Rosa aften

Valentine-dagen er i ferd med å anta samme dimensjon som Halloween ved at den feires ikke nødvendigvis bare på den 14. februar, men også i dagene etter. Men er du motstander av amerikansk eller engelskspråklig kulturimperialisme, behøver ikke lese mer. For ukens vin(er) er beregnet på de som har lyst å markere sin kjærlighet med en rosaromantisk aften.

Rosa champagne er nemlig ikke for pyser, slik mange tror. Det er heller ikke rosafarget brus, men som regel en drikk som det er lagt mye arbeid ned i, og mer enn de fleste standardchampagner. Derfor er også prisen på en rosa champagne som regel en god del høyere enn de vanlige brut champagnene. Som Pol Roger Brut Rosé 1993 Rosé 1993 (106762, Vectura, kr 299,92)som nærmest er sublim, og i hvert fall svært delikat og harmonisk, sødmefylt men uten det enkle bærpreget som noen roséer har. Denne har komplekse fruktaromaer i så vel duft som smak. Og perfekt til så vel en romantisk aperitiff som følge til hummer og også lys kjøtt.
 
En alt i ett vin med andre ord som er komponert med utgangspunkt i det meget anerkjente champagnehuset Pol Rogers vanlige årgangschampagne som tilsettes 15 prosent rødvin. Forholdet mellom pinot noir og chardonnay blir dermed ca 65 og 35 prosent. Denne roséen kan også lagres noen år med det resultat at det friske fruktpreget viker plass for sekundære aromaer som modne gule epler og røyk, og etter hvert også vegetalske aromaer, nøtter og sopp.
 
Hvis budsjettet ikke tillater champagne og hummer, kan du oppnå gode resultater med følgende oppskrift: Rosévinen for viderekomne Rosaura 1999 Rosaura 1999 kr 109,68 (Gaia, EQ varenr. 30017)til kalve- eller lammefilet. Rosaura fra topprodusenten Feudi di San Gregorio, som 80 av våre lesere stiftet nærmere bekjentskap med under smakingen den 16. januar, er laget av druen aglianico som er typisk for fylkene Basilicata og Campania hvor Feudi di San Gregorio opererer fra. Aglianico brukes vanligvis til å lage kraftige og intense men samtidig elegante rødviner. I rosa tolkning som denne får vi en saftig bærpreget, usedvanlig frisk og velstrukturert vin som tåler langt mer mat enn de fleste roséviner du tidligere har smakt.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen