Rattis muskedunder ble vandringsstav

Rattis muskedunder ble vandringsstav

Systembolagets etikettsensur favner bredt.
11 April 2013 - 12:36

For et par år siden nektet Systembolaget i Sverige importøren Vinovativa vinen Wacky Chicks med en tegning av kvinnelige «trutmunner».

«Vi anser at vinens navn og tegningen av leppene i kominasjon gir inntrykk av at alkoholkonsum styrker det fysiske og psykiske velværet, fremmer sosial eller seksuell framgang eller løser problemer som ensomhet eller nedstemthet» het det i Systembolagets begrunnelse.

LES MER: Kastet kysselepper ut av Systembolaget

Nå er eksemplene på at selskapet griper inn blitt flere, skriver Helsingsborgs Dagblad.

I mai lanseres ølserien «The Sinner Series» av Amager Bryggeri. Serien er inspirert av de sju dødssyndene, men i god tid før lanseringen er den opprinnelige fristerinnen på etiketten til «Lust» erstattet av en svart, blank etikett. Og ølet har fått navnet «Lust – The Blackened Version».

Støtende muskedunder

Systembolagets moralkoder gir seg også andre utslag, melder den svenske avisen.

Baroloprodusenten Renato Rattis vin, Nebbiolo d’Alba Ochetti, har en velkjent tegning av en 1800-tallssoldat med et muskedunderliknende skytevåpen ved sin side.

I Sverige er skytevåpenet byttet ut med en vandringsstav, ifølge importøren Vinovativa fordi skytevåpenet ble ansett som «støtende» av Systembolaget.

Selskapet er ikke alene om å gripe inn overfor «støtende» budskap i forbindelse med alkoholholdige drikkevarer. Nylig forbød USA import av Bibi Graetz Azienda Agricola Testamatta sin vin "Soffocone di Vincigliata".

Begrunnelsen er at Soffocone er slang for oralsex. Denne vinen passerte imidlertid glatt gjennom Systembolagets kontrollorgan, skriver Helsingsborgs Dagblad. Som stiller spørsmål ved at slike vurderinger rundt støtende budskap blir utført av et smakspanel i stedet for å prøves mot gjeldende lovverk på området.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet
+
Tester

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet

Og ikke minst et romslig vinbudsjett, for toppvinene fra Bordeaux har økte mye i pris bare på ett år.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet
+
Tester

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet

Og ikke minst et romslig vinbudsjett, for toppvinene fra Bordeaux har økte mye i pris bare på ett år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing
Dagens rett
Burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Denne burgeren går utenpå det meste, og det til tross for at den er helt fri for både cheddar, ketchup og pommes frites.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her