Røykeloven kveler restauranter

I løpet av årets fem første måneder gikk 166 bedrifter i hotell- og restaurantnæringen konkurs. Det er syv flere enn i samme periode i fjor, viser ferske tall fra CreditInform.

Det er nå færre konkurser i norsk næringsliv enn på flere år, men restaurantene klarer seg dårlig. - Røykeloven kan ha ført til mange konkurser i vinter, mener analyseselskapet CreditInform.
 
- Mens det innen nesten samtlige andre bransjer er en kraftig nedgang i tallet på konkurser det siste året, så klarer ikke restaurantene å vise noen forbedring, forteller administrerende direktør Lars Calsson i CreditInform.
 
De eneste andre bransjene som ikke kan vise til noen positiv utvikling siste år, er kultur og underholdning og undervisning.
 
I gjennomsnitt for alle bransjer er det en nedgang i konkurstallet på 12,7 prosent i årets fem første måneder, sammenlignet med 2004.
 
Turbulent bransje
- Hotell- og restaurantbransjen har i flere år slitt med dårlig inntjening og overetablering, men de burde ha klart seg bedre. Derfor er det ikke utenkelig at røykeloven har ødelagt for en del i vinter, og det har dermed resultert i flere konkurser, sier Lars Carlsson.
 
Det ble også etablert færre serveringssteder i 2004 enn året før.
 
I årets fem første måneder er det en nedgang i tallet på konkurser både innen industri og bygg- og anlegg. Enda større er nedgangen i transportsektoren, med 40 prosent. Også varehandelen opplever bedre tider, med en nedgang på 13 prosent.
 
Maitallene er også de laveste månedstallene på flere år, med unntak av feriemåneden juli i fjor.
 
Store distriktsforskjeller
Fylkesmessig er det Sør-Trøndelag som har det kraftigste konkursfallet til nå i år, fulgt av Buskerud, Oppland og Rogaland.
 
Østfold, Finnmark, Troms, Vest-Agder og Akershus er de eneste fylkene som har flere konkurser i år enn i fjor. Blant de store kommunene kan Stavanger, Trondheim og Asker vise til størst forbedring, mens Oslo nå nærmest ligger på stedet hvil.
 
Kilde: Newswire

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen