Pascal har mistet retten til lærlinger

Beskyldes for trakassering av lærlinger.

Den anerkjente konditoren Pascal Dupuny har mistet retten til å utdanne lærlinger. Det er kraftige påstander om mangelfull oppfølging og trakassering av unge lærlinger som ligger til grunn for beslutningen til Utdanningsetaten i Oslo kommune, skriver Fellesforbundets medlemsblad, Magasinet.

- Jeg kan bekrefte at Pascals godkjenning som lærebedrift er trukket tilbake. De har ikke lenger anledning til å ta inn nye lærlinger via den offentlige lærlingordningen.
Opplæringsforholdene er ikke lagt til rette på en slik måte som loven krever, sier avdelingsdirektør for fagutdanning i etaten, Lars Juterud, til VG.

Hilde Garborg Vårlid (21) sier til VG at hun gledet seg til å lære faget hos en så anerkjent konditor som Pascal Dupuy.
- Så feil kan man ta, sier hun til avisen.

I september 2008, etter å ha vært lærling siden august 2007, opplevde hun at Dupuny fant en kakebunn fra kvelden før i søppelet. Garborg Vårlig innrømmet å ha kastet den, etter å ha fått godkjennelse fra konditorsjefen.

- Da kastet Pascal kaken fra søpla rett i trynet på meg og skjelte meg ut foran alle de andre. Han ropte «er dette takken for alt jeg har lært deg?!»

Hun vurderte å slutte, men bestemte seg for å fullføre lærlingtiden. I 2009 var hun ferdig utdannet konditor etter to års lærlingtid.

VG får Garborg Vårlids versjon bekreftet av en annen lærling som var tilstede, og andre tidligere lærlinger forteller om dårlig arbeidsmiljø, grov kjeft og ulønnet overtid.

Ifølge Magasinet har seks av 12 lærlinger sluttet hos Pascal siden 2006. Bedriften betaler ikke lærlingene overtid, og de trekkes i lønn ved sykdom.

Ifølge Magasinet har Utdanningsetaten i flere år fått klager på Pascal. Etter nye klager, blant annet om trakassering, ble det tatt affære i juni.

Fellesforbundet i LO forbereder lønnskrav på samlet 240 000 kroner for manglende overtidsbetaling for fire lærlinger.
- Man kan ikke behandle lærlinger slik, sier leder Birgit Tandberg i Hotell og restaurantavdelingen i Oslo og Akershus Fellesforbund.

Overfor VG beklager Pascal Dupuy dersom han traff ansiktet til lærlingen med kakebunnen. Han forklarer at han blir meget sint når det sløses med mat, og at han innprenter lærlingene sine at det er som å kaste penger.
- Når det skjer gang på gang, må man reagere hardt!

Han sier han er streng mot alle lærlinger, og at noen takler det dårligere enn andre.
- Får man sjansen å gå i lære hos meg, bør man ta den!

Dupuy sier han er perfeksjonist, og krever full innsats og konsentrasjon av ansatte. Konditoren sier bedriften ikke opererer med overtid fordi arbeidsoppgavene som settes opp er tilpasset en vanlig arbeidsdag på 7,5 timer.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen