Rattis muskedunder ble vandringsstav

Rattis muskedunder ble vandringsstav

Systembolagets etikettsensur favner bredt.
11 April 2013 - 12:36

For et par år siden nektet Systembolaget i Sverige importøren Vinovativa vinen Wacky Chicks med en tegning av kvinnelige «trutmunner».

«Vi anser at vinens navn og tegningen av leppene i kominasjon gir inntrykk av at alkoholkonsum styrker det fysiske og psykiske velværet, fremmer sosial eller seksuell framgang eller løser problemer som ensomhet eller nedstemthet» het det i Systembolagets begrunnelse.

LES MER: Kastet kysselepper ut av Systembolaget

Nå er eksemplene på at selskapet griper inn blitt flere, skriver Helsingsborgs Dagblad.

I mai lanseres ølserien «The Sinner Series» av Amager Bryggeri. Serien er inspirert av de sju dødssyndene, men i god tid før lanseringen er den opprinnelige fristerinnen på etiketten til «Lust» erstattet av en svart, blank etikett. Og ølet har fått navnet «Lust – The Blackened Version».

Støtende muskedunder

Systembolagets moralkoder gir seg også andre utslag, melder den svenske avisen.

Baroloprodusenten Renato Rattis vin, Nebbiolo d’Alba Ochetti, har en velkjent tegning av en 1800-tallssoldat med et muskedunderliknende skytevåpen ved sin side.

I Sverige er skytevåpenet byttet ut med en vandringsstav, ifølge importøren Vinovativa fordi skytevåpenet ble ansett som «støtende» av Systembolaget.

Selskapet er ikke alene om å gripe inn overfor «støtende» budskap i forbindelse med alkoholholdige drikkevarer. Nylig forbød USA import av Bibi Graetz Azienda Agricola Testamatta sin vin "Soffocone di Vincigliata".

Begrunnelsen er at Soffocone er slang for oralsex. Denne vinen passerte imidlertid glatt gjennom Systembolagets kontrollorgan, skriver Helsingsborgs Dagblad. Som stiller spørsmål ved at slike vurderinger rundt støtende budskap blir utført av et smakspanel i stedet for å prøves mot gjeldende lovverk på området.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik har du ikke smakt klippfisk før
Dagens rett
Klippfisk trukket i olivenolje med sitronsaus og egg

Slik har du ikke smakt klippfisk før

I dag gir vi deg kanskje den beste oppskriften på hvordan du skal servere klippfisk.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær mer om rødvin
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

Lær mer om rødvin

Vil du lære mer om rødvin? Ta med deg en venn eller kom alene og få en god innføring og 8 viner i glasset. Kurset passer for alle uansett forkunnskap.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her