupuny fant en kakebunn fra kvelden før i søppelet. Garborg Vårlig innrømmet å ha kastet den, etter å ha fått godkjennelse fra konditorsjefen.

- Da kastet Pascal kaken fra søpla rett i trynet på meg og skjelte meg ut foran alle de andre. Han ropte «er dette takken for alt jeg har lært deg?!»

Hun vurderte å slutte, men bestemte seg for å fullføre lærlingtiden. I 2009 var hun ferdig utdannet konditor etter to års lærlingtid.

VG får Garborg Vårlids versjon bekreftet av en annen lærling som var tilstede, og andre tidligere lærlinger forteller om dårlig arbeidsmiljø, grov kjeft og ulønnet overtid.

Ifølge Magasinet har seks av 12 lærlinger sluttet hos Pascal siden 2006. Bedriften betaler ikke lærlingene overtid, og de trekkes i lønn ved sykdom.

Ifølge Magasinet har Utdanningsetaten i flere år fått klager på Pascal. Etter nye klager, blant annet om trakassering, ble det tatt affære i juni.

Fellesforbundet i LO forbereder lønnskrav på samlet 240 000 kroner for manglende overtidsbetaling for fire lærlinger.
- Man kan ikke behandle lærlinger slik, sier leder Birgit Tandberg i Hotell og restaurantavdelingen i Oslo og Akershus Fellesforbund.

Overfor VG beklager Pascal Dupuy dersom han traff ansiktet til lærlingen med kakebunnen. Han forklarer at han blir meget sint når det sløses med mat, og at han innprenter lærlingene sine at det er som å kaste penger.
- Når det skjer gang på gang, må man reagere hardt!

Han sier han er streng mot alle lærlinger, og at noen takler det dårligere enn andre.
- Får man sjansen å gå i lære hos meg, bør man ta den!

Dupuy sier han er perfeksjonist, og krever full innsats og konsentrasjon av ansatte. Konditoren sier bedriften ikke opererer med overtid fordi arbeidsoppgavene som settes opp er tilpasset en vanlig arbeidsdag på 7,5 timer.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

At ting tar tid, gir mening for Elenore Latour - den nye sjefen for Louis Latour
+

At ting tar tid, gir mening for Elenore Latour - den nye sjefen for Louis Latour

28 år gamle Eleonore Latour har startet jobben med å leve opp til en snart 300 års familietradisjon i Burgund.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Hvis du trodde fårikål er det samme over hele landet, ta en titt på disse oppskriftene
Guide
Oppskrifter på fårikål

Hvis du trodde fårikål er det samme over hele landet, ta en titt på disse oppskriftene

Den tradisjonelle, velsmakende fårikålen kommer i mange forskjellige varianter alt etter hvor i landet du befinner deg - se oppskriftene her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lammestek får du ekstra mye skryt av
Dagens rett

Lammestek får du ekstra mye skryt av

Lammestek er selvsagt i lammesesongen. Denne oppskriften har alt som trengs for en virkelig stor smaksopplevelse.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Kongeosten er Norges beste ost

Hitra Gårdsmat helt sørvest i Trøndelag stakk av med «supergull» i oste-NM 2025.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
At ting tar tid, gir mening for Elenore Latour - den nye sjefen for Louis Latour
+

At ting tar tid, gir mening for Elenore Latour - den nye sjefen for Louis Latour

28 år gamle Eleonore Latour har startet jobben med å leve opp til en snart 300 års familietradisjon i Burgund.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Hvis du trodde fårikål er det samme over hele landet, ta en titt på disse oppskriftene
Guide
Oppskrifter på fårikål

Hvis du trodde fårikål er det samme over hele landet, ta en titt på disse oppskriftene

Den tradisjonelle, velsmakende fårikålen kommer i mange forskjellige varianter alt etter hvor i landet du befinner deg - se oppskriftene her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Få servert 8 fantastiske viner fra Piemonte
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking 22. september i Oslo

Få servert 8 fantastiske viner fra Piemonte

Den 22. september kan du nyte et bredt spekter viner fra en velkjent vinprodusent fra Piemonte.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lammestek får du ekstra mye skryt av
Dagens rett

Lammestek får du ekstra mye skryt av

Lammestek er selvsagt i lammesesongen. Denne oppskriften har alt som trengs for en virkelig stor smaksopplevelse.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her