Paul Bocuse velger norsk sjømat

Paul Bocuse kunngjorde i går i Lyon at han for tredje gang vender seg til Norge for å få levert sjømat til verdens uoffisielle verdensmesterskap i kokkekunst. Denne gangen er det Norsk Fjordørret som får æren. Mesterskapet går av stabelen 28. og 29. januar 2003.

Nyheten om Norsk Fjordørret til Bocuse d'Or 2003 ble kunngjort i forbindelse med at Paul Bocuse delte ut medaljer til franske kokkelever, som hadde deltatt i en kulinarisk konkurranse - nettopp i tilberedelse av Norsk Fjordørret. I juryen satt Harald Osa og Norges ambassadør i Frankrike, Rolf Trolle Andersen i tillegg til ett knippe med franske kjøkkensjefer. Dette danner opptakten til satsingen på Norsk Fjordørret i Frankrike og et verdensomspennende samarbeid med Bocuse d'Or 2003.

Kokkekonkurransen "Bocuse d'Or" ble etablert i 1987 av Paul Bocuse og messearrangøren "Sepelcom" i Lyon med en målsetting om å markedsføre unge internasjonale kokker gjennom ett uoffisielt kulinarisk verdensmesterskap i kokkekunst. Mesterskapet samler kjøkkensjefer og pressefolk (500 ved forrige utgave) fra hele verden. Norge var for første gang offisiell leverandør av sjømat i 1997 hvor Norsk Skrei sto på menyen, i 1999 tilberedte 22 kokker Norsk Sei og norske kamskjell og i 2003 er det Norsk Fjordørret som vil få en fremtredende plass under konkurransen. I 2003 vil antall deltagende land i konkurransen utvides fra 22 til 24.

Unik fisk
Den Norske Fjordørreten er en unik rødfisk, som produseres i begrenset kvantum i de norske fjordene. Den setter stor krav til miljøet rundt seg og klimaet. Den har fra naturenes side en sterkere pigment enn de fleste andre rødfisker og samler fettet i buken slik at kjøttet er relativt magert og delikat. Den Norske Fjordørreten blir blant annet eksportert til sushi- og sushimarkedet i Japan - ett marked som setter strenge krav til kvalitet spesielt fordi produktet konsumeres rått. Bocuse d'Or vil gi kokker og konsumenter verden over, muligheten til å smake på den Norske Fjordørreten og annen norsk sjømat.

Norge er en stor nasjon i Bocuse d'Or sammenheng, ikke bare på råvaresiden, men også på kokkesiden. Allerede i 1991 ble kom Lars Erik Underthun på sølvplass, i 1993 tok Bent Stiansen førsteplassen, Odd Ivar Solvold kom hjem med bronsjemedalje for sin tilberedning av Norsk Skrei i 1997 og i 1999 slo Terje Ness til med en ny førsteplass med Norsk Sei og Norske Kamskjell. Utenom Frankrike er det ingen andre land som kan vise til en slik merittliste under Bocuse d'Or, og da er det bare å ønske Charles Tjessem fra Gastronomisk Institutt som skal representere Norge i 2003 lykke til.

Kilde: EFF - Eksportutvalget for fisk.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen