Referat fra Cavasmaking i Oslo

Den siste dagen i mai var vinkelnerforeningens medlemmer invitert til guidet smaking med sommelier Jordi Bort fra Institut Del Cava med etterfølgende messe med Cava- og Penedes viner.

Tilstede var bl.a. vår president, vinkelnere fra årets kull, presse og importører. Smakingen ble en hyggelig og lærerik seanse for oss alle.

Mine tidligste erfaringer med Cava var gjennom arbeidssteder og begivenheter hvor de store merkene med sine hovedstiler fikk dominere. Gjerne med en overdrevet moussestil og for høy syre. Dette inntrykket har endret seg litt etter litt til jeg nå konsekvent leter etter små og mellomstore produsenter som lager sin egen stil og gjerne tilfører sin vinlidenskap til sitt produkt. Akkurat disse typene fikk vi oppleve gjennom over 100 viner som ble presentert. Da opplever jeg Cava som et spennende produkt mot mat og spesielt tapasretter.

Foredraget ble innledet med en lettere innføring i Cava og smaking av de forskjellige klassifiseringene i henhold til sukkerinnhold. Jeg gjentar for ordens skyld og for vår egen hukommelse begrepene:
Brut Nature (ingen sukker)
Extra Brut (opp til 6 gr/sukker pr liter)
Brut (opp til 15 gr/sukker pr liter)
Extra Seco (mellom 17 og 35 gr/sukker pr liter)
Semi-seco (mellom 33 og 50 gr /sukker pr liter)
Dulce (mer enn 50 gr/sukker pr liter)

De fleste forbinder druesortene Macabeo, Xarel lo og Parelleda som hovedruene i ekte Cava, men også Chardonnay brukes med stort hell, fikk vi erfare.

Rose Cava var også noe nytt og spennende for forsamlingen. Denne lages av druene Carnacha Tinta, Pinot Noir, Monastrell og Trepat. Rose Cava var for meg den beste overraskelsen hvor man bare fant på flere og flere retter hvor dette hadde passet hånd i hanske, da spesielt i ekte tapas gjerne sittende ved Las Ramblas i Barcelona...eller en solskinnsdag i Norge.

De aller fleste produsentene som var tilstede var vinmakeren selv noe som gjorde både smakingen god og spørsmålene fra oss mange.

Vi smakte på følgende viner:
• Cava Segura Viudas Brut Reserva Heredad 
33 % Parellada - 67 % Macabeu  - 36 mnd på flaske

• Cava Gran Heretat Brut
50 % Macabeu - 10 % Parelleda - 40 % Chardonnay

• Cava Integral Brut Nature Reserva
25 % Macabeo - 45 Parellada - 30 % Chardonnay - Mellom 18-24 mnd på flaske

• Cava Rovellats Premier Brut Nature 2004
12 % - Macabeo - 11% Xarel.lo - 72 % Parellada - 5 % Chardonnay

• Cava Marques de Gelida Brut Nature Gran Reserva 2001
25 % - Macabeo - 35% Xarel.lo - 30 % Parellada - 10 % Chardonnay

Med vinlig hilsen

Vinkelner Svein Lindin
In Vino Veritas - www.vinforedrag.no

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen