Rødmende sommervin

Kledelig Barbie-rosa er fargen på sommerens drikk. Beringer Zinfandel Blush er imidlertid ikke noe rosa skvip, men skikkelig vin, vellaget og velsmakende, på den halvtørre side. Få med deg spennende oppskrifter også.
Redaksjonen
01 Mai 1998 - 14:13

De røde Zinfandel-druene gir vinen den svake rødfargen (blush) siden drueskallene får gjære sammen med mosten i noen timer. Gjæringen stoppes gjennom nedkjøling før vinen er gjæret ut for å oppnå en touch av restsødme som balanserer syrene i vinen godt.
 
White Zinfandel har ingen høy status verken i USA eller utenfor. Omtrent på samme nivå som Liebfraumilch. Og mye vin smaker slik også. Beringers dyktige vinmaker Ed Sbragia demonstrerer at det går an å lage kvalitetsrosé av denne druen som har så godt grep på den norske smaken. Beringer Zinfandel Blush fikk i 1997 som eneste vin i sin kategori topputmerkelser i Californias viktigste vinkonkurranse. Vinen gjorde dessuten god figur i Apéritifs store test av californiske viner i fjor.
 
Beringer er en av Californias og Napa Valleys bedre produsenter som har holdt det gående siden 1875. I de senere år har produsenten ved siden av produktene sine også vunnet ry for sitt "matforskningssenter" hvor uttallige mat- og vinkombinasjoner prøves ut. For selv Zinfandel Blush som er en lett søtlig vin kan nytes til en rekke retter med sødme og/eller styrke. Prøv noen av dem du også. Beringer Zinfandel Blush, varenr. 31015, kr 95,10 (Bestillingsutvalget).
 
Flyndrefilet med papayasaus
(4 porsjoner)
200 g moden papaya i små terninger
30 g rød paprika i små terninger

15 g finhakket sjalottløk
finhakket, frisk koriander
!72 dl lime juice
1/2 dl hvitvin
salt
finhakket jalapeño eller chili
Bland alle ingrediensene og smak til med salt og jalapeño/chili.
 
500 g flyndrefilet skåret diagonalt i tynne strimler
salt
20 g mel
50 g smør
Vend fiskestrimlene i mel tilsatt litt salt. Stek i smør til gyldne. Legg noen skjeer saus på hver tallerken og topp med fisk.
 
Ceviche med Granny Smith-epler

(4 porsjoner)
120 g fersk tunfisk
120 g uerfilet
120 g laksefilet
30 g tomat uten skinn i terninger
20 g Granny Smith-eple
15 g finhakket sjalottløk
0,3 dl limejuice
0,3 dl sitronjuice
10 g finhakkede korianderblader
salt kayennepepper
Skjær fisken i små terninger og legg hver sort i separate boller med knust is i bunnen. Bland epler med tunfisk og fordel tomatene på de to andre bollene. Fordel resten av ingrediensene på de tre bollene og bland godt. Avkjøl og mariner i 2 timer. Lag pene boller av hver sort med en skje og anrett sammen med tortillachips og salatblader på en tallerken.
 
Avkjølt cantaloupemelon-suppe

(4 porsjoner)
1 moden cantaloupemelon, renset for skall og frø
skall og saft av en appelsin
1/2 dl Zinfandel Blush-vin
svart pepper
 
Kjør melonbitene i en foodprocessor. Rasp appelsinskallet, tilsett det sammen med -saften og vinene. Smak til med svart papper. Server avkjølt.
 
Reker med avocado og appelsin
(4 porsjoner)
Lag vinaigrette av:
0,2 dl limejuice
10 g finhakket sjalottløk
10 g finhakket jalapeño eller chili
10 g sukker
1/2 dl olje
salt
Bland alle ingrediensene og smak til med salt.

 
12 reker uten skall
1 avocado i skiver
2 appelsiner skåret i fileter uten skinn
blandet salat
frisk koriander eller karse
Arranger salatblader, avocadoskiver og appelsinfileter på hver tallerken. Del rekene langs ryggen, men la dem sitte sammen i hodet og halen (former slik en sommerfugl). Fordel over salaten, hell dressingen over og pynt til slutt med urter.
 
Cream cheese souffle kake
(4 porsjoner)
100 g lyse rosiner
1/2 dl marsalavin
450 g Mascarpone-ost
100 g eggeplommer
raspet skall av to sitroner
3 g salt
vaniljesukker
100 g mel
150 g eggehvite
150 g sukker

Paideig:
3 dl hvetemel
1 ts salt
100 g smør
1 ss vann
Bløtlegg rosiner i marsala over natten. Lag paideig ved å elte ingrediensene godt sammen. Sett til avkjøling. Bland godt ost, eggeplommer, sitronskall, salt, vaniljesukker og vinen fra bløtleggingen. Tilsett deretter mel og rosiner litt etter litt. Pisk eggehvitene til de er stive mens du tilsetter sukkeret gradvis. Brett eggehvitene inn i ostemassen. Fordel mørdeig i en 24 cm kakeform. Hell i ostemassen og stek i en time ved 180 grader.
 
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her