Presses på jobb

Hotell- og restaurantansatte presses på jobb selv om de er syke. Dermed kan de lett smitte gjestene.

Det mener både fagforeningen og Arbeidstilsynet.
 
Jorid Tveit er leder i Oslo og Akershus hotell- og restaurantarbeiderforening. Hun tror tvang er utbredt.
 
Et problem
- Det er et problem at ansatte i bransjen blir tvunget til å komme på jobb når de ringer for å si at de er syke, sier hun til NRK Østlandssendingen.
 
Når jobben er å lage mat er det ekstra viktig å være frisk selv.
 
Det var syke ansatte som førte til at over 200 gjester ble syke på Clarion Hotel Oslo Airport. Tveita mener at ledere ofte utøver press på syke ansatte.
 
- I mange tilfeller får de beskjed om å komme på jobb likevel. Eller de får kjeft eller beskjed om at andre ansatte får større belastninger. De kan få advarsler og mye rart, tror hun.
 
Blir sendt hjem
Ledelsen ved Clarion Hotell har fått seg en støkk etter diareutbruddet. Hotelldirektør Rajko Mink avviser at de tvinger syke folk til å jobb.
 
- De ansatte som forteller oss om symptomer har blitt sendt hjem umiddelbart. Det har vi gode rutiner på, sier han.
 
Men da gjestene ble smittet var det syke folk på jobb.
 
- Det er ikke alltid vi får beskjed om at noen føler seg litt dårlig eller har vondt i mangen. Men vi har meget gode rutiner for dem som melder seg syke. De blir sendt hjem, sier Mink.
 
I en rapport laget av Statens arbeidsmiljøinstitutt i 2006 viser det seg over 70 prosent av de ansatte i hotell- og restaurantbransjen gikk på jobb med sykdom.
 
- Det som er problemet sett fra vår vinkel er de som føler seg presset til å gå på jobb fordi de har en arbeidsgiver som ikke godtar sykefravær, sier overlege Ebba Wergeland i Arbeidstilsynet.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Julemat Drikke til julematen

Den definitive guiden: Slik finner du passende øl til alle julens måltider

I julen er måltidene mange, og ølet er en selvskreven ledsager. Derfor har vi satt sammen en oversikt for alle som lurer på hva de skal drikke til de ulike måltidene. Deriblant også mellommåltidene (les godteriene), som det raskt kan bli litt for mange av på denne tiden av året. Les hele saken

Til toppen