Ren underholdning

Eyvind Hellstrøm og Anne Kat Hærlands felles kokebokprosjekt vil ikke gå inn i historien som noe annet enn ren underholdning.

Bagatelles Eyvind Hellstrøm er etter egen definisjon en kokk som bør passe seg: det sies at den dagen du blir mer opptatt av å lage kokebøker enn å henge over grytene er det fare på ferde. (Han sier det selv her, på side 189: "Nå har det blitt mer media enn mat. Kokkene gjør mest nytte i kjøkkenet").

Per A. Borglund Foto: Morten Bibow

For vår mann med to stjerner i guiden er blitt en flittig skribent. Hans tre tidligere bøker om eget stjernekjøkken er alle perler, som uavhengig av nytteverdi gir oss et innblikk i en mesters mer eller mindre uoppnåelige prestasjonsnivå.

Kun for Hærland-fans
Med årets prosjekt tar Hellstrøm den helt ut, og går i kompaniskap med komiker Anne Kat. Hærland og gir ut Inn med sølvskje -Bagatellemat gjort forståelig.

Boken krever for det første at man synes at Hærland er morsom. Den er testet på folk som ikke helt er der, og de vil ikke ta i den med tykke grytekluter. Hærland-fans vil naturligvis reagere motsatt, og falle for side opp og side ned med pludring og ordspill. De/vi vil kanskje like at hun forteller om barndommens glede over å sjekke fiskens innvoller, flettet inn i et kapittel om kylling.

Pluss for bildene
Hva så med maten her? Hellstrøm holder seg på de øverste hyller hva ingredienser angår. Kamskjell, kalvenyrer, piggvar, skatevinge og orrhønebryst sier noe om nivået. Men, for all del: her er også gjørs og oksehaler. Oppskriften på storfeets fluesmekker naturell er forresten like enkel som den er god.

Kort sagt: Her er det (avhengig av smak) en god del underholdning, og mye lekker mat. Men det er fristende å anbefale en av mesterkokkens "ordentlige" kokebøker hvis det er oppskrifter og tips om mat du er ute etter å bruke penger på. Svært gode bilder.

Pantagruel Forlag
450 kroner

Antall stjerner:

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen