Presses på jobb

Hotell- og restaurantansatte presses på jobb selv om de er syke. Dermed kan de lett smitte gjestene.
Redaksjonen
21 Oktober 2008 - 17:00

Det mener både fagforeningen og Arbeidstilsynet.
 
Jorid Tveit er leder i Oslo og Akershus hotell- og restaurantarbeiderforening. Hun tror tvang er utbredt.
 
Et problem
- Det er et problem at ansatte i bransjen blir tvunget til å komme på jobb når de ringer for å si at de er syke, sier hun til NRK Østlandssendingen.
 
Når jobben er å lage mat er det ekstra viktig å være frisk selv.
 
Det var syke ansatte som førte til at over 200 gjester ble syke på Clarion Hotel Oslo Airport. Tveita mener at ledere ofte utøver press på syke ansatte.
 
- I mange tilfeller får de beskjed om å komme på jobb likevel. Eller de får kjeft eller beskjed om at andre ansatte får større belastninger. De kan få advarsler og mye rart, tror hun.
 
Blir sendt hjem
Ledelsen ved Clarion Hotell har fått seg en støkk etter diareutbruddet. Hotelldirektør Rajko Mink avviser at de tvinger syke folk til å jobb.
 
- De ansatte som forteller oss om symptomer har blitt sendt hjem umiddelbart. Det har vi gode rutiner på, sier han.
 
Men da gjestene ble smittet var det syke folk på jobb.
 
- Det er ikke alltid vi får beskjed om at noen føler seg litt dårlig eller har vondt i mangen. Men vi har meget gode rutiner for dem som melder seg syke. De blir sendt hjem, sier Mink.
 
I en rapport laget av Statens arbeidsmiljøinstitutt i 2006 viser det seg over 70 prosent av de ansatte i hotell- og restaurantbransjen gikk på jobb med sykdom.
 
- Det som er problemet sett fra vår vinkel er de som føler seg presset til å gå på jobb fordi de har en arbeidsgiver som ikke godtar sykefravær, sier overlege Ebba Wergeland i Arbeidstilsynet.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten
Ukens drink

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten

Appelsinsmaken gjør Jägermeister-en mye fruktigere uten at den umiskjennelige krydderkarakteren er redusert. I denne drinken får den skinne.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten
Ukens drink

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten

Appelsinsmaken gjør Jägermeister-en mye fruktigere uten at den umiskjennelige krydderkarakteren er redusert. I denne drinken får den skinne.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne
Dagens rett

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne

Ta for deg av julespesialitetene og lag en superrask hverdagsrett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her