For fÞrste gang i Trophée Ruinarts 25Ärige historie ble det norsk seier. Robert Lie er altsÄ ikke bare fire ganger Norges dyktigste vinkelner og én gang nordisk mester, men nÄ altsÄ aller best i hele Europa. Hvilket er intet mindre en sensasjonelt. Det er nemlig svÊrt sjelden at det latinske vinkelnerhegemoniet forstyrres.
Og den franske storfavoritten Eric Zwiebel og sveitseren Paolo Basso mÄtte altsÄ se seg slÄtt av en 25-Äring fra Ellingsrud i Oslo.
Stor bragd
Robert som til daglig er vinkelner pÄ Bagatelle i Oslo er tredje skandinav som vinner denne prestisjefylte konkurransen, og hans navn vil vÊre pÄ hele den store vinverdens lepper. Det er litt av en bragd av en som var med i sin fÞrste konkurranse overhodet for seks Är siden. De fleste sommelierer i sÞreuropeiske land er mye eldre og forbereder seg pÄ heltid foran en slik konkurranse. Robert derimot har hatt full jobb pÄ Bagatelle helt frem til han satte seg pÄ flyet til Paris hvor EM'et foregikk den 17.-18. juni.
Nytt og overraskende
Og i fÞlge juryen var det hans naturlige og ubesvÊrete turnering av liksomgjestene i finalens liksomrestaurant som ble utslagsgivende. Konkurranseopplegget for Trophée Ruinart var nemlig lagt helt om i forhold til tidligere Är. Den fÞrste delen hvor alle 35 deltakere var med, innebar som fÞr teori, blindsmaking, finne hvilken matretter av tre som passet best til én konkret vin, Äpning av champagne og frihÄndsskjenking av en halv flaske champagne.
12 gikk videre til semifinale, deriblant ogsÄ svensken, dansken og finnen. Her var det helt nye og overraskende elementer med. Som Ä lÞse et salgsscenario, dekantere, finne to nettsteder etter spesifikasjon samt blindsmaking.
- Jeg var passe fornĂžyd og ble veldig overrasket over at jeg kom videre til finalen, sier en - som alltid - beskjeden Robert.
Alltid avslappet
Finalens elementer omfattet naturlig nok ogsÄ blindsmaking av viner samt brennevin. Av de Ätte spritsortene var fire i svarte glass hvilket vanskeliggjÞr arbeidet.

Men Robert klarte denne Þvelsen med bravur - som vanlig. Det som skilte servicedelen av finalen fra tidligere var at kandidatene mÄtte arbeide i en provisorisk restaurant hvor gjestene var skuespillere som alle spilte gjester med spesielle behov.
I tillegg kom det nye gjester inn hele tiden mens finalistene dekanterte, anbefalte viner til menyen, serverte sigar, fordelte en magnum champagne pÄ 14 glass (NB kun en mulighet pr glass!) og rettet vinkart. Det sier seg selv at det er lett Ä miste kontrollen gitt det hÞye stressnivÄet kandidatene utsettes for. Men Robert lot seg altsÄ ikke vippe av pinnen. Som han heller aldri gjÞr det pÄ Bagatelle hvor han anbefaler godbiter fra restaurantens store vinkjeller.
Neste store utfordring for Robert Lie blir VM i Barcelona i 2007. Vi sier ikke nei til en norsk sommelierverdensmester!