Rekord for Systembolaget

Systembolaget økte salget i 2009 med ca åtte prosent. Det betyr at totrededeler av all alkohol som konsumeres i Sverige kommer fra bolaget.

Samtidig som det statlige monopolet øker sin markedsandel, er volumet av det svensker tar med seg hjem fra utlandet av vin, sprit og øl drastisk redusert.

Det framkommer i en rapport fra Centrum för socialvetenskaplig alkohol- och drogforskning (Sorad) på Stockholms Universitet. Innførselen ble redusert med 24 prosent i 2009. Det skriver www.wownews.se .

Nyhetens interesse
- At grensehandelen var betydelige høyere noen år kan nok tilskrives nyhetens interesse. I lengden ser nok folk at det ikke er så morsomt å reise langt for kun å kjøpe billigere sprit og øl. Derfor benytter folk tiden til andre ting og handler på Systembolaget, sier Barbro Engdahl på Sorad til Svenska Dagbladet og fortsetter:

- For oss som ønsker en restriktiv alkoholpolitikk er det en fin utvikling så lenge det totalt ikke drikkes mer. Da øker samtidig skatteinntektene og vi får en bedre alderskontroll, sier hun.

Netthandel øker
Det kanskje mest bemerkelsesverdige er at internetthandelen igjen skyter fart. Her har økningen gått fra 0,1 liter ren alkohol till 0,3 liter i løpet av fjoråret. En økning på hele 150 prosent. Undersøkelsen viser også at antall personer som bestiller alkohol via nettet er økt med 35 prosent.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen