Røykeloven kveler restauranter

I løpet av årets fem første måneder gikk 166 bedrifter i hotell- og restaurantnæringen konkurs. Det er syv flere enn i samme periode i fjor, viser ferske tall fra CreditInform.
Redaksjonen
02 Juni 2005 - 01:00

Det er nå færre konkurser i norsk næringsliv enn på flere år, men restaurantene klarer seg dårlig. - Røykeloven kan ha ført til mange konkurser i vinter, mener analyseselskapet CreditInform.
 
- Mens det innen nesten samtlige andre bransjer er en kraftig nedgang i tallet på konkurser det siste året, så klarer ikke restaurantene å vise noen forbedring, forteller administrerende direktør Lars Calsson i CreditInform.
 
De eneste andre bransjene som ikke kan vise til noen positiv utvikling siste år, er kultur og underholdning og undervisning.
 
I gjennomsnitt for alle bransjer er det en nedgang i konkurstallet på 12,7 prosent i årets fem første måneder, sammenlignet med 2004.
 
Turbulent bransje
- Hotell- og restaurantbransjen har i flere år slitt med dårlig inntjening og overetablering, men de burde ha klart seg bedre. Derfor er det ikke utenkelig at røykeloven har ødelagt for en del i vinter, og det har dermed resultert i flere konkurser, sier Lars Carlsson.
 
Det ble også etablert færre serveringssteder i 2004 enn året før.
 
I årets fem første måneder er det en nedgang i tallet på konkurser både innen industri og bygg- og anlegg. Enda større er nedgangen i transportsektoren, med 40 prosent. Også varehandelen opplever bedre tider, med en nedgang på 13 prosent.
 
Maitallene er også de laveste månedstallene på flere år, med unntak av feriemåneden juli i fjor.
 
Store distriktsforskjeller
Fylkesmessig er det Sør-Trøndelag som har det kraftigste konkursfallet til nå i år, fulgt av Buskerud, Oppland og Rogaland.
 
Østfold, Finnmark, Troms, Vest-Agder og Akershus er de eneste fylkene som har flere konkurser i år enn i fjor. Blant de store kommunene kan Stavanger, Trondheim og Asker vise til størst forbedring, mens Oslo nå nærmest ligger på stedet hvil.
 
Kilde: Newswire

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist
Ukens drink
Mulled wine

Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist

I mulled wine er det rødvin og krydder, og ikke sterkere saker, som ofte er tilfellet med hjemmelaget gløgg. Det gjør den snillere for alle. Varmer godt gjør den likevel.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet
+
Tester

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet

Og ikke minst et romslig vinbudsjett, for toppvinene fra Bordeaux har økte mye i pris bare på ett år.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist
Ukens drink
Mulled wine

Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist

I mulled wine er det rødvin og krydder, og ikke sterkere saker, som ofte er tilfellet med hjemmelaget gløgg. Det gjør den snillere for alle. Varmer godt gjør den likevel.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet
+
Tester

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet

Og ikke minst et romslig vinbudsjett, for toppvinene fra Bordeaux har økte mye i pris bare på ett år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing
Dagens rett
Burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Denne burgeren går utenpå det meste, og det til tross for at den er helt fri for både cheddar, ketchup og pommes frites.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her