Presses på jobb

Hotell- og restaurantansatte presses på jobb selv om de er syke. Dermed kan de lett smitte gjestene.
Redaksjonen
21 Oktober 2008 - 18:00

Det mener både fagforeningen og Arbeidstilsynet.
 
Jorid Tveit er leder i Oslo og Akershus hotell- og restaurantarbeiderforening. Hun tror tvang er utbredt.
 
Et problem
- Det er et problem at ansatte i bransjen blir tvunget til å komme på jobb når de ringer for å si at de er syke, sier hun til NRK Østlandssendingen.
 
Når jobben er å lage mat er det ekstra viktig å være frisk selv.
 
Det var syke ansatte som førte til at over 200 gjester ble syke på Clarion Hotel Oslo Airport. Tveita mener at ledere ofte utøver press på syke ansatte.
 
- I mange tilfeller får de beskjed om å komme på jobb likevel. Eller de får kjeft eller beskjed om at andre ansatte får større belastninger. De kan få advarsler og mye rart, tror hun.
 
Blir sendt hjem
Ledelsen ved Clarion Hotell har fått seg en støkk etter diareutbruddet. Hotelldirektør Rajko Mink avviser at de tvinger syke folk til å jobb.
 
- De ansatte som forteller oss om symptomer har blitt sendt hjem umiddelbart. Det har vi gode rutiner på, sier han.
 
Men da gjestene ble smittet var det syke folk på jobb.
 
- Det er ikke alltid vi får beskjed om at noen føler seg litt dårlig eller har vondt i mangen. Men vi har meget gode rutiner for dem som melder seg syke. De blir sendt hjem, sier Mink.
 
I en rapport laget av Statens arbeidsmiljøinstitutt i 2006 viser det seg over 70 prosent av de ansatte i hotell- og restaurantbransjen gikk på jobb med sykdom.
 
- Det som er problemet sett fra vår vinkel er de som føler seg presset til å gå på jobb fordi de har en arbeidsgiver som ikke godtar sykefravær, sier overlege Ebba Wergeland i Arbeidstilsynet.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien
+
Tester

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien

Ethvert feriekjøleskap har plass til en boks med hvitvin - om det så bare er for å bruke til matlaging som damping av blåskjell. Men det er ingen grunn til å redusere bruken til det, for mange hvitvinsbokser inneholder virkelig seriøs vin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så gode som gulrøttene er nå, kan de spises døgnet rundt
Guide

Så gode som gulrøttene er nå, kan de spises døgnet rundt

Når du er forsynt med å knaske nyhøstede sommergulrøtter, kan du se på oppskriftene som forvandler denne gode råvaren til noe enda bedre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet
Dagens rett

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet

Når du gratinerer fisk, asparges og tomater med mozzarella, får du en smakfull rett med et hint av italiensk sommer.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Prøv noe nytt med kongekrabben
Dagens rett
Varm kongekrabbe med hvitløk, soyasaus og vårløk

Prøv noe nytt med kongekrabben

Råmarinert kongekrabbe med asiatiske smaker er en super forrett - eller smårett for to.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien
+
Tester

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien

Ethvert feriekjøleskap har plass til en boks med hvitvin - om det så bare er for å bruke til matlaging som damping av blåskjell. Men det er ingen grunn til å redusere bruken til det, for mange hvitvinsbokser inneholder virkelig seriøs vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så gode som gulrøttene er nå, kan de spises døgnet rundt
Guide

Så gode som gulrøttene er nå, kan de spises døgnet rundt

Når du er forsynt med å knaske nyhøstede sommergulrøtter, kan du se på oppskriftene som forvandler denne gode råvaren til noe enda bedre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Må testes: Spennende britisk nykomling
+
Godbiter i pollisten

Må testes: Spennende britisk nykomling

For hvem kan si nei til lekre bobler, like syrefrisk og mineralsk chardonnay eller en sjarmerende rosevin?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Mandagen blir perfekt med en pastasalat med skinke og dressing
Dagens rett

Mandagen blir perfekt med en pastasalat med skinke og dressing

Kanskje er dette starten på ferien, og da vil vi ha det lettvint. Med denne salaten bruker du opp rester i kjøleskapet - eller finner ingrediensene i nærmeste butikk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet
Dagens rett

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet

Når du gratinerer fisk, asparges og tomater med mozzarella, får du en smakfull rett med et hint av italiensk sommer.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her