Rødmende sommervin

Kledelig Barbie-rosa er fargen på sommerens drikk. Beringer Zinfandel Blush er imidlertid ikke noe rosa skvip, men skikkelig vin, vellaget og velsmakende, på den halvtørre side. Få med deg spennende oppskrifter også.

De røde Zinfandel-druene gir vinen den svake rødfargen (blush) siden drueskallene får gjære sammen med mosten i noen timer. Gjæringen stoppes gjennom nedkjøling før vinen er gjæret ut for å oppnå en touch av restsødme som balanserer syrene i vinen godt.
 
White Zinfandel har ingen høy status verken i USA eller utenfor. Omtrent på samme nivå som Liebfraumilch. Og mye vin smaker slik også. Beringers dyktige vinmaker Ed Sbragia demonstrerer at det går an å lage kvalitetsrosé av denne druen som har så godt grep på den norske smaken. Beringer Zinfandel Blush fikk i 1997 som eneste vin i sin kategori topputmerkelser i Californias viktigste vinkonkurranse. Vinen gjorde dessuten god figur i Apéritifs store test av californiske viner i fjor.
 
Beringer er en av Californias og Napa Valleys bedre produsenter som har holdt det gående siden 1875. I de senere år har produsenten ved siden av produktene sine også vunnet ry for sitt "matforskningssenter" hvor uttallige mat- og vinkombinasjoner prøves ut. For selv Zinfandel Blush som er en lett søtlig vin kan nytes til en rekke retter med sødme og/eller styrke. Prøv noen av dem du også. Beringer Zinfandel Blush, varenr. 31015, kr 95,10 (Bestillingsutvalget).
 
Flyndrefilet med papayasaus
(4 porsjoner)
200 g moden papaya i små terninger
30 g rød paprika i små terninger

15 g finhakket sjalottløk
finhakket, frisk koriander
!72 dl lime juice
1/2 dl hvitvin
salt
finhakket jalapeño eller chili
Bland alle ingrediensene og smak til med salt og jalapeño/chili.
 
500 g flyndrefilet skåret diagonalt i tynne strimler
salt
20 g mel
50 g smør
Vend fiskestrimlene i mel tilsatt litt salt. Stek i smør til gyldne. Legg noen skjeer saus på hver tallerken og topp med fisk.
 
Ceviche med Granny Smith-epler

(4 porsjoner)
120 g fersk tunfisk
120 g uerfilet
120 g laksefilet
30 g tomat uten skinn i terninger
20 g Granny Smith-eple
15 g finhakket sjalottløk
0,3 dl limejuice
0,3 dl sitronjuice
10 g finhakkede korianderblader
salt kayennepepper
Skjær fisken i små terninger og legg hver sort i separate boller med knust is i bunnen. Bland epler med tunfisk og fordel tomatene på de to andre bollene. Fordel resten av ingrediensene på de tre bollene og bland godt. Avkjøl og mariner i 2 timer. Lag pene boller av hver sort med en skje og anrett sammen med tortillachips og salatblader på en tallerken.
 
Avkjølt cantaloupemelon-suppe

(4 porsjoner)
1 moden cantaloupemelon, renset for skall og frø
skall og saft av en appelsin
1/2 dl Zinfandel Blush-vin
svart pepper
 
Kjør melonbitene i en foodprocessor. Rasp appelsinskallet, tilsett det sammen med -saften og vinene. Smak til med svart papper. Server avkjølt.
 
Reker med avocado og appelsin
(4 porsjoner)
Lag vinaigrette av:
0,2 dl limejuice
10 g finhakket sjalottløk
10 g finhakket jalapeño eller chili
10 g sukker
1/2 dl olje
salt
Bland alle ingrediensene og smak til med salt.

 
12 reker uten skall
1 avocado i skiver
2 appelsiner skåret i fileter uten skinn
blandet salat
frisk koriander eller karse
Arranger salatblader, avocadoskiver og appelsinfileter på hver tallerken. Del rekene langs ryggen, men la dem sitte sammen i hodet og halen (former slik en sommerfugl). Fordel over salaten, hell dressingen over og pynt til slutt med urter.
 
Cream cheese souffle kake
(4 porsjoner)
100 g lyse rosiner
1/2 dl marsalavin
450 g Mascarpone-ost
100 g eggeplommer
raspet skall av to sitroner
3 g salt
vaniljesukker
100 g mel
150 g eggehvite
150 g sukker

Paideig:
3 dl hvetemel
1 ts salt
100 g smør
1 ss vann
Bløtlegg rosiner i marsala over natten. Lag paideig ved å elte ingrediensene godt sammen. Sett til avkjøling. Bland godt ost, eggeplommer, sitronskall, salt, vaniljesukker og vinen fra bløtleggingen. Tilsett deretter mel og rosiner litt etter litt. Pisk eggehvitene til de er stive mens du tilsetter sukkeret gradvis. Brett eggehvitene inn i ostemassen. Fordel mørdeig i en 24 cm kakeform. Hell i ostemassen og stek i en time ved 180 grader.
 

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen